Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Flertallet vil beholde byrådsmodellen

Flertallet vil beholde byrådsmodellen

Bystyret i Bergen diskuterte styringsmodellen til kommunen. Foto: Alicd Bratshaug

I onsdagens bystyremøte diskuterte politikerne hvilken styringsform Bergen skal ha.

En stor gruppe politikere fremmet forslag om å vrake dagens modell med byråder som har politisk ansvar for hver sine administrative avdeling. De vil heller gå tilbake til formannskapsmodellen som Bergen hadde frem til 2001. Der er det større skille mellom administrasjonen, som ledes av en kommunedirektør, og politikerne.

Flertallet av partiene (Ap, Høyre, Venstre, KrF og Frp) ville imidlertid beholde parlamentarismen.

Den endelige avgjørelsen rundt styringsformen kommer først etter valget neste høst.

Siste innlegg
Har du tips, eller lurer du på noe om valget? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • Stortinget godtar skattekravet etter pendlerboligsakene

  Stortinget godtar skattekrav etter pendleboligsakene. Foto: Ørn E. Borgen

  Presidentskapet på Stortinget har bestemt seg for å godta skattekravet etter pendlerboligsakene.

  I oktober varslet Skatteetaten at 38 stortingsrepresentanter har fått økt skatt, og det ble fattet vedtak om tilleggsskatt i elleve saker. Grunnlaget for arbeidsgiveravgiften som Stortinget skal betale, har dermed økt med rundt 7,3 millioner kroner i perioden. Det betyr at skatteregningen blir på ytterligere 1 million kroner.

  Både Statsministerens kontor (SMK) og Stortinget har tidligere uttalt at de mener Skatteetaten tolker reglene for strengt.

 • SV vil innføre gigantiske fartsbøter

  Med sin Stortingslønn vil Andreas Sjalg Unneland få 133.039 kroner i bot, hvis han skulle betalt 1,5 månedslønner i fartsbot. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  SV vil ha fartsbøter på 1,5 ganger månedslønnen. Det kan bety bøter i hundretusenkronersklassen for dem som tjener mest.

  Andreas Sjalg Unneland, som sitter i justiskomiteen for SV, vil at fartsbøter ikke skal ha faste takster som nå, men at man i likhet med fyllekjøring skal bøtelegges etter inntekt, skriver VG.

  – Dersom du kjører i fylla er det standardisert at boten beregnes ut fra 1,5 ganger månedslønnen. Det er ingen fornuftig grunn for at det samme ikke skal gjelde dersom du råkjører, sier Unneland til avisen.

  Unneland bruker seg selv som eksempel: Med sin Stortingslønn vil han få 133.039 kroner i bot, hvis han skulle betalt 1,5 månedslønner.

  Laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, som hadde en inntekt på 1,2 milliarder kroner i fjor, ville til sammenligning fått 150 millioner kroner i bot for en fartsovertredelse, sier Unneland.

  Unneland viser til at varianter av tilsvarende måter å taksere fartsbøter allerede brukes flere steder i Europa, og sammenligner det med at man har et progressivt skattesystem i Norge.

 • Flere partier enige om budsjettendringer

  Hele syv partier har blitt enige om den såkalte «2. tertialrapport» til Bergen kommune. Dette er en av løypemeldingene for hvordan det går med kommunebudsjettet, og en mulighet for de politiske partiene til å gjøre små justeringer.

  Ap, MDG, SV, Sp, R, V og KrF står samlet bak endringene som nå gjøres som blant annet betyr at:

  • Det settes av 500.000 til akuttovernatting for fattige tilreisende.
  • Spillhuset får 1,3 millioner som sikrer gratis inngang.
  • Hver sosialhjelpsmottaker får 500 kroner ekstra i desember, til en totalpris av 3,4 millioner.
  • Barnevernet styrkes med to millioner.
  • Fyllingsdalen Teater får én million til å slette gjeld.
  teaser

  Fyllingsdalen teater med millionunderskudd

 • Støre om ny krisemåling for Ap: – Vi er i en bølgedal

  Arbeiderpartiet får en oppslutning på 15,4 prosent i Vårt Lands novembermåling. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Arbeiderpartiet får en oppslutning på 15,4 prosent i Vårt Lands novembermåling. Høyre måles til 33,6 prosent.

  Det er dermed nok en måling som viser dårlige tall for statsminister Jonas Gahr Støres parti. Arbeiderpartiet faller 2,6 prosentpoeng og er bare blitt målt lavere én gang tidligere, skriver Vårt Land.

  – Nå er det mer et spørsmål om hvor bunnen er for Ap, sier valgforsker Bernt Aardal.

  Etter å ha blitt målt til 16,9 prosent på målingen til FriFagbevegelse for to uker siden, ble det krisemøter i partiet.

  – Vi er i en bølgedal, og da forsterker det seg litt sånn. Det er nedslående. Men vi må arbeide på. Vi har viktige jobber å gjøre. Og så får vi håpe at det snur, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2 om den siste målingen.

  Høyre vokser

  Høyre vokser med 4,7 prosentpoeng til 33,6 prosent. Målingen gir Frp og Høyre flertall sammen med 85 mandater, uten at de behøver å lene seg på Venstre og Kristelig Folkeparti.

  – Regjeringspartiene kjemper på en måte en trefrontskrig: Mot partier til høyre for seg, til venstre for seg og de som setter seg på gjerdet, sier valgforsker Aardal.

  Arbeiderpartiets regjeringspartner Senterpartiet får bare 5 prosent, mens SV (9,2) og Rødt (6,3) til sammen er større enn Ap.

  INP inne med mandat

  I målingen får Industri- og næringspartiet (INP) en oppslutning på 2,4 prosent, noe som ville ha gitt dem ett mandat på Stortinget.

  MDG og Kristelig Folkeparti havner begge under sperregrensen på målingen.

  Målingen er gjennomført av Norstat fra 15. til 19. november med i alt 954 respondenter. Feilmarginen er mellom 0,9 og 3 prosentpoeng.

  Hele målingen: Rødt 6,3 (-0,4), SV 9,2 (+0,3), Ap 15,4 (-2,6), Sp 5 (-1), MDG 3,3 (-1,1), KrF 2,8 (-1,2), V 4,9 (-0,2), H 33,6 (+4,7), Frp 12,7 (-0,5) og INP 2,4 (+0,7).

 • Nå koster Bybanen til Åsane over 20 milliarder kroner

  Bybanen til Åsane har mange utfordringer som må passeres. Foto: Bergen kommune

  Den kraftige prisveksten i byggebransjen får konsekvenser for Bybanen til Åsane. Nå er totalprisen oppe i 20,2 milliarder kroner. Det viser nye tall fra Vestland fylkeskommune.

  Nå ber Silja Bjørkly, gruppeleder for Høyre på fylkestinget, staten om å bla opp mer penger.

  – Dette viser at prosjektet ikke lar seg realisere innenfor tiltenkt ramme, sier Bjørkly.

  Hun viser til at det i den gjeldende transportplanen er satt av mellom 12 og 13 milliarder kroner til prosjektet.

  – Men dere kan øke bompengene?

  – Vi har sagt at det er utfordrende, sier Bjørkly (H).

  Slik er kostnadene fordelt:

  • Bane: 8,3 mrd.
  • Vei: 1,8 mrd.
  • Sykkelvei: 2,7 mrd.
  • Forlengelse av Fløyfjelltunnelen: 3,8 mrd.
  • Grunnerverv: 3,6 mrd.
 • Nøttseter på topp

  Suzanne Rødseth, Nils -Anders Nøttseter og Kaya Stæger-Breisnes. Foto: MDG

  Nils-Anders Nøttseter fra Bjørnafjorden (42) ble i helgen valgt som toppkandidat for MDGs fylkesvalgliste i neste års valg.

  Han har vært folkevalgt i Bjørnafjorden og Os siden 2015, og har vært vara til fylkestinget.

  - Vi er i ferd med å koke kloden og ødelegge vårt eget livsgrunnlag. Vi trenger tøffe politikere i Vestland som tør å fronte tøffe prioriteringer og mål på klima- miljøsaken. Vi trenger politikere som tør å sette hensynet til miljøet først og kjempe for at vi skal slutte å bygge ned mer natur, sier Nøttseter i en pressemelding.

  Han topper listen til fylkespolitikerne i MDG foran Suzanne Rødseth (36) fra Vaksdal og Kaya Stæger-Breisnes (17) fra Kinnn.

 • Hun topper SVs fylkesliste

  Marthe Hammer blir fylkestoppen til SV. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Marthe Hammer (43) blir SVs førstekandidat i fylkestingsvalget neste år. Det blir klart etter nominasjonsmøtet til Vestland SV lørdag denne helgen.

  - Klimakrisen, miljøødelegging og økende forskjeller er vår tids store utfordringer. For å møte disse utfordringene må vi forandre Norge til å bli et foregangsland som trekker verden i en miljø- og klimavennlig retning, sier Hammer i en pressemelding fra SV.

  Åsmund Berthelsen (70) og Marianne Sæhle (56 år) er de neste på SVs fylkesliste.

 • Åsta Årøen topper Venstres fylkesliste

  Åsta Årøen topper Venstre fylkestingsliste. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  På nominasjonsmøtet til Vestland Venstre ble Åsta Årøen valgt på førsteplass på valglisten til neste års fylkestingsvalg.

  - Jeg er stolt og glad over å bli valgt til Vestland Venstre sin førstekandidat til fylkestingsvalget i 2023. Når fylkeslaget har valgt et så dyktig og solid lag gleder jeg meg virkeleg til å ta fatt på valgkampen sammen med de, skriver Årøen i en pressemelding.

  På de to neste plassene kommer Jacob Nødseth fra Kinn og Marius Hellan Hindenes fra Alver.

 • Ny krisemåling for Ap – 16,7 prosent

  Mens Arbeiderpartiet fortsetter å miste velgere, og ligger nede på 16,7 prosent, fosser Høyre fram til 31,6 på en ny måling.

  Det siste tilbakeslaget for Ap kommer på Sentios novembermåling for Nettavisen.

  – Aldri har vi siden oppstarten i oktober 1997 målt partiet så lavt, sier Sentios administrerende direktør Arve Østgaard til Nettavisen. Resultatet er marginalt under krisemålingen i Dagsavisen og FriFagbevegelse forrige uke, der Ap endte på 16,9 prosent.

  Ap går tilbake 1,4 prosentpoeng fra oktober. Senterpartiet falt med 0,7 prosentpoeng og nærmer seg sperregrensen med en oppslutning på 4,4 prosent.

  Høyre fosser derimot fram, og i Nettavisens meningsmåling oppnår de 31,6 prosent. Dermed går de mest fram av alle partier, opp 2,3 prosentpoeng fra oktober.

  For de øvrige partiene er oppslutningen som følger:

  Frp 13,4 (-0,3), Venstre 4,8 (+1), MDG 4,4 (+0,4), Krf 4,6 (+0,9), SV 10,0 (+0,7), Rødt 4,7 (-2,4), andre 5,4 (-0,6).

  Høyre, Frp, KrF og Venstre ville fått til sammen 96 mandater på stortinget hvis valgresultatet ble som i målingen. 85 mandater er grensen for flertall.

  Meningsmålingen ble gjennomført av Sentio for Nettavisen. Den er tatt opp før, under og etter Debatten på NRK i forrige uke, der AUF-leder Astrid Hoem tok et kraftig oppgjør med tidligere Ap-nestleder Trond Giske.

  Feilmarginen i målingen er oppgitt til mellom 1,5 og 3,5 prosent.