Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Håndballmamma advarer: – Lett å kjøpe stoff med en snap

BA tok torsdag en liten runde i et par av byens idrettshaller, for å ta en stikkprøve i disse valgdager: Er idrettsfamiliene fornøyd? Får ungdommene i byen det tilbudet de trenger?

Svarene vi fikk på vår lille turné til Sandsli og i Loddefjord, var stort sett «ja». For selv om det fins mangler i idrettsbyen Bergen, ikke minst for lite halltid for inneidrettene, er det mange norske byer som har det verre.

Uhyggelige historier fra Lagunen

I Bergen har man gratisprinsippet om at man ikke må betale for leie i kommunale haller, noe som gjør at kontingenter og treningsavgifter kan holdes nede. BA har fått fastslått fra både Ap og Høyre at dette prinsippet ligger fast også etter valget.

I Oslo, for eksempel, har man arrangementsavgift i kommunale haller, noe som gjør idretten dyrere.

– Vi skulle gjerne hatt én trening til i hallen her i uken. Men ellers har vi det stort sett fint, sier Solveig Breivik (14). Denne torsdagen er hun som vanlig på håndballtrening med 14-årslaget til Gneist i Sandslihallen, en trening som starter med en halvtime i styrkerommet. Der er mamma Camilla med som instruktør.

– Jeg har ikke håndballbakgrunn selv, men styrketrening kan jeg. Så da bidrar jeg der, sier Hjellestad-damen.

Hun har vært med rundt laget siden datteren startet som seksåring, og ser det som enda viktigere å holde ungdommene i hallen i tenårene enn når de er små.

Idretten i Bergen

Ved siste årsmøte i Idrettsrådet i Bergen, i mai 2023, hadde Bergen kommune 470 idrettslag, inklusive bedriftsidretten.

Disse talte da 108.753 medlemmer.

Bergen kommune har rundt 150 kommunale idrettsbaner og haller/anlegg av ulikt slag.

I tillegg kommer cirka 50 baner og anlegg eid av klubbene selv.

– Vi som er foreldre snakker mye om alt det andre som «drar», spesielt når barna er kommet opp i ungdomstrinnet på skolen. For driver de ikke med en fritidsaktivitet, er det mye større sjanse for at de henger på Lagunen. Så enkelt er det vel egentlig. Derfra hører man stadig historier, fra folk man er tett på. Og det er ikke hyggelige ting, sier hun.

Tilgjengelig og skremmende narkotika

– Disse ungdommene kan få fatt i hva de vil av stoff og andre ting via en snap. Det er fryktelig tilgjengelig, og skremmende å tenke på, sier hun.

BA har i flere tidligere saker skrevet om hvor lett det er å få tak i ulovlige rusmidler.

Les også

Raser mot valgkamp-plakater: – Moralsk forkastelig

– Ungdomsårene er veldig formative, da er man veldig mottakelige. Derfor er den innsatsen frivilligheten legger ned for de unge, ekstremt viktig. Viktigere nå enn i min ungdom, mener hun.

– Den gang var litt drikking omtrent det verste man kunne finne på som ung. Sånn er det ikke i dag, nå fins en vei videre til mye verre ting, sier hun.

– Det er mer utfordrende og arbeidskrevende å få jentene til å fortsette her om man har for lite treningstid i hallen. For disse jentene snakker jo sammen på tvers av klubbene, de vet hva de andre klubbene har og ikke, påpeker Camilla Breivik.

– Ja, i Bjarg har de fire halltreninger i uken, sier Solveig.

– Det eneste vi kan, er å gjøre det beste ut av det. Og det gjør vi! Vi går ut og løper når det trengs, er i styrkerommet og finner på andre ting. Men jeg skal love deg at det er trangt inni det lille styrkerommet her når man har 30 jenter der inne, sier Camilla Breivik og ler.

Håper folk spør om økonomisk hjelp

Pappa Remi Breivik er lagleder for sønnen Leonard sitt lag i fotball, som er ti år gamle.

– Vi har det meget bra. Vi får den banetiden vi trenger, og samarbeider godt. Og det er jo oppløftende, sier han om samarbeidslaget Gneist/Hjellestad/Liland.

I tillegg driver Leonard med turn, også det i Gneist.

– Jeg tror det bare er torsdag jeg ikke er på trening, forteller 10-åringen.

– Det blir noen timer med idrett i uken, men vi tror det er viktig. Og jeg synes Gneist er flinke på å prøve å få med alle. De opplyser godt om ordninger der man kan få hjelp til kontingenten og slikt, noe som er ekstremt viktig. Det er mye som er dyrt om dagen, økonomien er stram for mange. Jeg håper de som trenger hjelp for å kunne ha barna med, tør å be om dette, oppfordrer Camilla Breivik.

Lett å komme inn som liten

I hallen på Olsvikåsen videregående skole treffer vi Alyah Zewde Adem (15) og Elihom Daniel (13). De spiller basket for Loddefjord IL, pluss en eller to treninger i uken med Bergen Elite.

– Noe av det beste med basketen her i Loddefjord, er at når du kommer her som ung, blir du med en gang tatt vare på av de eldre. Sånn var det for oss da vi var små, og nå er vi med og hjelper til med de yngste, forteller jentene.

De sier de prøver å få med seg hver eneste trening.

– Vi blir opplært til å ikke sluntre unna, og det gjør vi heller ikke. Så prioriteringen etter skolen er lekser først, så basketen, og så andre ting. Eller – av og til er det basket først, så leksene, ler Elihom.

Gamer på ekte

– Vi pleier å si at de du ser her, de gamer på ordentlig, sier Geir Bangstad.

Han har trent både Gimle og Ulriken i Basketligaen, og har nå i mange år hatt Bergen Elite sitt damelag i Basketligaen. Men han er Loddefjord-gutt, og bruker veldig mye av sin tid på ulike verv i barndomsklubben. Han trener tre lag, og er leder for basketgruppen i Loddefjord IL.

– For meg handler idrett om verdiskapning og personlighetsutvikling. Her må du forholde deg til at kampen eller treningen starter når den starter, du kan ikke sette den på pause. Og taper du, så kan du ikke spille en gang til, som du kan på dataen. Og så må du oppføre deg og samhandle med de rundt deg. Det er læring og utvikling på så mange nivå, sier Bangstad, som selv er lærer på Olsvikåsen Videregående Skole.

Behovsprøvd støtte?

I likhet med Camilla Breivik i Gneist, er han opptatt av at de som har dårlig råd også skal med.

– I Loddefjord basket har vi fra sist sesong 46.000 kroner i ubetalte treningsavgifter. Jeg vet jo ikke om det er manglende vilje til å betale, at foreldre fra andre kulturer ikke skjønner betalingssystemene våre – jeg vet som sagt ikke. Og vi løper jo ikke etter noen med inkassokrav, understreker han.

– Men selv om vi har ordninger der en kan be om hjelp til treningsavgift og kontingent, er det jo ikke kjekt for folk å stå med luen i hånden. Mange kvir seg til det. Så det der er en politisk nøtt, som jeg selv ikke har løsningen på: Skal økonomisk støtte til idrett være behovsprøvd for familiene? Da hever man jo listen.

Ensomhet er den nye pandemien

– Jeg har som sagt ikke svarene selv. Men jeg vet i hvert fall at mange har det trangere økonomisk nå, sier basket-ildsjelen.

Treningsavgiften i basketen i Loddefjord er 750 kroner for barn og 1250 for ungdom, i halvåret. I tillegg kommer en årskontingent på 200 kroner.

– Jeg mener idretten har en viktigere rolle i dag enn den hadde før, spesielt for de unge. Du har dette med å komme i hallen og forholde deg til andre i stedet for å game på dataskjermen, men du har også dette med lagidrett kontra individuell trening. Mange unge i dag velger å trene selv på treningsstudio, men da er det du og speilet foran deg det handler om. Da utvikler du ikke sosial kompetanse slik du gjør i et lag eller en gruppe, påpeker han.

– Det sies at ensomhet er den nye pandemien. Det vi ser utpå gulvet her, er det motsatte, sier Bangstad.