Norway

Historisk enighet om hva som er årets ord

For første gang er ordbokselskapene Merriam-Webster og Dictionary.com enig om hva som er årets ord. Det er ordet som kanskje mer enn noe annet beskriver 2020: Pandemi.

Oxford har imidlertid ikke klart å velge bare ett ord. I stedet har de sluppet en 16 sider lang rapport som også er i koronaens tidsånd. Oxford påpeker at tidligere spesialistbegrep nå er blitt gjengs dagligtale.

– Nærmest i sanntid har leksikografer hatt muligheten til å følge med på og analysere enorme forandringer i språket og en rask vekst av nye begreper, skriver utgiveren av Oxford English Dictionary.

– 2020 er et år der vi ikke kan velge ett enkelt «årets ord», understreker de.

Peter Sokolowski, redaktør for Merriam Websters ordbok, sier at pandemi kanskje ikke er et overraskende valg.

– Ofte har de store nyhetssakene et teknisk ord forbundet med seg, og i dette tilfelle er ordet pandemi ikke bare teknisk, men det er blitt generelt. Det er antakelig det ordet vi kommer til å bruke når vi snakker om denne perioden i framtiden, sier Sokolowski.

John Kelly fra Dictionary.com sier at antall søk på ordet pandemi økte med 13.500 prosent 11. mars, dagen da Verdens helseorganisasjon erklærte koronasituasjonen for å være nettopp en pandemi.

– Økningen var enorm, men enda mer talende er hvor høyt antallet søk har ligget utover året, sier Kelly.

Pandemi er et ord med røtter fra gresk, og er en kombinasjon av pan, for alle, og demos, for folket. Selve ordet pandemi ble først brukt midt på 1600-tallet.

(©NTB)

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday

Football news:

Frank Lampard: Back in December, Chelsea were in great shape. I am concerned that we lost it so quickly
Rodgers on Leicester's fight for the championship: It's too early to say, but in the first half of the season we played consistently and at a high level
Only in one season in the Abramovich era did Chelsea score fewer points after 19 rounds than they do now. Then Mourinho was sacked after 16 games
Werner has not scored in 11 games in the Premier League. He has 1 goal in his last 15 games for Chelsea
Manchester United are ready to offer 12 million euros for defender Lance Medina. In September, he was called up to the Argentina national team for the first time
Player Eibar Enric and defender Girona Luna were sentenced to 2 years in prison on probation for publishing a video of a threesome
Bayern will play Egypt's Al-Ahly or Qatar's Al-Duhail in the Club World Cup semi-finals