Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

I natt: Har begravd 150 mennesker i massegrav

Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
 • av Hanna Torsdotter Husabø

  I natt: Har begravd 150 mennesker i massegrav

  Døde flyttes til en massegrav i byen Butsja i april. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

  * Lokalt politi begravde minst 150 mennesker i en massegrav i Lysytsjansk i Luhansk-regionen øst i Ukraina, ifølge regionens guvernør Serhij Hajdaj. Han lover på Telegram at de vil få en ordentlig begravelse etter krigen.

  Det er både ofre av russiske luftangrep og folk som har dødd av naturlige årsaker som er begravet i massegraven, ifølge Hajdaj. I en video kan man se hvordan lik i hvite poser, alle merket med navnelapper, blir lagt i en grop.

  * Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj raser mot USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger, som tirsdag foreslo at landet bør overgi Krim og deler av Donbas-regionen som del av fredsforhandlingene med Russland.

  * Ukraina fortsetter å be om mer våpen, særlig flere rakettsystemer, for å kunne stå imot den russiske invasjonen, skriver The Guardian.

  Utenriksminister Dmytro Kuleba sa til journalister i Davos at Ukraina «sårt» trenger mobile rakettramper for å stå imot Russland.

  * Russlands forsvarsdepartement lover å åpne en trygg korridor slik at utenlandske skip kan forlate havner i Svartehavet. Den russiske generalobersten Mikhail Mizintsev sier at 70 utenlandske fartøy fra 16 forskjellige land befinner seg i havner i Svartehavet.

  Ifølge Mizintsev vil korridorene være åpne hver dag. Russlands svartehavsflåte har i praksis blokkert kommersiell skipsfart ved ukrainske havner. Blokaden har satt verdens matforsyning på spill ved å nekte Ukraina å eksportere sine landbruksprodukter.

 • DPA: Nato-landene enige om ikke å gi Ukraina vestlige stridsvogner og kampfly

  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba. Foto: Laurent Gillieron / AP / NTB

  Nato-medlemmene har uformelt blitt enige om en avtale om at de ikke skal levere visse våpen til Ukraina under den russiske invasjonen, sier kilder til DPA.

  Hensikten er å redusere risikoen for en konfrontasjon mellom den vestlige forsvarsalliansen og Russland så mye som mulig, opplyser Nato-kildene til nyhetsbyrået onsdag.

  Ifølge kildene i Nato-diplomatiet har medlemslandene så langt overholdt den uformelle avtalen, av frykt for at alliansens medlemmer ikke ville tilby full støtte dersom det kommer en russisk gjengjeldelse.

  En Nato-talsperson ønsket ikke å kommentere en slik avtale, men sier alle beslutninger om å levere våpen tas av hvert enkelt medlemsland.

  Samme dag anklaget Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba organisasjonen for «å bokstavelig talt gjøre ingenting» i møte med Russlands invasjon.

  – Nato som allianse, som institusjon, er helt på sidelinjen og gjør bokstavelig talt ingenting. Jeg beklager å si det, sa han til World Economic Forum i Davos.

 • Russland sier havnen i Mariupol er åpnet igjen

  Havnen i den okkuperte ukrainske byen Mariupol er åpnet igjen etter å ha blitt ryddet for miner, sier Russlands forsvarsdepartement.

  Havnen har igjen begynt å operere som normalt, sier departementets talsperson Igor Konasjenkov på et pressetreff onsdag.

  Den strategisk viktige havnebyen ved Azovhavet falt nylig til russiske styrker etter en langvarig beleiring.

  Konstantin Ivasjtsjenko, som nylig er utnevnt av Russland til å styre byen, sier skip med rundt 3000 tonn metallprodukter snart vil seile fra Mariupol til den sørrussiske byen Rostov-na-Donu. Han sier mineryddingen fortsatt pågår i byen, særlig i og rundt industrihavnen.

 • Putin besøkte for første gang skadde soldater fra Ukraina-krigen

  De sårede soldatene, i pyjamas med den russiske hærens logo. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin møtte onsdag for første gang soldater skadd i Ukraina-krigen. – De er alle helter, sa han etter besøket.

  Iført en hvit medisinsk frakk og i følge med forsvarsminister Sergej Sjojgu, håndhilste og snakket presidenten med sårede soldater ved Moskvas Mandryka militærsykehus, ifølge TV-kanalen Rossija-24.

  Ifølge AFP spurte Putin en soldat om hans sønn og sa at «han kommer til å bli stolt av sin far».

  Presidenten spurte også leger ved sykehuset om de hadde alt de trengte, noe de skal ha svart ja på.

  – Dette er mennesker som risikerer liv og helse for folket og barna i Donbas og for Russlands skyld. De er alle helter, sa presidenten i et TV-sendt møte etter besøket.

 • Russland krever lettelse i sanksjoner i bytte mot kornleveranser

  Russland tilbyr å frigi skip som ikke har kunnet forlate Ukraina siden krigen startet, i bytte mot lettelser i Vestens sanksjoner.

  Den russiske viseutenriksministeren Andrej Rudenko krevde onsdag at sanksjonene mot Russlands eksport- og finanssektor oppheves, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

  – Ukraina må også fjerne miner fra alle havner. Kun på den måten kan Moskva sikre en «humanitær passasje», sa Rudenko, som samtidig avviste at Russland stjeler ukrainsk korn.

  De siste ukene har det internasjonale samfunnet oppfordret Russland til å tillate eksport av ukrainsk korn. Frykten er at blokader gjør at skip ikke kan forlate Ukrainas havner med korn. Både Russland og Ukraina er blant verdens viktigste eksportører av hvete, noe som gir dem en avgjørende rolle i global matsikkerhet.

  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba svarer med å kalle Russland gjentatte krav for utpressing og ba om at sanksjonene ikke fjernes.

 • Russland dropper øvre aldersgrense for soldater

  Russland opphever den øvre aldersgrensen for å verve seg til militæret.

  I dag kan kun russiske borgere mellom 18 og 40 år verve seg, mens utenlandske borgere må være mellom 18 og 30 år.

  Endringen gjelder folk som verver seg frivillig, ikke obligatorisk militærtjeneste.

  – Det er behov for toppspesialister som kan bruke presisjonsvåpen og militært utstyr. Slike spesialister kan være mellom 40 og 45 år gamle, heter det i et notat som følger med lovforslaget.

  – Vi må styrke militæret vårt og hjelpe forsvarsdepartementet. Lederen vår gjør alt han kan for å la hæren seire og øke effektiviteten, sier Vjatsjeslav Volodin, som er leder for Statsdumaen.

 • Ukraina protester mot russiske passplaner for okkuperte områder

  Et russisk dekret gjør det lettere for innbyggerne i to okkupert ukrainske fylker å bli russiske statsborgere. Et åpenbart suverenitetsbrudd, sier Ukraina.

  Innbyggerne i Kherson, som er helt okkupert av Russland, og det delvis okkuperte Zaporizjzja slipper nå å ha bodd i Russland, vise at de har god nok økonomi eller bestå en språkprøve for å få russisk statsborgerskap.

  Russlands president Vladimir Putin undertegnet dekretet onsdag. Ukraina sier dette er et brudd på folkeretten og en åpenbar krenkelse av Ukrainas suverenitet.

  – Ulovlig utstedelse av pass er et åpenbart brudd på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, i tillegg til normer og prinsipper i folkeretten, sier det ukrainske utenriksdepartementet i en uttalelse.

  Russland gjorde det samme for innbyggerne i utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina i 2019.

 • av Ingrid Hjellbakk Kvamstø

  Politiker fra Mariupol sier 22.000 er drept: – Dette er en by med spøkelser

  Skader på leilighetsbygg etter bombing i utkanten av Mariupol. Foto: Alexei Alexandrov/AP/NTB

  Konsekvensene langvarige angrep mot Mariupol kan være enorme og titusenvis kan være drept. Tallene er nesten helt umulige å vurdere, sier norsk ekspert.

  Byen var under russiske angrep i flere måneder. Nå har russiskstøttede styrker tatt kontroll. Journalister og andre uavhengige kommer ikke inn.

  – Mariupol er en by av spøkelser, sier Petro Andriusjtsjenko, en rådgiver til byens ordfører, til CNN. Andriusjtsjenko har flyktet til ukrainskkontrollerte områder.

  Han anslår at minst 22.000 mennesker er blitt drept siden krigen startet. Tallet er ikke uavhengig verifisert, men bygger på kontakt med tjenestepersoner som fortsatt er igjen i Mariupol, ifølge politikeren. Han antar at det reelle tallet er enda høyere.

  – Det er helt mørkt i hele byen. De eneste lysene er fra russiske styrker og patruljer. Overalt ellers er det lukt av død og brann, sier Andriusjtsjenko.

  Les hele saken her.

 • Ukraina: Minst seks drept i Sievjerodonetsk

  Minst seks sivile er drept i russiske angrep på byen Sievjerodonetsk i Donbas-regionen i Ukraina, sier Luhansks guvernør Serhij Hajdaj.

  Ytterligere åtte mennesker er såret i artilleriangrep på byen de siste 24 timene, sier Hajdaj.

  Han anklager russerne for med overlegg å angripe tilfluktsrom der sivile gjemmer seg for bombene.

  Sievjerodonetsk står sentralt i kampene i Donbas, der russiske styrker er på offensiven til tross for innbitt ukrainsk motstand.

  teaser

  Har du sluttet å oppdatere deg på krigen i Ukraina? Dette kan være grunnen.

 • Russland: Sanksjonene må fjernes for å hindre global matkrise

  De internasjonale sanksjonene mot Russland som følge av krigen i Ukraina, må fjernes for å hindre en global matkrise, mener det russiske utenriksdepartementet.

  – Det er behov for omfattende grep for å få bukt med matkrisen, og det innebærer å fjerne sanksjonene som er innført mot russisk eksport og finansielle transaksjoner, sa viseutenriksminister Andrej Rudenko onsdag ifølge russiske nyhetsbyråer.

  Videre sa Rudenko at Russland vil åpne for en humanitær korridor i Ukraina for skip som frakter matvarer, ifølge Sky News.

  Russland vil også diskutere muligheten for en fangeutveksling med Ukraina så snart fanger som har overgitt seg, har blitt dømt.

  teaser

  Dei planla å skifte kjøkken. Brått betydde det ingenting.

 • Ukraina: Store skader på Zaporizjzja etter nye rakettangrep

  Ukrainske myndigheter opplyser at det har vært russiske rakettangrep både i Zaporizjzja og Dnipropetrovsk onsdag.

  Angrepene har gjort store skader på byen Zaporizjzja, som deler navn med regionen den ligger i. Det skal ha vært minst fire raketter som ble sendt mot byen, melder CNN.

  Det regionale rådet opplyser at minst ett menneske er drept og tre andre såret. 62 bygninger i et boligområde er ødelagt i angrepet.

  Militærledelsen i Dnipropetrovsk opplyser at også den regionen har vært utsatt for angrep onsdag. Tre raketter ble avfyrt mot Kryvyj Rih.

  – Et industribygg ble truffet. Det er store ødeleggelser. Vi forsøker å få klarhet i om det er ofre, opplyser militæret.

  teaser

  Kyiv Independent-redaktør i Bergen: – Invasjonen var overraskende

 • Russlands blokade i Svartehavet øker frykten for hungersnød i verden

  En mann feier unna vrakrester i nærheten av et kjøpesenter som ble ødelagt i russiske missilangrep den 9. mai. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

  Faren for hungersnød i verden øker i takt med at flere hundre tusen tonn korn råtner i Ukraina. Russlands blokade i Svartehavet struper eksporten.

  Bønder sør i Ukraina kan de neste ukene begynne innhøstingen av sommerens avlinger, men kornsiloene er allerede fylt til randen av forrige innhøsting. Det er rett og slett ikke plass til det nye kornet.

  Ukraina eksporterer vanligvis 70 prosent av alle avlinger. Innhøstingen i fjor ga mat på bordet til 400 millioner mennesker, skriver Sky News.

  Les hele saken her.

 • Dette skjedde i Ukraina i natt: – Situasjonen blir verre for hver time

  Et oljedepot står i brann øst i Ukraina tidligere denne måneden. Foto: AP Photo

  * Russland bruker alt landet har til rådighet i kampen om fire byer i Donbas-regionen, sier president Volodymyr Zelenskyj. Han sier at den ukrainske hæren kjemper tilbake, men at det vil ta tid og at landet trenger mer våpen fra Vesten.

  * Situasjonen i Luhansk-regionen øst i Ukraina blir verre for hver time som går, idet russiske styrker rykker fram, ifølge regionens ukrainske guvernør Serhij Hajdaj.

  * Den ukrainske hæren hevder at russiske styrker har skutt mot ukrainske grensevakter i Sumy-regionen nordøst i Ukraina.

  * En pensjonert russisk generalmajor, 63 år gamle Kanamat Botasjev, ble angivelig drept da flyet han var i, ble skutt ned av ukrainske styrker i det østlige Ukraina. Det opplyser tre av hans tidligere underordnede. Hans død er ikke offisielt bekreftet.

  * Ukrainske myndigheter opplyser at de har fått melding om rundt 20.000 mistenkte krigsforbrytelser i løpet av den tre måneder lange krigen.

  * Den tyske astronauten Matthias Maurer beskriver hvordan det var å se krigen i Ukraina fra verdensrommet tidligere i år. Han forteller at han fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) kunne se rakettnedslag over ukrainske byer som Mariupol nattetid, og røyksøyler som steg til værs på dagtid.

  * Sveits har invitert ledere fra en rekke land og internasjonale organisasjoner til å delta på en gjenoppbyggingskonferanse for Ukraina i juli.

 • T-banen i Kharkiv i drift igjen

  Mange av stasjonene på T-banenettverket i Kharkiv har fungert som bomberom under krigen i Ukraina. Tirsdag åpnet de aller fleste stasjonene for ordinær T-banedrift igjen. Bildet er tatt 12. mai. Foto: Mstyslav Tsjernov / AP / NTB

  T-banen i Kharkiv har fungert som bomberom siden Russland invaderte Ukraina. Men tirsdag var T-banen tilbake i nesten normal drift.

  Det skjer til tross for at byen, som er Ukrainas nest største, fortsatt rammes av sporadiske granatangrep.

  – Vi har gjenopptatt T-banedriften i Kharkiv og åpnet nesten alle stasjoner, sier ordfører Igor Terekhov og forklarer det med behov for å få fart på økonomien igjen. Han sier at det blir gratis å reise med T-banen de neste to ukene.

  T-banenettet i Kharkiv har 30 stasjoner, og mange av dem har fungert som bomberom for tusenvis av mennesker som har søkt tilflukt fra russiske luftangrep. Byen ligger øst i landet, like ved grensen til Russland. Tre stasjoner i nordøstre deler av Kharkiv som fortsatt rammes av sporadiske angrep, holdes stengt inntil videre.

  Kharkiv har vært under angrep av Russland siden starten av invasjonen i februar. Men nylig trakk de russiske styrkene seg fra områder rundt byen for å konsentrere seg om Donetsk-regionen sør for Kharkiv.

 • Ukraina ber om flere våpen raskere

  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba ber om flere våpen, og at disse må leveres raskere. Foto: Stephanie Lecocq / Pool Photo via AP / NTB

  – Militær hjelp til Ukraina må komme raskere. Det er fortsatt behov for våpen, sier Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

  – Det er for tidlig å konkludere med at Ukraina har alle våpnene det trenger. Russlands invasjon i Donbas er en nådeløs kamp, den største på europeisk jord siden andre verdenskrig, skriver Kuleba på Twitter.

  Ukraina trenger særlig utskytningsramper og langtrekkende raketter, skrev han.

  Kuleba sa videre at han har snakket med USAs utenriksminister Antony Blinken om en leveranse av tunge våpen.

  Han gjentok også anklagene om at Russland stjeler korn fra Ukraina.

 • Ukrainske myndigheter: 200 lik funnet i kjeller i Mariupol

  Store deler av Mariupol er ødelagt som følge av krigen. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB

  200 lik er funnet i ruinene av en boligblokk i okkuperte Mariupol, ifølge ukrainske myndigheter.

  Likene som lå i kjelleren av bygget, var i ferd med å råtne og det var sterk lukt i hele nabolaget, ifølge en rådgiver for Mariupols ordfører. Opplysningene har ikke latt seg bekrefte fra uavhengig hold.

  Mariupol, som nylig ble inntatt av Russland, ble beleiret i mange uker og har blitt et symbol på krigens brutalitet.

 • EU-leder: – Russland oppfører seg som Sovjetunionen

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen ved WEF. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Måten Russland agerer på i Ukraina minner om de mørkeste dagene i Sovjetunionen, mener EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

  – I russiskokkuperte deler av Ukraina beslaglegger Kremls hær både kornavlinger og maskiner, sa von der Leyen på en tale ved Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

  – Det minner om Sovjetunionens avlingsbeslag og den katastrofale hungersnøden i Ukraina på 1930-tallet, sier von der Leyen.

  Tyske myndigheter mener Russland i dag blokkerer for eksport av 20 millioner tonn korn fra Ukraina, i hovedsak korn som skulle til Nord-Afrika og Asia.

 • Biden kaller Ukraina-krigen «en mørk tid»

  USAs president Joe Biden og Indias statsminister Narendra Modi. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

  USAs president Joe Biden oppfordret resten av «firerbanden» til å trappe opp innsatsen for å stanse Russland og deres invasjon av Ukraina.

  Presidenten mener man må se på krigen som et globalt problem, heller enn bare et europeisk et.

  – Vi jobber oss gjennom en mørk tid i vår felles historie. Russlands brutale og uprovoserte krig mot Ukraina har skapt en humanitær katastrofe. Verden må håndtere det og det gjør vi, sa Biden i møte med Australias, Indias og Japans ledere tirsdag.

  Kommentarene til USAs president var trolig rettet mot Indias statsminister Narendra Modi, som ikke har innført sanksjoner mot Russland eller overhodet fordømt invasjonen. Biden har lenge prøvd å få Modi til å ta en hardere tone overfor Russland.

  Flere asiatiske land har også sett på invasjonen som en mulighet for å vise en sterk respons som også avskrekker Kina fra å prøve å innta omstridt territorium gjennom militærmakt.

 • Aftonbladet: Tyrkia med kravliste for å godkjenne svensk Nato-medlemskap

  Den tyrkiske regjeringen har lagt fram en liste med krav på sin nettside for å vise hva som skal til for at landet vil godkjenne svensk Nato-medlemskap.

  Det skriver den svenske avsien Aftonbladet.

  Alle Natos 30 medlemsland må godkjenne at Sverige og Finland slutter seg til alliansen, noe de søkte om 18. mai. Hittil er Tyrkia det eneste Nato-landet som har uttrykt tydelig skepsis til dette. Tyrkia har tidligere uttrykt ønske om at de to landene tar tydeligere avstand fra den kurdiske gruppen PKK og utleverer flere personer som Tyrkia etterlyser.

  teaser

  Har du sluttet å oppdatere deg på krigen i Ukraina? Dette kan være grunnen.

 • Putin er den eneste han vil diskutere med

  Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

  Her er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til tirsdag 24. mai.

  * Russland fører total krig mot Ukraina der målet er å forårsake så mange drepte og så store ødeleggelser som mulig, sier president Volodymyr Zelenskyj. Han oppgir at russiske styrker siden 24. februar har skutt 2275 raketter, fordelt på 1474 rakettangrep, mot Ukraina og at flesteparten har rammet sivile mål. I samme periode har Ukraina registrert over 3000 russiske luftangrep, ifølge presidentens tall.

  * Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at president Vladimir Putin er den eneste russeren han vil møte for å diskutere fred.

  * Vestens holdning til Russland gjør at Moskva må vende seg østover i stedet for å søke samarbeid, mener utenriksminister Sergej Lavrov. Han nevner land som Kina, India og Iran.

  * Ukraina har utstedt arrestordre på landets tidligere president Viktor Janukovitsj. Kyiv anklager ham for forræderi. Janukovitsj har siden 2014 oppholdt seg i Russland.

  * En gruppe soldater fra Colombia skal dra til Europa for å trene opp ukrainske soldater i minerydding. Det opplyser forsvarsdepartementet i Bogota.

  * Russiske styrkers angivelige tyveri av ukrainsk korn ser ut til å vokse i omfang, melder CNN, som viser til satellittbilder fra havnebyen Sevastopol på Krim-halvøya.