Norway

Innreder barnehage for 29,5 millioner kroner

Siste innlegg
Har du tips, eller lurer du på noe om valget? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • Innreder barnehage for 29,5 millioner

  Barnehagebyråd Endre Tvinnereim foran lokalene til Damsgårdssundet barnehage.

  Barnehagebyråd Endre Tvinnereim foran lokalene til Damsgårdssundet barnehage. Foto: Ørjan Deisz

  I fjor høst kjøpte Bergen kommune Damsgårdssundet barnehage for 40,6 millioner kroner.

  Selgeren Trygge barnehager AS rakk ikke å innrede lokalene før salget, og solgte dermed et råbygg.

  Nå er prisen på innredningen klar. Bergen kommune må ut med til sammen 29,5 millioner kroner for å få barnehagen ferdigstilt og klar til bruk.

  I fagnotatet fra Etat for utbygging kommer det frem at «prosjektet var betydeleg meir omfattande og umodent enn forventa».

  Etaten peker på at det har vært vanskelig å utforme arealene på grunn av dype rom og dårlig gjennombelysning.

  Det er også behov for mer uteareal. Dette vil kommunen løse ved å ta i bruk området rundt St Markus kirke og Løvstakken menighet.

  Barnehagen skal etter planen være klar til bruk i juni 2022. Den skal i første rekke brukes til erstatningsbarnehage for barnehager i Årstad som skal pusses opp.

  teaser

  De ble lovet barnehage i 2019. Den er planlagt klar høsten 2022.

 • Byrådet støtter planene om sjødeponi

  Byråd Thor Haakon Bakke

  Byråd Thor Haakon Bakke Foto: Geir Martin Strande

  Statens vegvesen klarer ikke å bli kvitt alle steinmassene fra K5 Arna-Voss og har søkt Statsforvalteren i Vestland om å få dumpe ni av totalt 11,5 millioner kubikkmeter stein i Sørfjorden. Byråd Thor Haakon Bakke (MDG) støtter planene

  - Alle ønsker rassikker vei og bane til Voss, og nå er vi en gang et land fullt av fjell, og all deponering har miljøkonsekvenser, sier MDG-byråden.

  I en helt fersk høringsuttalelse tar Bergen kommune også til orde for å dumpe enda mer stein i fjorden enn det Statens vegvesen foreslår. Dette for å unngå at det blir etablert landdeponi i Vestredalen og Tangelandsheiane, to områder med høye frilufts- og naturverdier.

  - Massene det er snakk om her er rene, men det vil være uakseptabelt om deponiet for eksempel medfører plastforurensing. Samtidig opplyser Vegvesenet at hvis man først går sjødeponi så kan det utvides, og da mener vi at landdeponiene bør sees kritisk på, sier Bakke

  SV-leder Audun Lysbakken har tidligere tatt til orde for å sende massene til Danmark. I høringsuttalelsen kommer det frem at dette vil gi klimautslipp på 160.000 tonn CO2-ekvialenter mot 3.000 tonn CO2-ekvalitenter for en løsning med sjødeponi.

 • Her er Vestlands første sjølvkøyrande buss

  Denne bussen køyrer heilt på eiga hand. Frå og med torsdag vil den gå i rute i Førde.

  Denne bussen køyrer heilt på eiga hand. Frå og med torsdag vil den gå i rute i Førde. Foto: Skyss

  Torsdag vil Vestlands aller første sjølvkøyrande buss opne for publikum.

  Heilt utan sjåfør, vil den vesle bussen frakte folk i skyttel mellom Concord-bygget og Ytre Øyrane i Førde. Det er plass til seks passasjerar om bord, og den vil vere gratis.

  Bussen manøvrer seg sjøv, men det vil vere ein person om bord som kan overstyre bussen om det skulle oppstå situasjonar bussen sjølv ikkje kan handtere. Verten vil også hjelpe og informere passasjerane.

  – Denne bussen er eit lite, men viktig steg i utviklinga av kollektivtilbodet i Vestland. Den skal vere med på å sikre at vi får eit godt grunnlag til å utforme tilboda for morgondagen, seier fylkesordførar, Jon Askeland.

  Bussen skal i første omgang køyre på strekninga i fire månader. Etter prøveperioden vil Skyss vurdere om dei skal halde fram med sjølvkøyrande buss som ein del av rutetilbodet, melder selskapet i ei pressemelding.

 • Rotevatn (V) med million-lovnad til Fartøyvernsenteret

  Hardanger Fartøyvernsenter er et maritimt museum i Norheimsund.

  Hardanger Fartøyvernsenter er et maritimt museum i Norheimsund. Foto: ROAR CHRISTIANSEN

  Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) lover til sammen 38 millioner kroner til Fartøyvernsenteret i Norheimsund.

  — Det er lov å være glad i dag, sa direktør i Hardanger og Voss museum, Åsmund Kristiansen til Hardanger Folkeblad, som omtalte nyheten først.

  Fem av millionene er allerede bevilget på statsbudsjettet for 2022, mens størsteparten (33 millioner) loves å komme på budsjettet for året etter.

  Tildelingen kommer etter søknad til Kulturdepartementet om støtte til prosjektet «Tett på».

  Fartøyvernsenteret er en del av Hardanger og Voss museum, og har et av de største fagmiljøene for restaurering av fartøy i Norden, ifølge museet.

  De 35 ansatte på museet driver museum, leirskole, formidling og fagopplæring.

 • Eline Haakestad blir byråd igjen

  Elinhe Aresdatter Haakestad blir byråd for kultur, mangfold og likestilling fra 4. oktober og ut januar.

  Elinhe Aresdatter Haakestad blir byråd for kultur, mangfold og likestilling fra 4. oktober og ut januar. Foto: Tuva Aaserud (arkiv)

  4. oktober blir det en midlertidig rokering blant toppolitikerne i Bergen.

  Katrine Nødtvedt (MDG) tar da fire måneders permisjon fra jobben som byråd for kultur, mangfold og likestilling.

  Frem til utgangen av januar skal Nødtvedt (31) konsentrere seg om sitt doktorgradsarbeid ved NHH. Før hun ble byråd, hadde Nødtvedt gjort unna tre av fire år som stipendiat ved Institutt for strategi og ledelse, med et prosjekt om forbrukerpsykologi i delingsøkonomien.

  Katrine Nødtvedt tar fire måneders permisjon for å jobbe videre med sitt doktorgradsprosjekt ved NHH.

  Katrine Nødtvedt tar fire måneders permisjon for å jobbe videre med sitt doktorgradsprosjekt ved NHH. Foto: Tor Høvik (arkiv)

  I Nødtvedts fravær tar partikollega Eline Aresdatter Haakestad plass i byrådet. Haakestad (26) er politisk rådgiver for Thor Haakon Bakke, byråd for klima, miljø og byutvikling. Hun var også vikar for Bakke da han hadde foreldrepermisjon i vinter og vår.

  – Jeg tror Eline vil gjøre en kjempejobb. Hun er en smart og rå kvinne, sier Nødtvedt om vikaren sin.

  – Jeg gleder meg til å se hva hun vil få til på dette feltet.

 • Solberg tror ikke velgerne lar seg skremme av koronakritikk

  Statsminister Erna Solberg (H).

  Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Håpet var at en dalende pandemi og gjenåpning skulle gi Høyre og de andre regjeringspartiene vind i seilene fram mot valgdagen.

  Men slik gikk det som kjent ikke. Etter skyhøye smittetall de siste ukene ble gjenåpningen torsdag satt på pause. Igjen.

  – Grønt nivå har blitt for kaotisk, testsystemene har ikke fungert godt nok. Det tar vi selvkritikk på. Vi må bli bedre og gå et skritt tilbake, sa Høyre-lederen.

  Men Solberg frykter ikke at dette vil spolere Høyres valgkamp bare en drøy uke før valgdagen 13. september.

  – Jeg tror folk ser på pandemien uavhengig av valgkampen, sier hun.

 • Asheim åpner nytt direktorat i Bergen

  Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim skal stå for den offisielle åpningen av det nye direktoratet.

  Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim skal stå for den offisielle åpningen av det nye direktoratet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Flere virksomheter er slått sammen til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Det nye direktoratet åpner i Bergen fredag.

  Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) skal stå for den offisielle åpningen av HK-dir.

  – Det nye direktoratet skal bidra til å styrke kvaliteten i utdanning og opplæring, øke tilgjengeligheten og løfte kompetansen i befolkningen og arbeidslivet, heter det i en pressemelding fra direktoratet.

  – Vi skal bidra til at alle kan lære hele livet. Målet vårt er at utdanning, opplæring og kompetanseutvikling skal bidra til et mer omstillingsdyktig og inkluderende samfunn, med økt bærekraft, sier direktør Sveinung Skule.

  Direktoratet er en sammenslåing av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku), Kompetanse Norge og Universell, samt deler av Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (Unit) og Norsk senter for forskningsdata (NSD).

  Hovedkontoret skal ligge i Bergen, og direktoratet skal også ha kontorer i Oslo, Trondheim, Tromsø og Brussel.

 • Mer enn 500 uten læreplass i Vestland

  Flere tar yrkesfaglig utdanning, men mange står nå uten læreplass i Vestland fylke.

  Flere tar yrkesfaglig utdanning, men mange står nå uten læreplass i Vestland fylke. Foto: GORM KALLESTAD, SCANPIX (Arkiv)

  556 søkere står nå uten læreplass i Vestland fylke. Størst er behovet innen helsefag, barne- og ungdomsarbeiderfag, industri, elektrofag og byggteknikk.

  Det opplyser Vestland fylkeskommune.

  - Jeg håper at lærebedriftene nå er om seg og sikrer seg lærlingene de trenger. Vi er avhengige av flere fagarbeidere fremover, og den beste fagutdanninga skjer i de gode lærebedriftene våre. Ved å ta inn lærlinger får bedriftene også mulighet til å sikre seg gode medarbeidere i fremtiden, sier Karianne Torvanger. Hun er leder i hovedutvalg for opplæring og kompetanse.

  Det har vært en økning i interessen blant ungdom for å velge praktiske yrker. Flere enn før velger nå yrkesfaglige utdanningsprogrammer.

  3332 har søkt læreplass i fylket, og én av seks står fremdeles uten læreplass.

 • Venstresiderekord på meningsmåling

  Sofie Marhaug er førstekandidat for Rødt Hordaland.

  Sofie Marhaug er førstekandidat for Rødt Hordaland. Foto: Silje Katrine Robinson (arkiv)

  Rødt og venstresiden setter rekorder på den siste Hordalands-målingen i BT. Rødt får 6,5 prosents oppslutning.

  – Vi har aldri sett Rødt så høyt som dette. Samlet sett har ikke venstresiden med SV, MDG og Rødt vært så høyt heller. Det er første gangen at alle er inne med mandater, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse som har gjennomført undersøkelsen.

  Olaussen sier det er tydelig at venstresiden er godt mobiliserte.

  – Samtidig ser vi at nedkjølingen til Senterpartiet fortsetter. Det kan se ut til at noe av den mobiliseringen av protestvelgere som Senterpartiet høstet av i vinter er overtatt av venstresiden.

  teaser

  Disse to ligger an til å skape historie for hvert sitt parti

 • MDG: – Spanderer gjerne wunderbaum med bensinlukt på Listhaug

  Arild Hermstad er nestleder i MDG. Han mener Sylvi Listhaugs uttalelser er lite i takt med tiden.

  Arild Hermstad er nestleder i MDG. Han mener Sylvi Listhaugs uttalelser er lite i takt med tiden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

  Nestleder i MDG Arild Hermstad skjønner godt at Sylvi Listhaug (Frp) sliter med nattesøvnen.

  Listhaug uttalte lørdag til BT at MDG nesten stjeler nattesøvnen hennes.

  – Jeg forstår at Listhaug blir søvnløs når hun ser at Frp nærmest forsvinner de stedene hvor MDG har fått en hånd på rattet, sier Hermstad.

  Han mener Frp bommer når de kun fokuserer på saker som drivstoff, bompenger og kjøtt.

  – Listhaug går ikke bare til valg på elendig klimapolitikk, men det er også tydelig at hun satser på klimaskepsis. Hun snur ryggen til unge i dag, mener Hermstad.

  Ifølge nestlederen i MDG er det flere i dag som skjønner at man ikke kan la klimaendringene løpe løpsk.

  – Frp har en problembeskrivelse veldig få kjenner seg igjen i. Folk er interessert i elbiler og en mer klimavennlig livsstil. Listhaug snakker om at hun elsker lukten av bensin.

  Hermstad forteller at han skal spandere en wunderbaum med bensinlukt, hvis Listhaug får seg elbil.

Football news:

Joan Laporta: The Super League is alive, it will replace the Champions League. Juve, Real Madrid and Barcelona continue to win in the courts
Karim Benzema: Clasico remains the best match in football. It doesn't matter which players are playing
In favor of PSG, after the VAR, they awarded a penalty for playing with their hand. Perhaps Icardi had fouled before
Arsenal defender White: I don't watch football. All I want when I come home is not to think about him
PSG have three strong-willed victories in this Ligue 1 - over Angers, Lyon and Troyes
Camp Nou lacks care. Under Rosel, the stadium was polluted by pigeons, under Bartomeu there were 127 construction defects
Joan Laporta: My worst moment at Barca was the departure of Messi. The best is a loan of 595 million euros