Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lege: – Vi jobber i et sykt system

Vi jobber i et åpenbart sykt system som må endres umiddelbart.

Hanne Lossius, her med sønnen Magnus, synes hennes egen arbeidsgiver tilrettelegger for småbarnslivet, men mener mange leger utsettes for systematisk rovdrift.
Foto: Privat
Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

«Jeg tror vi må erkjenne at behovet for balanse i arbeidslivet, er viktig. Men mot dette står behovet vårt for å drifte sykehuset 24 timer i døgnet, 365 dager i året.»

Kommentaren tilhører administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Atle Lein Bjørnbeth. Han er øverste leder der min avdøde kollega Maiken Schultz arbeidet.

I sommer valgte Maiken å avslutte livet sitt. Hennes forlovede og pappa til parets to små barn, Stig Amundrud, gjorde oss alle en tjeneste ved å rette søkelyset mot arbeidspresset som gjorde hans kjære Maiken så syk. Et åpenbart sykt system som må endres umiddelbart.

Emneknaggen «legermåleve» oppsto i etterkant av Maikens død, og er et kollektivt brøl fra norske leger med historier fra de mørkeste avkroker i vårt offentlige helsevesen. Flere av historiene er publiserte.

Historier om leger som ikke drikker, spiser eller sover i løpet av 24-timers vakter, historier om kollegaer som selv ender opp i akuttmottaket etter vakt. Leger som får nyresvikt fordi de ikke tisser på jobb, flere kollegaer har ikke tid til å følge opp egne barn hjemme. Det er så alarmerende lesning at det burde få alle voksne i Helse-Norge til å agere umiddelbart.

Likevel er det påfallende lite som skjer. Vi hører ikke et ord om hva som skal gjøres for å bedre arbeidsforholdene for leger i det offentlige helsevesenet.

Det er påfallende lite som skjer for å bedre legers arbeidsvilkår, mener Hanne Lossius.
Foto: Privat

En titt på listen over Helse-Norges mektigste viser samtidig en rød tråd, nemlig at de aller fleste befinner seg milevis unna oss på gulvet. De bærer ikke akuttcallingen, hjertestarteren eller fødselstangen med seg på jobb. De starter ikke nattevakten sin i et av landets akuttmottak klokken 15.

De går ikke nattevakt før middag.

Selv er jeg heldig som har en arbeidsgiver som har tilrettelagt for meg i både svangerskap og småbarnstid.

Jeg kunne derfor valgt å være stille. Men etter aksjonen «legermåleve» er det helt åpenbart at dette ikke dreier seg om enkelthistorier, men snarere om en systematisk rovdrift på et stort antall av kollegaene mine.

Vi kan ikke være stille om dette lenger, det må endringer til som sikrer oss trygge og ansvarlige arbeidsforhold.

Det er myndighetenes ansvar å sikre at bemanning og økonomi strekker til. Det er en matematisk umulighet å gi oss leger flere arbeidsoppgaver uten at det følger med penger til å håndtere disse oppgavene. Likevel er det det som har skjedd de siste årene. Noen ønsker seg et billig helsevesen som ender opp med å koste mye mer, i verste fall koster det livet.

Legene i det offentlige helsevesenet står kanskje ikke på listen over de mektigste i Helse-Norge, men det er vi som står der på vakttime nummer nitten og tar imot pasientene.

Og skal vi fortsette å stå der, må vi bli hørt. For også #legermåleve!