Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Norges Bank skal selge 1 milliard kroner per dag i august

Etter tre måneder på rad med kutt, holder banken kronesalget uendret. Nordea venter nå høyt kronesalg ut året, og ser ikke for seg kronestyrking.

Norges Bank har siden april i fjor solgt milliarder av kroner for å veksle om til utenlandsk valuta som overføres til Oljefondet, slik at pengene kan investeres i utlandet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Norges Bank holder kronesalget uendret på 1 milliard kroner per dag i august, ifølge en melding fra banken. Det var i tråd med økonomenes forventninger.

I juli ble kronesalget til Norges Bank kuttet for tredje måned på rad til én milliard kroner per dag.

– Kronesalget vil trolig holde seg høyt ut året, og et fullt stopp for kronesalget er ikke i horisonten, skriver Nordea Markets-økonomen Dane Cekov i en kommentar.

Han tilføyer at staten fortsatt får høyere petroleumsskatteinntekter i kroner enn nødvendig for å dekke budsjettunderskuddet.

Selv om kronen har styrket seg noe den siste tiden, er den fortsatt betydelig svakere enn på samme tid i fjor. Det betyr at det koster oss mer å handle fra, eller reise i, landene som bruker disse valutaene. Til gjengjeld blir det lettere å selge norske varer til utlandet.

– Vi er fortsatt skeptiske til noe særlig kronestyrking på kort og mellomlang sikt, skriver Nordeas Cekov, som venter at euroen vil ligge rundt 11,50 kroner ut året, men med store svingninger.

Veksling til Oljefondet

Kronesalget (vekslingen) skjer for å kunne overføre utenlandsk valuta til Oljefondet, som investerer i utlandet. Det må ikke forveksles med valutaintervensjon, som betyr at sentralbanken selger kroner for å påvirke kronekursen.

Kronesalget oppveies over tid i stor grad av oljeselskapenes kronekjøp for å betale skatt, men på grunn av størrelsen kan de likevel påvirke kronekursen, særlig fordi vekslingene ikke nødvendigvis er sammenfallende i tid.

Norges Banks kronetransaksjoner per dag (minus betyr kronesalg) 

Årets kronesalg i regi av Norges Bank gjenspeiler de svært høye olje- og gassprisene i 2022, fordi oljeselskapene i første halvdel av året betaler petroleumsskatt for inntekter fra i fjor.

Forsøker å jevne det ut

Norges Bank kjøpte i flere år kroner på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kan brukes over statsbudsjettet.

Men fra april i fjor snudde situasjonen, da kronestrømmene overgikk beløpet som skulle inn i statsbudsjettet. Betydelige kronesummer fra oljeselskapenes skatteinnbetalinger selges nå hver dag.

Norges Bank har som regel forsøkt å jevne ut kronetransaksjonene utover i året, for å unngå unødig uro i valutamarkedet. Det siste halvåret har det imidlertid vært uvanlig store endringer.

Kronekursen