Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Prognose: Macrons allianse ligger an til seier i valget i Frankrike

President Emmanuel Macrons allierte ligger an til å vinne valget på ny nasjonalforsamling i Frankrike, men det er uklart om alliansen beholder rent flertall.

Frankrikes president Emmanuel Macron og hans kone Brigitte Macron fotografert etter at de avla stemme i Le Touquet nord i Frankrike søndag. Foto: AP / NTB
Publisert Publisert

Nå nettopp

Det viser prognoser etter første valgomgang søndag. Macrons sentrum-høyre-allianse Ensemble ligger an til å vinne mellom 260 og 310 av plassene i nasjonalforsamlingen i andre og siste runde neste søndag, ifølge tre meningsmålingsinstitutter.

Jean-Luc Mélenchon nye venstresideallianse ligger an til å få mellom 150 og 220 plasser, ifølge prognosene.

Macrons allianse trenger minst 289 plasser for å beholde et rent flertall i det franske underhuset.

Prognoser gir presidentens leir mellom 25,2 og 25,6 prosent av stemmene, mens Mélenchons allianse kan få mellom 25,2 og 26,1 prosent av stemmene. Valgsystemet gjør at Macrons leir likevel ligger an til å få langt flere mandater enn venstresiden etter andre og avgjørende valgomgang.

Samtlige 577 representanter i nasjonalforsamlingens underhus er på valg. De velges i enkeltmannskretser over hele landet. For å bli direkte valgt i første runde, må en kandidat få 50 prosent av stemmene.

I de kretsene der det ikke er tilfelle, holdes 19. juni en andre valgomgang mellom de to fremste kandidatene og eventuelt andre kandidater som har fått støtte fra minst 12,5 prosent av registrerte velgere.