Norway

Raskeste 3-0-ledelse på flere tiår!

MeningerEndelig fikk vi se et Brann-lag som skapte sjanser og scoret litt mål! Men det var først og fremst de første tolv minuttene som virkelig imponerte. Ting tyder på at vi må 39 år tilbake i tid for å finne sist Brann ledet med tre mål allerede i det tolvte minutt i en seriekamp på øverste nivå. Og med forbehold om hvor unøyaktige scoringstidspunkt oppgitt i hele minutter er, så må vi muligens tilbake til 1997 for å finne sist Brann scoret tre seriemål (igjen i øverste divisjon) med så kort mellomrom som fem minutter og 41 sekunder.

Åpningen av kampen var så imponerende at jeg hadde tenkt å gni meg i øynene. Men jeg droppet det siden man helst ikke skal ta seg så mye i ansiktet under koronaen.

Med fare for å virke storforlangende; etter 3-0 før tolv minutter var spilt, er det litt nedtur at kampen endte 3-1. Vi lå jo an til 22,5 mål vår vei! Og spesielt det halve var jeg spent på å se. Det burde i hvert fall blitt fem-seks, slik at vi fikk fikset litt på den dårlige målforskjellen vi ga oss selv i Bodø, og dessuten gjort noe med vårt tvilsomme offensive rykte.

Når det er sagt; det kunne fort blitt slike sifre også! For mange skryter av Gilbert Koomson etter to scoringer søndag - og fem totalt. Men Daouda Bamba var også god! Daouda Bamba skjøt i tverrligger, Daouda Bamba fikk strekreddet en heading som gikk på innsiden av stolpen, Daouda Bamba fikk skudd fra åtte meter blokkert på femmeteren, og Daouda Bamba fikk et mål feilaktig annullert for offside. Og i motsatt ende av banen klarte dommer Rohit Saggi å trøste bortelaget med en ny sjanse på et mislykket straffespark. Uten at det egentlig var grunn til at det skulle tas på nytt.

Om Brann er friskmeldt offensivt av dette? Nei! Dette Sandefjord-laget var dårlig. Og motstandernes forfatning forklarer litt av vår tilsynelatende fine bronseplass på tabellen. Vi har kun møtt ett lag i form; og de grisebanket oss! Og vi har i tillegg til dem kun møtt ett lag til som til nå henger med i toppen; og de slo oss også! Det har vært mye svak og/eller formsvak motstand til nå. (Nr. 1, 5, 11, 12, 13, 14 og 16). Ikke for å være negativ, men vi må ikke la oss lure! På onsdag venter det tredje beste laget vi har møtt til nå i år. De ligger på åttende…

Men det viktigste var at vi reiste oss etter flausen i Bodø.

Fakta kjappe Brann-scoringer:

Minutt-tall, som er vanlig å oppgi i kampfakta fra fotballkamper, er en ganske unøyaktig måleenhet. På papiret var det fem minutter mellom Branns første og tredje scoring mot Sandefjord. I virkeligheten var det fem minutter og 41 sekunder.

En kamp som i kampfakta-rubrikken hadde seks minutter mellom scoringene, kan i virkeligheten hatt så lite som fem minutter og ett sekund mellom dem. Så når man skal spore opp når vi sist scoret tre mål med så kort mellomrom i en seriekamp på øverste nivå, så kan søndagens prestasjon i teorien ha blitt slått av en kamp der det står oppført seks minutter mellom første og tredje mål.

Og den eneste eliteseriekampen de siste 19 årene som har så få minutter oppført mellom tre Brann-scoringer, er Brann - Sogndal 16. mai 2012. Da scoret Erik Mjelde 2-0 i det 57. minutt, Kim Ojo 3-0 i det 60. minutt og Kristoffer Barmen i det 63. minutt. Brann vant til slutt 5-0.

Før dette må vi tilbake til Godset - Brann 2-6 i 2001. Det var kampen der Thorstein Helstad scoret fem mål, og da står det oppført fem minutter mellom 2-3 og 2-5. Det betyr at det i teorien kan ha vært alt fra 4:01 til 5:59 mellom målene.

En kamp der det uansett (hvis minutt-tallene er riktige) vil ha vært kortere tid mellom tre Brann-scoringer enn på søndag, er Lyn - Brann 1-5 i 1997. De som er født før 1990, husker kanskje dette som kampen der Lyn-keeper Tore Stenshagen dummet seg ut flere ganger, og at Brann-supporterne «hyllet» ham med sanger og rop som «Tore Stenshagen é vår mann» og «Tore på sporet!». Da scoret vi våre tre første mål i det 38., 39. og 41. minutt. Altså «tre minutter».

Når det gjelder kamper der vi har ledet 3-0 så tidlig som i det 12. minutt, må vi i toppseriesammenheng antagelig tilbake til Brann - Haugar i 1981. Den gang scoret Anders Giske i det åttende minutt, Finn Krogh i det niende minutt og Geir Austvik i det tolvte minutt. Men nøyaktig NÅR i det 12. minutt, er ikke godt å vite….

Kampen:

(Fortsetter under bildet)

Det var Sandefjord som var friskest i starten. Det vil si de to første minuttene. Omtrent som oss i Bodø.

Men etter drøye seks minutter var det vi som tok ledelsen på vår første sjanse. Det skjedde etter at vi hadde hatt ballen i nesten 70 sekunder og 22 trekk. Ti Brann-spillere var borti ballen på ferden (alle bortsett fra Daouda Bamba) og selve scoringen kom da Thomas Grøgaard la inn fra venstre mot nærmeste stolpe etter at Amer Ordagic vant en duell, og Robert Taylor satte frem en oppsiktsvekkende lang fot på fire meters hold. Ballen gikk via Jacob Storevik og inn i det høyre hjørnet.

Og 141 sekunder senere var det klart for 2-0 da Sandefjord-forsvaret ikke greide å klarere en Fredrik Haugen-corner, og ballen spratt rett fra Willis Kurtovics arm og til Gilbert Koomson som med ryggen til mål scoret fra to meters hold.

En kanonstart for oss! Veldig effektivt og to mål på to sjanser. Men ville vi nå legge oss bakpå resten av kampen?

Men det gikk bare tre og et halvt minutt til, så var det klart for nummer tre! Denne gang etter et Koomson-løp på høyresiden som avsluttet med at han skjøt fra nesten død vinkel. Og det skuddet snek seg inn under keeper Jacob Storevik og i mål. 3-0 før det var gått tolv minutter! Det er sånt vi knapt vi har opplevd med Brann tidligere - riktig vei i hvert fall…. Og tre mål på tre avslutninger i feltet!

(Fortsetter under bildet)

Scoring! (Tror dette var etter 3-0)

Scoring! (Tror dette var etter 3-0) Foto:

Etter tyve minutter ble det imidlertid litt spenning igjen da Marcos Celorrio gikk i bakken i duell mot Vegard Forren inne i feltet, og vestfoldingene fikk straffespark. Men det forsøket fra ellevemeteren misset de på, da Ahamada reddet det altfor sentralt plasserte skuddet med én hånd.

Men så fikk pinadø vestfoldingene ett forsøk til fordi Ahamada visstnok hadde vært for kjapp ut fra streken. Noe han ikke var. Denne gang var det Marcos Celorrio som tok ellevemetersparket, og satte inn reduseringen til 3-1. Spenning likevel?

To minutter før halvtimen headet Bamba i stolpen på en Haugen-corner, før keeper Storevik reddet på streken.

Så fulgte en kort periode der SF hadde et visst spillemessig overtak, selv om vi også fikk en mulighet der Bamba bommet på ballen inne i femmeteren.

Og seks minutter før pause fikk vi 4-1 feilaktig annullert for offside da Lars Grorud mislyktes med klareringsforsøket og Amer Ordagic chippet til en Daouda Bomba som antagelig var for lite onside til å unngå offside-flagging fra vinkemannen.

44 sekunder senere skjøt Taylor like over fra 22 meter.

Lagene gikk til pause med 3-1 til oss.

Fire minutter etter pause fikk Fredrik Haugen muligheten fra vel elleve meter, men skuddet gikk via en SF-spiller og til corner. Og to og et halvt minutt senere skjøt Bamba i tverrligger fra omtrent tilsvarende avstand. Og ikke lenge etter var det Teniste som skjøt over fra femten meter, før Ordagic headet over noen minutter etter dette igjen. Brann var i dytten i starten av andre omgang!

Da halve omgangen var spilt, fikk Bamba nok en mulighet fra ganske kort hold, men det ville ikke gå hans vei denne gangen heller. Ei heller Forrens skulder ga oss mål på den påfølgende corneren. Det var utrolig at vi ikke ledet med mer enn to mål!

(Fortsetter under bildet)

De siste tyve minuttene skapte vi ikke så mange store sjanser. Det ble mest en transportetappe med litt halvsjanser innimellom. Men to minutter før slutt headet Koomson like utenfor fra tretten meter.

Rundt full tid kom hvalfangerne til noen muligheter igjen, men uten å score. Det gjorde heller ikke Christian Eggen Rismark på sin stupheading to og et halvt minutt på overtid. Eller for den del Haugen på sitt skudd minuttet etter.

Kampen endte 3-1, men burde absolutt - om det så bare var ved at dommerteamet gjorde jobben sin - vunnet med større sifre.'

(Fortsetter under bildet)

Kunstnerisk innslag:

*

Fadese oppi Bodø

- måtte reise oss litt kvikt

Og helst med mange mål,

men vi er ikke vant med slikt

der kom dagens sjokk,

vi bøttet jammen inn fra start

Vi kjørte på «som Glimt»,

og sånn omtrent i samme fart

*

For Taylor fikk det første,

og så scoret Glibert to

Med 3-0 første tolv,

så kunne pulsen få litt ro

Vi rundspilte jo Sandefjord,

vi var et herlig skue

Med sånn en flyt i starten,

lå vi an til over tjue!

*

Men tjue ble det ikke,

og de blå fikk straffe snart

Men sånt kan Ali redde,

fikk de blå jo snart erfart

Det hjalp dessverre lite,

de fikk prøve en gang til

Da dommeren feilaktig

mente Ali var for vill

*

SF reduserte,

det ble spenning likevel

Da dette hadde lignet på

en målfest-drømmekveld

Vår fjerde scoring kom,

men annulleringen var tull

fortsatt stod det 3 mot 1,

det burde fire null!

*

Og 3 mot 1, sånn endte det

Vi vinner sjelden mere

Med tre mål første tolv,

så bør det selvsagt scores flere

For Sandefjord var svake

Og ja, Sandefjord var lekk

onsdag blir det verre,

flaks at Børven har reist vekk!

*

Kuriosa:

* Vi unngikk å tape to hjemmekamper på rad. Sist Brann tapte to hjemmekamper på rad i serien, var i september og oktober 2017 da vi tapte 0-4 for Kristiansund og 0-3 for Rosenborg.

* Vi unngikk å få to strake seriekamper uten scoring. Hvis ikke, hadde det vært første gang siden 21.-24. runde i fjor at vi fikk to strake uten mål. Den gang hadde vi det altså i fire etter hverandre.

* Brann har scoret i de seks siste seriekampene på Stadion. Sist vi ikke scoret hjemme, var da vi spilte 0-0 mot Molde 6. oktober i fjor.

* Dette var første gang vi slapp inn mål i to seriekamper på rad på Stadion siden juli og august i fjor da vi slo Stabæk 2-1 og tapte 2-3 for Tromsø. I mellomtiden spilte vi syv hjemmekamper uten å slippe inn mål i to på rad.

* Vi har 13 poeng. Det er fem poeng mer enn i fjor etter syv kamper, men seks poeng færre enn i 2018.

* Vi har scoret tolv mål. Det er det samme som i 2018, men tre mer enn i fjor etter syv runder.

* Vi har elleve baklengs. Det er ett mer enn i fjor etter syv kamper, og det meste vi har hatt etter så mange kamper siden vi hadde 15 i 2014.

* Vi har ett plussmål i målforskjell. Det er to bedre enn i fjor etter syv runder, men ni dårligere enn i 2018.

*Vi har seks hjemmepoeng. Det er ett poeng mer enn i fjor etter tre hjemmekamper, men tre poeng færre enn i 2018.

* Vi har scoret syv hjemmemål. Det er tre mer enn i fjor etter tre hjemmekamper, og det meste vi har hatt etter det antall hjemmekamper siden vi hadde syv i 2017.

* Vi har tre baklengsmål hjemme. Det er det samme som i fjor etter tre hjemmekamper, men tre mer enn i 2018.

* Vi har fire plussmål hjemme. Det er tre bedre enn i fjor, men to dårligere enn i 2018.

-

Brann innbyrdes mot Sandefjord i serien:

* Brann er uten tap i de syv siste seriekampene mot SF (6-1-0). Siste serietap mot dem kom 24. august 2009 da vi tapte 0-1 på Stadion. Forrige seriekamp mot dem (2018) endte 1-1 på Stadion. Før det hadde vi altså fem strake seire mot dem.

* Brann er uten tap i de fire siste hjemmekampene i serien mot SF (3-1-0). Siste og eneste hjemmetap mot dem kom i den nevnte kampen for elleve år siden. Det er også den eneste hjemmekampen der vi ikke har klart å score mot dem.

* Brann har scoret i de syv siste seriekampene mot SF. Sist vi ikke scoret mot dem i serien, var i den 0-1-kampen på Stadion i 2009.

Hendelsene:

01:32 - SF: Sandefjord kommer til avslutning ved Rufo fra 13-14 meters skrått hold, men det går tre meter utenfor nærmeste stolpe.

22 trekk på nesten 70 sekunder. Ti Brann-spillere (alle utenom Daouda Bamba) er borti ballen. Det hele avslutter med at Thomas Grøgaard legger inn fra venstre, og Taylor tar frem en fot innenfor femmeteren. Ballen går via SF-keeper Jacob Storevik og inn i lengste hjørne.

Fredrik Haugen med corner fra høyre. Den går rett over hodene til både Marcos Celorrio og Lars Grorud, så treffer den William Kurtovic som ikke rekker å reagere når ballen går i armen, før ballen går til Koomson som fra to meter og feilvendt klarer å styre ballen til side for Storevik og i mål.

For en start på kampen! To mål på to avslutninger i feltet!

Bismar Acosta vinner ballen 15 meter inne på Branns halvdel. Den går til Bamba som snur seg, avanserer noen meter og gir til Koomson ute på høyresiden. Han avanserer fremover med Anton Kraij på seg, kommer etter hvert inn i feltet, før han avslutter fra syv-åtte meters spiss vinkel. Ballen sniker seg under Storevik og inn i det lengste hjørnet.

3-0 før det var gått tolv minutter! Og det gikk bare 5 minutter og 41 sekunder fra første til tredje mål. Og ikke minst; tre mål på tre avslutninger i feltet!

13:27 - SF: Rufo skyter fra skrått hold rett innenfor feltet, mellom beina på Amer Ordagic, men Ali Ahamada redder.

15:55 - Brann: Vi vinner ballen langt inne på SFs banehalvdel og Bamba skyter fra 21 meter. Det går en halvmeter over.

19:30 - SF: Wembangomo med et skummelt innlegg fra høyre som blir akkurat litt for høyt for Celorrio foran mål.

Han skyter litt mot høyre og Ahamada går motsatt vei.

28:23 - Brann: Haugen slår en corner mot nærmeste og Bamba header fra skrått hold et par meter utenfor femmeteren. Ballen går i stolpen og Storevik redder på mirakuløst vis på streken før Martin Kreuzriegler klarerer.

33:02 - SF: Wembangomo forsøker å slå til Celorrio i feltet, men sistnevnte klarer ikke å få kontroll på ballen. Imidlertid forandrer den retning såpass drastisk at Ahamada må slenge seg.

37:40 - Brann: Koomson suser oppover høyresiden, kommer forbi Kreuzriegler, og legger inn fra dødlinjen mot nærmeste stolpe, men Bamba bommer når han skal avslutte fra tre meters skrått hold.

38:59 - Brann: Vi får en feilaktig annullert scoring. Lars Grorud klarerer rett til Ordagic som får ballen på 12-13 meters skrått hold. Han chipper på tvers til Bamba som enkelt setter ballen inn i tomt mål fra tre meter. Linjemannen har imidlertid vinket for offside. Noe som var feil!

45:00 + 2:00: Pause. 3-1 til oss etter 4-2 til oss i avslutninger feltet. Da er ikke det annullerte målet eller de to SF-straffene medregnet.

- 2. omgang: -

46:45 - SF: Det slås en corner fra Vidar Ari Jonsson mot første stolpe og som Celorrio header over fra tre meters hold. Under tvil vurderer jeg det som avslutning og ikke bare en heading videre bakover i feltet.

48:40 - Brann: Ordagic legger ut fra dødlinjen, Bamba sender videre til Haugen som avslutter fra elleve meter. Ballen treffer en blåkledd og triller utenfor høyre stolpe.

51:02 - Brann: Haugen slår frem til Koomson som i sin tur finner Bamba på vel elleve meter. Sistnevnte har bare keeper mellom seg og målet, men skyter i tverrligger.

52:33 - Brann: Når ikke Koomson klarer å komme til avslutning, forsøker Teniste seg i stedet. Men skuddet hans fra 15 meter går høyt over.

56:20 - Brann: Teniste slår høyt inn mot bakerste hvor Ordagic header over fra innsiden av femmeterhjørnet

58:09 - SF: Kristoffer Normann Hansen skyter fra seks-syv meter utenfor sekstenmeterhjørnet og et par meter utenfor nærmeste stolpe.

66:58 - Brann: Ordagic får ballen på femmeteren, men rekker aldri å avslutte. Ballen går til Bamba som avslutter fra åtte meter, men det blokkeres på femmeteren av Kreuzriegler.

70:40 - Brann: Grøgaard med en fin vending ved dødlinjen før han legger ut til Haugen som skyter fra ti-tolv meters skrått hold. Det blokkeres og går til corner.

71:11 - Brann: Haugen legger hardt inn etter å ha fått tilbake ballen etter corner. Bamba er nære på å nå ballen, men den går helt inn til Storevik.

75:38 - SF: Et hardt frispark slås inn fra deres høyre side fra Kreuzriegler. Ali Ahamada bokser omtrent liggende. Returen skyter Peder Meen Johansen høyt over fra 22 meter.

78:05 - SF: Skummel SF-corner fra Jonsson som Ahamada ikke rekker når han forsøker å bokse ved bakerste stolpe, men vi får ryddet opp.

80:43 - Brann: Haugen slår et frispark mot bakerste hvor Forren sin fot er en halv meter for kort like utenfor femmeteren.

88:07 - Brann: Pedersen med et langt fremspill som lander i feltet. Koomson header like utenfor fra tretten meter.

89:40 - SF: Kraij med innlegg fra deres venstre side. Normann Hansen header langt utenfor nærmeste stolpe.

90:00 + 0:34 - SF: Kraij skyter fra vel femten meters skrått hold. Ahamada slår det utenfor lengste stolpe til corner.

90:00 + 1:06 - SF: Sivert Gussiås kommer først på corneren som slås mot nærmeste, men avslutningen går langt utenfor.

90:00 + 2:29 - Brann: Haugen med et frispark fra høyre, nesten ute ved cornerflagget. Christian Eggen Rismark stupheader over fra seks-syv meter.

90:00 + 3:36 - Brann: Strand slår frem til Hustad som legger igjen til Haugen. Bergenseren skyter fra tolv-tretten meter, men høyt over.

-

Kampfakta:

Brann - Sandefjord 3-1 (3-1)

Eliteserien fotball menn, 7. runde. Stadion. 200 tilskuere. Dommer: Rohit Saggi, Drafn. Gult kort: Vegard Forren, Bismar Acosta, Amer Ordagic og Ali Ahamada, Brann. William Kurtovicog Vidar Ari Jonsson, Sandefjord.

Mål: 1-0 Robert Taylor (06:10), 2-0 Gilbert Koomson (08:21), 3-0 Koomson (11:51), 3-1 Marcos Celorrio (str. 21:47)

Brann (4-3-3): Ali Ahamada - Taijo Teniste (Jon-Helge Tveita fra 59.), Bismar Acosta (Christian Eggen Rismark fra 46.), Vegard Forren, Thomas Grøgaard - Fredrik Haugen, Daniel Pedersen, Amer Ordagic (Petter Strand fra 76.) - Gilbert Koomson, Daouda Bamba (Erlend Hustad fra 84.), Robert Taylor (Gilli Rólantsson fra 59.).

Sandefjord (4-2-3-1): Jacob Storevik - Brice Wembangomo (Peder Johansen fra 62.), Lars Grorud (Sander Foss fra 46), Martin Kreuzriegler, Anton Sebastian Kralj - William Kurtovic (Marc Vales fra 73.), Enric Valles (Erik Brenden fra 62.) - Vidar Ari Jonsson, Rufo, Kristoffer Normann Hansen - Marcos Celorrio (Sivert Gussiås fra 62.).

-

Kampstatistikk:

Avslutninger: 15-10 til Brann (NTB og VG Live)

Avslutninger på mål: 6-3 til Brann (NTB og VG Live)

Ballinnehav: 53 % til Brann (NTB og VG Live)

Sjanser: 11-2 til Brann (VG Live)

Avslutninger i feltet (mine tall): 15-6 til Brann. 1. omg.: 4-2 til Brann. 2. omg.: 11-4 til Brann.

-

Spillerstatistikken:

Aco = Bismar Acosta, Aha = Ali Ahamada, Bam = Daouda Bamba, Bar = Kristoffer Barmen, For = Vegard Forren, Grø = Thomas Grøgaard, Hau = Fredrik Haugen, Hus = Erlend Hustad, Kol = Ole Martin Kolskogen, Koo = Gilbert Koomson, Kri = Ruben Kristiansen, Meh = Marcus Mehnert, Ord = Amer Ordagic, Ped = Daniel Pedersen, Ris = Christian Eggen Rismark, Rol = Gilli Rólantsson, Stra = Petter Strand, Tay = Robert Taylor, Ten = Taijo Teniste, Tve = Jon-Helge Tveita

Tallene for hver kamp indikerer minutter spilt.

Tykk tekst = startet kamp.

Ha = mot Haugesund, Vi = mot Viking, Aa = mot AaFK, Ro = mot RBK, 08 = mot Sarpsborg 08, Gl = mot Glimt, SF = mot Sandefjord.

To = minutter totalt serien 2020. Ka = antall seriekamper 2020. St = antall startede kamper serien 2020. Må = antall scoringer serien 2020. Gu = antall gule kort serien 2020.

Mediene:

BA

BA Live

BT

VG

VG Live

Dagbladet

TV2

Brann.no

Football news:

Raheem sterling: Looking for tickets to Lisbon. From the 10th to the 24th. Retweet if you can help
Pep Guardiola: Gabriel is the best player of matches with Real Madrid
Three heroes of Lyon in the match with Juve – among them the defender, whom the fans drove in the fall
Manchester City and Lyon will meet in the 1/4 final of the Champions League on August 15 at Jose Alvalade
Photo of Pep and Zizou – just a gift for Showsport users
Ronaldo was eliminated so early from the Champions League for the first time in 10 years, although he tried very hard – in the playoffs for Juve, only he scores
Rudi Garcia: to Pass Juventus is a feat. The most pleasant defeat in my career