Norway

Slik vil teknogigantene hjelpe deg å legge bort telefonen

Mandag kveld åpnet Apples utviklerkonferanse i California. Under åpningspresentasjonen kom Apple med flere nyheter.

Apple sier det nå har 20 millioner registrerte utviklere i sitt økosystem. Ifølge Statista.com har Apple siden åpningen av App Store for 10 år siden utbetalt over 100 milliarder dollar i vederlag til utviklere.

Apple-aksjen åpnet 2,5 prosent opp da Nasdaq-børsen åpnet mandag og presentasjonen startet. Det var heftig handel i aksjen de første minuttene, men da presentasjonen var over var kursen sunket rundt 1,7 prosentpoeng igjen og var 0,87 prosent opp fra starten av handelsdagen.

Nytt operativsystem

– Vi nærmer oss lansering av Ios 12, noe de fleste sikkert har gjettet. Som vanlig vil den bli tilgjengelig gratis til kundene våre, sa produktsjef Craig Federighi i Apple under konferansen.

I løpet av syv uker etter lanseringen av operativsystemet Ios 11 hadde halvparten av alle kundene oppdatert til den siste versjonen.

– 95 prosent av våre brukere kjører siste versjon, sa Federighi.

Skjermfri

Google annonserte nylig på sin egen utviklerkonferanse at det vil hjelpe brukerne til å være mindre knyttet til skjermene sine gjennom en ny meny i Android. Her kan man bli bevisst på hvordan man bruker telefonen, sette grenser for tidsbruk i individuelle apper og aktivere en «finn roen»-modus før leggetid.

Apple er på samme spor i Ios 12 og inkluderer flere verktøy for å unngå varslinger fra telefonen når man bør ha oppmerksomheten på noe annet. Mye ligger i Ikke forstyrr-funksjonen, men også varslingssenteret får nye funksjoner. Ett av dem er grupperte varslinger fra samme app, slik at antallet individuelle varslinger går ned.

Screen Time er et innebygget verktøy for å bli bevisst på hvor mye man bruker telefonen eller nettbrettet. Man kan også sette grenser for hvor mye tid man får bruke på en app hver dag.

– Vi tror dette vil hjelpe mange, men spesielt barn. Foreldrene kan sette grenser på barnas skjermtid, basert på enkeltapper, kategorier eller nettadresser, sier Federighi.

Andre Ios-nyheter

Apple fortsetter å satse på AR i Ios 12, som får en ny versjon av ARKit kalt ARKit 2.

– Vi ønsker at AR skal være tilgjengelig gjennom hele operativsystemet. Derfor har vi utviklet et nytt filformat i samarbeid med Pixar som gjør det mulig å bruke AR-objekter på tvers av apper, sier Federighi.

Blant annet Adobe kommer til å støtte den nye filformatet USDZ i sine programmer.

USDZ-formatet gjør at man kan lime inn AR-objekter i websider og digitale dokumenter på samme måte som et bilde eller en video. ARKit 2 inkluderer også delte AR-opplevelser, for eksempel kan man spille AR-spill mot venner i samme rom.

En ny app i Ios 12 kalles Measure. Denne appen lar brukeren måle alt mulig ved hjelp av kameraet. Den kan måle enkle lengder, men også areal og volum dersom man enkelt kan se alle kantene på et objekt.

Siri har lært seg noen nye tricks. Man kan knytte spesifikke kommandoer til Siri, såkalte muntlige snarveier, for å få henne til å utføre forhåndsbestemte oppgaver. Omtrent som å legge en snarvei på Hjem-skjermen, men aktivert av en muntlig kommando.

For dem som har Apple Carplay i bilen vil man med Ios 12 kunne bruke tredjeparts navigasjonsapper i bilen, som Google Maps og Waze.

Facetime får støtte for inntil 32 samtidige konferansedeltagere i stedet for å være en til en.

MacOS X

Neste utgave av MacOS har fått navnet Mojave, etter ørkenen i California. For første gang vil standardgrensesnittet i MacOS ha en Dark Mode, som toner ned elementene i operativsystemet for å fremheve brukerinnholdet og spare øynene til brukeren.

Stacks er en funksjon som rydder opp i elementene på skrivebordet og sorterer dem automatisk etter kategorier.

Siden mange funksjoner i MacOS og Ios blir tilgjengelige på begge plattformene har mange spekulert i om Apple har til hensikt å fusjonere de to plattformene.

– Svaret er nei. Vi har ingen planer om dette. MacOS og Ios har samme utgangspunkt, men er svært forskjellige, selv om mange funksjoner fungerer godt på begge, sier Federighi.

Apple Watch

Apple lanserer snart Watch OS 5 til Apple Watch. Av nye funksjoner er muligheten til å invitere venner til en konkurranse for å se hvem som er mest aktiv i løpet av en uke.

Apple Watch vil også støtte yoga og gåturer som aktiviteter. Men viktigere er at funksjonene underveis i en løpetur er mer avanserte og på linje med treningsklokker som Polar og Garmin. Det er imidlertid ikke snakk om noe pulsbelte til Apple Watch for å få helt presis pulsmåling.

Mer underholdende er antagelig den nye walkie talkie-funksjonen som lar deg snakke direkte med en annen klokkebruker og nye måter å samhandle med varslene som kommer fra apper.

Alle Apples nye operativsystemer blir tilgjengelig til høsten. (Vilkår)

Football news:

Nemanja MATIC: I Think Manchester United deserve a place in the Champions League. If we win three games, we will get there
Wycombe reached the championship for the first time in 133 years. Akinfenwa (Yes, that Jock from FIFA) is going crazy-he was personally congratulated by Klopp
Manchester City intends to sign Lautaro, alaba and Coulibaly after the cancellation of the ban on European competitions
Griezmann suffered the first muscle injury of his career. Earlier, Barca players were dissatisfied with the medical staff
Barcelona will lose 100 million euros due to the coronavirus. The club expected to make 200 million euros in profit
Police have opened a case against Ronaldo's 10-year-old son. He was self-driving a jet ski (The Sun)
Lampard on the cancellation of city's ban: I Never hoped that an extra team would get into the Champions League