Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SSB: Laveste arbeidsledighet på 14 år

SSB: Laveste arbeidsledighet på 14 år

Arbeidsledigheten i Norge sank til 2,9 prosent i mars, ned 0,4 prosentpoeng fra desember. Det er det laveste nivået på 14 år, ifølge SSB.

Det viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) arbeidskraftundersøkelse onsdag.

Fra desember i fjor til mars i år ble det 10.000 færre arbeidsledige.

Siste innlegg
 • Ny smell for Flyr i første kvartal

  Administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid mener framtidsutsiktene er gode for Flyr, trass i at det endte med tap også i første kvartal i 2022. Foto: Javad Parsa / NTB

  Flyr tapte 212 millioner kroner i første kvartal, trass i passasjerinntekter på 78 millioner kroner. Etter skatt tapte selskapet 211 millioner kroner.

  Til tross for det de beskriver som et utfordrende marked med koronapandemi og krig i Ukraina, mener Flyr at det er gode utsikter når det går mot sommersesongen.

  Selskapet melder om stor bestillingspågang og sier de får inn tre nye fly, blant dem de to første av seks fabrikknye Boeing 737–8 som skal leveres i 2022.

  – Flyr utvikler seg etter planen. Med over en million solgte billetter kan vi trygt si at vårt produkt har blitt godt mottatt i markedet, og vi er veldig glade for den positive utviklingen etter en lang periode sterkt preget av pandemien. Vi er nå forberedt for sommersesongen. Vi tilbyr 44 ruter til 38 reisemål, og tidlige bestillinger indikerer en betydelig oppgang i aktiviteten fremover, sier Tonje Wikstrøm Frislid, administrerende direktør Flyr.

  I løpet av fjoråret tapte Flyr 419 millioner kroner.

 • Brudd i tarifforhandlingene i kraftsektoren

  EL og IT Forbundet brøt natt til onsdag forhandlingene med Energi Norge om tariffoppgjøret for 2022. Nå går oppgjøret til megling hos Riksmekleren.

  Årets oppgjør er et hovedoppgjør hvor det blir forhandlet om både lønnstillegg og innholdet i Energioverenskomsten, som er tariffavtalen mellom EL og IT Forbundet og Energi Norge, opplyser Energi Norge i en pressemelding.

  – Vi kom langt i forhandlingene, men ble ikke enige om betaling for reisetid til og fra oppdrag. Vi må ta hensyn til bedriftenes økonomi og konkurranseevne. I tillegg er rettstilstanden ikke avklart på dette området, sier Ståle Borgersen, direktør for arbeidsliv i Energi Norge.

  Oppgjøret går nå til megling og partene vil møte hos Riksmekleren tidligst i midten av juni.

 • Ny rundtur med passasjerskipet «Havila Capella» er kansellert

  «Havila Capella» skulle seilt fra Bergen 26. mai klokken 20.30. Nå er avgangen kansellert. Foto: Tor Høvik (arkiv)

  BT har tidligere fortalt om passasjerskipet «Havila Capella», som er strandet i Bergen på grunn av sanksjonene mot Russland.

  Tidligere i mai avslo Utenriksdepartementet dispensasjonssøknaden fra Havila Kystruten om å forsikre skipet.

  Torsdag 26. mai var det planlagt ny rundtur med avgang fra Bergen. Seilasen er nå kansellert fordi det ikke har kommet på plass en løsning for forsikring av skipet, skriver Havila Kystruten i en pressemelding.

  – Vi jobber kontinuerlig med å finne en midlertidig løsning for å sette Havila Capella tilbake i rute. Samtidig jobber vi med en permanent løsning som innebærer at vi overtar eierskapet i skipet, uttaler administrerende direktør Bent Martini i pressemeldingen.

  Han beklager overfor alle gjestene.

  – Dette er en krevende situasjon for oss, og det er vanskelig å gi noen signaler på hvor lang tid dette vil ta.

  teaser

  Passasjerskipet er strandet i Bergen på grunn av sanksjonene mot Russland.

 • Statsministeren åpnet ny biogassfabrikk på Stord

  Statsminister Jonas Gahr Støre (til v.) og Jan Kåre Pedersen Foto: Renevo

  Statsminister Jonas Gahr Støre stod tirsdag for den offisielle åpningen av Renevos biogassanlegg på Stord.

  – Dette anlegget gir et et veldig godt bilde av hva sirkulærøkomomi er. Det er også et utstillingsvindu for ny teknologi – en teknologi som gjør det som tidligere var et avfallsproblem, til en stor ressurs. Det gjør dette anlegget større enn seg selv, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding fra åpningen.

  Fra Norges nyeste og mest effektive biogassanlegg produseres det nå nok fornybar energi til å dekke behovet til 4000 husstander – hvert år.

  – Dette er en merkedag for oss, våre samarbeidspartnere og for industrien, sier Jan Kåre Pedersen, daglig leder ved Renevo.

  Kjernen i biogassanlegget er de ti bioreaktorene, basert på unik, norsk teknologi levert av Antec Biogas AS. Franske Cryo Pur har levert oppgraderingsanlegget, mens Alltec Services AS har stått for installasjonen av de ulike komponentene på Eldøyane på Stord.

  teaser

  No skal møk frå Dag Inges grisar varma opp sjukehuset på Stord

 • Nav får bot på fem millioner kroner for brudd på personvernregler

  Datatilsynet har varslet at de vil gi Nav et gebyr på fem millioner kroner for brudd på personvernreglene knyttet til en tidligere CV-base. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Datatilsynet har varslet at de vil gi Nav en bot på fem millioner kroner for brudd på personvernreglene knyttet til en tidligere CV-base.

  Alle arbeidssøkeres CV-er var i en periode tilgjengelige i søket for arbeidsgivere som var pålogget tjenesten på arbeidsplassen.no. Nav oppdaget selv dette bruddet på personvernreglene og stengte deler av søket før de meldte saken til Datatilsynet i februar 2021.

  De som var berørte av bruddet ble også kontaktet.

  – I denne saken gjorde vi feil. Da er det naturlig at vi får kritikk, og et overtredelsesgebyr. Vi tar personvern på største alvor. Personopplysninger skal være trygge hos oss, og vi skal selvfølgelig følge regelverket, sier Nav-direktør Hans Christian Holte i en pressemelding.

 • DN: Skatteetaten tar pant i Kygos gigantvilla

  Skatteetaten krever artisten Kyrre Gørvell-Dahll (30) for over 15 millioner kroner.

  Etaten har tatt pant i den ærverdige villaen på Hopsneset ved Nordåsvatnet i Bergen for det ubetalte skattekravet.

  Det viser et oppdatert pantedokument for huset, skriver Dagens Næringsliv.

  – Det skyldes en misforståelse og forglemmelse fra vår side. Vår advokat har vært i kontakt med Skatteetaten og vi håper å få ordnet dette så snart som mulig, sier Gørvell-Dahlls stefar og talsperson Jan Magnus Bjordal.

  teaser

  Se hvem som kjøpte rekordvillaen

 • Undersøkelse: Flest studenter ønsker seg jobb i Equinor

  Nær 11.000 studenter har svart på hvor de helst ønsker seg jobb etter de er ferdige med studiene. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Equinor går igjen som en jobbfavoritt hos studentene, som i en stor spørreundersøkelse er spurt hvor de aller mest ønsker seg jobb etter endte studier.

  Nær 11.000 studenter har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Universum, skriver Khrono.

  Undersøkelsen er delt inn i fem ulike fagområder: økonomi, ingeniør, IT, juss og humanistiske fag.

  Equinor topper listen i ingeniørfeltet, mens det havner på pallen også i økonomi- og IT-feltet. Equinor er den eneste bedriften som havner blant topp tre i tre av de fem områdene.

  DNB topper lista i økonomifeltet, mens Google er favoritten på IT-feltet. Innen juss er det jobb i politiet som er mest attraktivt, mens flest studenter ønsker seg jobb i Oslo kommune innenfor humanistiske fag.

 • Åpner direkterute fra Bergen til USA

  Rundt klokken 10.00 landet det første United Airlines-flyet fra Newark på Flesland. Foto: Tove Lise Mossestad

  Flyselskapet United Airlines startet lørdag opp direkteflygninger fra Bergen til Newark på østkysten av USA. De blir dermed eneste flyselskap med en direkterute mellom Bergen og USA.

  Tre ganger i uken vil det være avreise fra Newark, som ligger 40 minutter med tog fra New York, til Bergen. Motsatt vei blir det dermed turer fra Bergen til USA hver uke. Foreløpig er det kun planlagt avganger i perioden 20. mai til 27. september.

  For Avinor er det viktig for å styrke lufthavnens posisjon som en internasjonal flyplass, sier lufthavnsdirektør for Flesland, Helge Eidsnes, i en melding.

  – Næringslivet i regionen, og kanskje spesielt oljenæringen på Vestlandet, er avhengig av gode direkteforbindelser for å drive og videreutvikle seg.

 • Cruiseskip dropper Kirkenes - for nært Russland

  Her ser vi Kirkenes fra luften 9. mai 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  To cruiseskip med til sammen rundt 1000 passasjerer skulle anløpe Kirkenes i sommer. Nå tør ikke rederiene å komme.

  – Alle cruiseaktiviteter er kansellert. Dette skulle være starten på noe større, men i sommer blir det stille, sier Dag Norum i Visit Kirkenes til Klassekampen.

  I flere år har næringslivet i Sør-Varanger jobbet med å bygge opp Kirkenes som cruiseskipshavn. I to år ble anløp rammet av pandemien. Nå sier rederiene at de ikke tør komme så nært Russland.

  Samtidig vil Oslo merke en økning i antallet cruiseskip denne sesongen. Rundt 40 nye skip har meldt sin ankomst. De ekstra skipene som kommer, velger Oslo etter at planer om å gå til den russiske byen St. Petersburg er lagt om.

  teaser

  Cruiseskip dropper Kirkenes - for nært Russland

 • Elektriker-streik avverget

  Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet Foto: NTB

  EL og IT Forbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo ble enig i meklingen ved 5-tiden lørdag morgen. Dermed blir det ikke streik blant landets elektrikere.

  Dersom partene ikke hadde blitt enige, ville 3143 elektrikere ved 61 bedrifter over nesten hele landet gått ut i streik fra mandag.

  Meklingsresultatet har en totalramme på 3,7 prosent og det er oppnådd et generelt lønnstillegg på 8,99 kroner i timen. Meklingen omfattet lønns- og arbeidsvilkårene til drøyt 13.000 elektrikere.

  – Vi har bedret betingelsene for arbeidsreiser i bransjen, sørget for et godt lønnstillegg for våre medlemmer og styrket viktige ordninger for likestilling i bransjen, sier forhandlingsleder og leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.

  I tillegg til lønnstillegget ble det blant annet enighet om at arbeidsgiver skal forskuttere lønn ved sykepenger, fødsels- og svangerskapspermisjon.

  Det ble også enighet om at arbeidsgiverne ikke lenger skal få lov til å avtale seg bort fra separate dame- og herregarderober på byggeplasser.

 • Bergensbedriften Corvus åpner ny fabrikk i USA

  Nå ligger fabrikken til Corvus på Midtun, men den skal flyttes til Lyseparken i Bjørnafjorden. Foto: Paul S. Amundsen

  Corvus, med batterifabrikk og hovedkontor på Midtun i Bergen, åpner en ny fabrikk i USA.

  – Vi ser en betydelig økning i ordrer i USA i tillegg til økende ønske fra myndighetene om å redusere klimagassutslipp. Økt kapasitet og vil være nøkkelen til å møte veksten, skriver administrerende direktør i Corvus, Geir Bjørkeli, i en pressemelding.

  Bergensbedriften, som produserer batteri til skipsfarten, har inngått leiekontrakt for fabrikkbygget. Det ligger like nord for Seattle i Port of Bellingham på USAs vestkyst i staten Washington.

  Corvus sender over personell med erfaring fra fabrikken i Bergen, for å styre prosessen. De regner med produksjonsstart i september. Bjørkeli vil ikke si hvor mye bedriften investerer i den amerikanske fabrikken.

  I dette bygget skal Corvus produsere maritime batteri til det amerikanske markedet.

 • Frisøravtalen i havn – streik unngått langt på overtid

  Partene kom natt til fredag til enighet om Frisøroverenskomsten og streik ble unngått i siste liten.

  – Vi er glade for å være i mål med årets lønnsoppgjør, men oppgjøret ble dyrt, sier Anne Mari Halsan, administrerende direktør i Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) i en pressemelding.

  Det ble mekling på overtid mellom Fagforbundet og NFVB / NHO Service og Handel, før man kom til enighet klokken fredag morgen.

  – Vi måtte strekke oss langt i krevende forhandlinger, sier Halsan.

  Avtalen vil nå gå til uravstemning hos Fagforbundets medlemmer, ifølge NFVB.

 • Brudd i forhandlingene for flyteriggansatte

  Fra forhandlingene hos Rederiforbundet. Foto: Atle Espen Helgesen

  Det ble sent torsdag kveld brudd i forhandlingene mellom Industri Energi (IE) og Norges Rederiforbund i tariffoppgjøret for flyteriggansatte.

  – Avstanden mellom partene er for stor til at vi kunne komme i havn med oppgjøret nå, sier forbundsleder Frode Alfheim i IE i en pressemelding.

  Forhandlingene går derfor til mekling hos Riksmekleren.

  Forhandlingene på flyteriggavtalen omfatter medlemmer på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

  Forhandlingene har pågått i Oslo i to dager.

  Flyteriggavtalen omfatter cirka 4300 Industri Energi-medlemmer.

 • India stanser hveteeksporten – får kritikk av G7-landene

  En indisk hvetebonde bærer avlinger etter innhøsting i april. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB

  India innfører eksportstopp på hvete for å stanse prisstigningen i sitt eget marked. Det faller ikke i god jord hos landbruksministrene i G7-landene.

  – Dersom alle innfører eksportrestriksjoner eller stenger markedene sine, gjør det bare krisen mye verre, sier Tysklands landbruksminister Cem Ozdemir på en pressekonferanse i Stuttgart.

  India er verdens nest største produsent av hvete.

 • CO₂ fra London-boss skal til Øygarden

  Arbeidet med CO2-anlegget på Kollsnes er godt i gang. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  CO₂-utslipp fra bosset til Londons innbyggere skal fanges og lagres under bunnen av Nordsjøen, i lageret til norske Langskip. Dette melder regjeringen i et nyhetsbrev.

  Avfallshåndteringsselskapet Cory vil lagre 1,5 millioner tonn CO₂ årlig. Det er den største avtalen som transport- og lagerdelen av Langskip, Northern Lights, har inngått.

  Dermed skal klimagass fra londonbosset fraktes ut på Themsen i tankskip og over Nordsjøen til Øygarden. Fra Kollsnes skal klimagassen pumpes i rør ut til lageret.

  – CO₂-fangst er den eneste realistiske måten å kutte CO₂-utslipp fra industrier som sementproduksjon og avfallshåndtering. Avfallsbransjen står i dag for om lag fem prosent av globale utslipp. Energigjenvinning av restavfall med CO₂-fangst er en del av løsningen, sier statsminister Jonas Gahr Støre i nyhetsbrevet.

 • I morgen faller strømprisen til 35 øre

  I morgen faller strømprisen i Bergen til 35 øre Foto: Skjermdump Tibber

  Fredag faller strømprisen til nivåer vi ikke har sett på lenge i Sør-Norge.

  Mellom klokken to og tre vil prisen være 35 øre, inkludert avgifter og påslag.

  Årsaken er mye sol og gass til overs i England, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight, som uttaler seg til VG.

  – Det er fordi det er en fin soldag på kontinentet, og det betyr at vi importerer fra solcelleproduksjonen, sier han til avisen.

  – Vi har de siste to ukene importert mer strøm en noen gang fra England fordi gassprisene i Europa aldri vært så forskjellige som nå. England flommer over av gass og har ingen lagerkapasitet, sier han.

 • Pølsepriser til miniprodusent

  Pål Slettebakken (pølsemaker), Erlend Sandgren (altmuligmann), Maya Liseth (produksjonsmedarbeider) og Jahn Ove Hanstveit (pølsemaker) vant pris torsdag. Foto: Erlend Sandgren

  Selskapet Den Hemmelige Pølsefabrikken på Osterøy fikk to medaljer i NM for kjøttprodukter torsdag.

  – Vi har vunnet gull i kategorien grillpølse, og sølv i middagspølse, sier Erlend Sandgren, som omtaler seg som altmuligmann i selskapet.

  – Det er veldig kult. Vi har hele tiden jobbet for høy kvalitet, og det er veldig kjekt å få anerkjennelse for det, sier han.

  Fabrikken har fire ansatte, som alle var på utdelingen torsdag.

  – Vi satser på å selge maten fra foodtrucks rundt i byen, ettersom det er så dyrt å komme seg inn i dagligvarebransjen, sier Sandgren.

  Også Bønes gårdsmat vant pris. Deres servelatpølse fikk gull i kategorien middagspølse.

  Kåringen arrangeres av Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

 • av Ingrid Hjellbakk Kvamstø

  Ny direkterute mellom Bergen og Lübeck

  Lübeck Air flyr direkte fra Flesland til Lübeck fra slutten av mai. Foto: Lübeck Air

  23. mai starter det tyske flyselskapet Lübeck Air en direkterute mellom Bergen og Lübeck, nord i Tyskland.

  I perioden mai til november har flyselskapet planlagt to avganger i uken fra Flesland.

  – I dag er det ingen direkteruter fra Bergen til Nord-Tyskland, noe som vil gjøre flyruten interessant for mange, sier administrerende direktør i Lübeck Air, Jürgen Friedel, i en pressemelding.

  Lübeck Air er et privat flyselskap heleid av Lübeck flyplass (Stöcker Group) og driftes i dag i tett samarbeid med det danske flyselskapet Air Alsie.

 • av Erlend Langeland Haugen

  Nå går dette Havila-skipet i rute

  «Havila Castor» i Bergen denne uken. Foto: Havila Kystruten

  Mandag kom meldingen om at passasjerskipet «Havila Capella» forblir strandet i Bergen inntil videre.

  Havila Kystrutens andre skip, «Havila Castor», er derimot i gang med sin første rundtur på den klassiske kystruten mellom Bergen og Kirkenes. Skipet ankom Bergen fra verftet i Tyrkia forrige uke.

  – At vi nå kan seile nordover er en stor dag for Havila Kystruten. En fantastisk gjeng med ansatte og leverandører har stått på dag og natt siden «Havila Castor» kom til Bergen i forrige uke for å få skipet klart til i dag, og de har bestått med glans, sier administrerende direktør Bent Martini i en pressemelding.

  teaser

  Staten har spart millioner på Havilas problemer