Norway

Støre kritiserer regjeringens reiseåpning

Saken oppdateres.

Han møtte statsminister Erna Solberg (H) til duell i innledningen av partilederdebatten i Arendal torsdag kveld.

– For fire-fem timer siden åpnet et mottakssenter på Gardermoen. Det burde vært åpnet 15. juli, da man åpnet grensene, sa Støre.

– Dette mener jeg er ganske uforståelig, slo han fast.

- Hjelpe arbeidstakere

Solberg viste til at det ikke var noen overraskelse at smitten økte da det ble åpnet for reiser til europeiske land.

– Vi sa den gangen at smitten kan komme til å øke, og at det kan være at vi får lokale utbrudd. Det er det vi faktisk får nå, sa hun.

Solberg understreket at regjeringen åpnet opp for reiser også for å hjelpe arbeidstakere i en vanskelig situasjon, blant annet lavtlønte i reiselivsnæringen.

– Det er dårlig hjelp til lavtlønte at smitten kommer inn. De kan de bli smittet, de kan de miste jobben og næringer ble stengt ned, slo Støre tilbake.

MDG-Bastholm: Regjeringen har valgt cruise framfor kultur

MDG-leder Une Bastholm mener regjeringen har feilprioritert i gjenåpningen av landet. Hun mener det er viktigere å få hverdagen i gang, enn sydenreiser.

– Setter du det på spissen, så har regjeringen valgt å prioritere cruisenæringen framfor det brede laget av kulturarbeidere som er ansatt i kulturnæringen, som skulle hatt konserter, teateroppsetninger og vist kinoforestillinger utover høsten, sa Bastholm under partilederdebatten i Arendal torsdag kveld.

Hun stiller spørsmål ved om det er rettferdig å åpne grensene, når man ser at det kommer smitte inn i landet og restriksjonene fortsatt rammer bredt.

– De har valgt sydenferien foran at studenter som er nye i byen kan møtes og bli kjent med hverandre, ha noen de kan diskutere fag med, kjenne campusen sitt, sa Bastholm og viste til at fadderukene er blitt nedskalert og avlyst flere steder.

Hun understrekte at fadderukene er mer enn fest.

Vedum: Feil å åpne for andre land før man åpnet for breddeidrett

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen prioriterte feil når de åpnet opp for reiser til andre land før de åpnet for eksempelvis breddeidrett.

– Som fotballfar var jeg på fotballtrening og da så jeg foreldre som spritet ballene, det var kjempestrengt og det var ikke lov til å spille kamp. Også dro jeg til Oslo så jeg på Aker Brygge at det var full fest, sprit der også, sa han under torsdagens partilederdebatt.

– Når det gjelder land, så mener jeg det var feil at man begynte å åpne for andre land før man åpnet for breddeidrett, sa han videre.

Vedum fortalte at Senterpartiet i sommer har vært forsiktige med å kritisere regjeringen, men at partiet har en tydelig holdning på å prioritere nyttereiser fremfor fritidsreiser, og prioritere breddeidrett og frivillig sektor fremfor lange åpningstider på utestedene.

– Poenget er ikke å score politiske poeng her, men å få kontroll og trygghet og å åpne Norge så fort som mulig. Veldig mange i Norge har ennå ikke fått åpnet sin virksomhet, sa han.

Football news:

Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)
At the 1950 world Cup, Amateurs from the United States beat England. The coach of the Americans compared their players to sheep, and the author of the winning goal went missing
Dan Henderson made his debut for Manchester United at the age of 23. He made 141 appearances on loan