Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tine utsetter brunost-avgjørelse

Den ikoniske brunosten har vært produsert i hjemdalen i mer enn 150 år.

Foto: Terje Bringedal / VG
Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres...

Gudbrandsdalsost, og kjent som G35, har vært laget ved det samme meieriet i Lom og Skjåk siden 1863.

Men Tine har vurdert å legge ned produksjonen i de to kommunene øverst i dalen, som vil bety at den ikoniske brunosten ikke lenger vil bli produsert i dalen den kommer fra.

Nå vil Tine utsette avgjørelsen, ifølge en pressemelding. Selskapet vil ha flere innspill fra ansatte før de tar beslutningen.

Behandlingen av ny anleggsstruktur er utsatt til 18. oktober.

Nostalgisk trend: Yngre går tilbake til filmen.

Spiser mindre

I dag jobber 18 personer på meieriet på Lom og Skjåk. Hvert år produserer de 1150 tonn brunost.

Det utgjør rundt 10 prosent av total produksjon av G35. Resten produseres ved Tines meierier i Storsteinnes og Byrkjelo.

Fallende brunostsalg er bakgrunnen for at Tine har vurdert å legge ned produksjonen i Gudbrandsdalen. Salget av brunost har falt 16 prosent det siste tiåret – og salg av G35 har falt 12 prosent.

Tine har tidligere uttalt man må se på hva som skjer i markedet for å sikre levegrunnlaget til melkebøndene, og forsikret om at navnet «Gudbrandsdalsost» og «G35» uansett vil bestå.

Brunostopprør

Den mulige stansen av produksjonen i Lom og Skjåk har møtt motbør fra både politikere og lokale profiler i Gudbrandsdalen.

Kjendiskokk Arne Brimi, som selv er fra området, sa til E24 tirsdag at det er «brutalt å ta et navn og flytte det til andre plasser».

Mandag formiddag sendte ordførerne i de tolv kommunene i Gudbrandsdalen et brev til styret i Tine, med tittelen «Opprop for bevaring av G-35 i Lom og Skjåk!».

Ordførerne reagerer på at Tines prosjektgruppe, som arbeider med beslutningen, er unntatt offentligheten. «Slik mangel på åpenhet skaper usikkerhet og utrygghet, ikke bare hos produsenter, men og hos forbrukere», skriver ordførerne ifølge Nationen.

For 13 år siden var det også snakk om å legge ned produksjonen i Gudbrandsdalen. Det skapte sterke reaksjoner, akkurat som i dag.