Norway

Uværet i Nordland: Over 1.000 personer isolert og det vurderes evakuering

Restene av den tropiske stormen Sally herjer kysten av Nordland. I Rana kommune er 1.200 personer isolert, og politiet vurderer evakuering noen steder.

Politiet i Nordland opplyser at det mandag kveld særlig er den sørlige delen av Nordland og opp til Salten at det har vært flest værrelaterte hendelser.

Ranaelva har gått over sine bredder, og det har gått ras flere steder. I Rana kommune er 1.200 personer isolert, og politiet i Nordland vurderer å evakuere personer ved Nevernes og Skonsenghavn i kommunen, samt Nervollen i Vefsn kommune.

– Politiet får meldinger om at folk oppsøker områder som er værutsatt. Dette kan medføre fare da elver plutselig kan endre retning, det kan gå ras og veier kan bli stengt. Vær forsiktig og bruk sunn fornuft, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i politiet i Nordland i en pressemelding.

Mandag ettermiddag var det vannføring på oransje nivå i mange vassdrag i Nordland, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det er spesielt stor vannføring i Ranaelva og i Vefsna.

Barn igjen i barnehagen

Beiarn og Rana kommuner har satt krisestab. Rana-ordfører Geir Waage (Ap) sier i en pressemelding mandag kveld at liv og helse nå er kommunens hovedfokus.

– Vi jobber med å skaffe oss en oversikt over hvem som mottar helse- og omsorgstjenester og å finne løsninger for hvordan disse tjenestene kan bli ivaretatt. Isolerte innbyggere som trenger akutt helsehjelp, må ringe 113. Ambulanse blir da rekvirert fra Rognan, alternativt redningshelikopter, sier han

I en barnehage i Storforshei i kommunen er det to barn som ikke har blitt hentet på grunn av at E6 er stengt. Barna blir tatt hånd om av ansatte i barnehagen.

På Storforshei skole er det mellom 40 og 50 elever som er innkvartert i andre hjem og rundt ti ansatte som har fått alternativ overnatting.

Fra Storfoshei og nordover er også tre basestasjoner ute av drift og drives nå ved aggregat. Dette vil etter hvert føre til at strøm og mobilnett faller fra, opplyser politiet, som ber folk ta forholdsregler.

Stengte veier

En lang rekke veier er stengt, blant annet E6.

Også Nordlandsbanen er stengt mellom Rognan og Bjerka på grunn av ras, opplyser Bane Nor på Twitter i 17-tiden mandag.

– Foreløpig prognose for åpning er 22. september kl. 15, skriver Bane Nor.

Fra før var Nordlandsbanen stengt mellom Mo i Rana og Dunderland.

Videre er en rekke hurtigbåter og ferger også innstilt på grunn av uværet. Det gjelder blant annet fem av seks fergesamband på fylkesvei 17 i Nordland, den såkalte kystriksveien fra Bodø og sørover.

Snøgrensa flyttet ned

Mandag ettermiddag ble farevarselet oppgradert til oransje nivå. Det er ventet sørvestlig og senere vestlig storm, med vindkast på 30–35 sekundmeter. Verst vil det gå utover det nordlige Salten og sørlige Troms.

I tillegg er snøgrensa i Nordland flyttet ned til 600 meter. Det betyr at bilister som skal kjøre over Saltfjellet og Beiarfjellet, må forberede seg på vintervær.

(©NTB)

Football news:

Amazing time Loko: boldly came out from under pressure, were reliable from behind and attacked beautifully through Miranchuk
Semin on the goal the Beginning: Great debut. He will establish himself at the heart of Atalanta, I have no doubt
Paulo dybala: I always admired Federer, I try not to miss his matches
Barcelona will sue a journalist for making racist statements about Fati
Frank Lampard: Mendy is our number one, but everyone has the right to prove their superiority in the competition
Ex-head of Loco Naumov: We need to beat Red bull in the second leg and go from 3rd place in the playoffs Europa League
CSKA starts in the Europa League. Beat Wolfsberg?