Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vår Energi faller på børsen

Oslo Børs faller fra start. Samtidig holder oljeprisen seg på 123 dollar fatet i morgentimene torsdag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Hovedindeksen er ned 0,42 prosent like etter børsåpning torsdag.

Oljeprisen har steget omtrent 1,5 dollar siden børsen stengte torsdag ettermiddag. Et fat nordsjøolje handles i skrivende stund for 123,2 dollar fatet.

Utviklingen kommer etter at tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, viste at de amerikanske råoljelagrene steg mens bensinlagrene falt med overraskende 0,8 millioner fat. Analytikerne hadde ventet en økning på 1,1 millioner fat, ifølge Reuters.

Fallet i bensinlagrene skjer samtidig som etterspørselen etter drivstoff fortsetter å stige tross høye priser.

Før børsåpning har det kommet et knippe nyheter:

  • Eni og Hitecvision selger seg ned for fem milliarder i Vår Energi. Salget som nå er gjennomført skjedde til en kurs på 40,2 kroner per aksje, tilsvarende en rabatt på over 12 prosent fra gårsdagens sluttkurs. Vår Energi faller 8,8 prosent fra start og er den mest omsatte aksjen i morgentimene.
  • Kongsberg Digital signerer kontrakt med Mediterranean Shipping Company for digitalisering av nærmere 500 fartøy.
  • En million tonn flytende naturgass (LNG) forsvinner fra markedet etter en eksplosjon ved ett av de største gasseksportanleggene i USA. Eksplosjonen vil trolig få følger for gassmarkedene i Europa og Asia, skriver Reuters.

Onsdag steg Oslo Børs fra start, men utover handelsdagen surnet stemningen. Hovedindeksen endte til slutt ned 0,16 prosent.

Rentebeskjed fra den europeiske sentralbanken

Torsdag møtes den europeiske sentralbanken.

I etterkant av møtet kommer sentralbanken med rentebeskjed, etterfulgt av en pressekonferanse med president Christine Lagarde, som skal snakke om pengepolitikken i eurosonen.

Det er ventet at sentralbanken vil holde renten uendret på minus 0,5 prosent, men kunngjøre at de avslutter verdipapirkjøpene og på den måten legge grunnlaget for en renteheving i juli.

Det vil i så fall være den første rentehevingen sentralbanken gjør på et tiår.

President av den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, holder pressekonferanse torsdag. Foto: YIANNIS KOURTOGLOU / Reuters

I mai steg prisveksten i eurosonen til 8,1 prosent og nådde dermed nokk en rekordtopp, ifølge foreløpige tall for mai-måned.

Det er energiprisene som er det største bidragsyteren til veksten. I mai økte disse prisene med hele 39,2 prosent satt mot fjoråret. Matprisene følger etter med en årlig vekst på 7,5 prosent.

Dersom man tar vekk mat- og energiprisene var den årlige prisveksten (kjerneinflasjonen) på 3,8 prosent. Til sammenligning har sentralbanken hatt et mål om en stabil prisvekst på rundt 2 prosent over tid.