Romania

80% dintre tinerii cercetatori de la laserul de la Magurele isi cauta locuri de munca in strainatate

Aproximativ 80% dintre tinerii cercetatori de fizica nucleara din cadrul laboratorului de laser de mare intensitate de la Magurele isi trimit in prezent CV-urile la angajatori din strainatate, nemultumiti de sabotarea activitatii institutului de cercetare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepresedintele pentru Cercetare Stiintifica al Federatiei Sindicale Hermes, George Epurescu, la finalul protestului organizat de organizatia sindicala in fata sediului Ministerului Educatiei.

Cativa zeci de angajati ai Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) si ai laboratorului de laser de mare intensitate de la Magurele (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics - ELI-NP) au solicitat ministrului Educatiei sa reactioneze fata de stilul de management al conducerii IFIN-HH.

Vicepresedintele Federatiei Sindicale Hermes a mentionat ca manifestantii au cerut oprirea abuzurilor directorului general al IFIN-HH, Nicolae Zamfir.

"A fost o actiune a Federatiei pentru intrarea in legalitate la IFIN-HH cu privire la numirea directorului general si stoparea abuzurilor acestuia. Aici (la IFIN-HH, n.r.) lucrurile au degenerat in abuzuri de neimaginat. Avem aceasta situatie de ocupare ilegala a postului (de director general, n.r.), iar alti oameni, care indeplinesc conditiile, trebuie sa aiba dreptul sa se inscrie la concurs, sa poata accede la functia de director general, ca nu e functie pe persoana fizica. Este o functie intr-o institutie publica si se ocupa conform legii. Si atunci de ce sa fie alti cercetatori competenti degrevati de posibilitatea de a accede la o astfel de functie?", a comentat George Epurescu.

Vicepresedintele Federatiei Sindicale Hermes a acuzat conducerea IFIN-HH ca utilizeaza contracte de munca pe termen determinat pentru a ii controla pe angajatii nemultumiti.

"Acest management defectuos este si la IFIN si la ELI-NP. Un element de abuz si de santaj si de amenintare la adresa salariatilor este mentinerea lor pe contracte individuale de munca pe durata determinata. Deci tin cercetatori 7-8-9 ani pe durata determinata, cand legea spune ca maxim se poate 3 ani. Ei au inventat niste posturi - asistent de cercetare post-doctoral - care nu sunt in codul ocupatiilor din Romania, si au inventat aceste posturi cu perioada nedeterminata, ca sa eludeze legea. Iar acest lucru este un element prin care isi bat joc de salariati, ii tin sa nu vorbeasca, pentru ca daca vorbesti nu-ti mai continua contractul, care e pe un an sau pe doi ani", a adaugat George Epurescu.Liderul sindical a afirmat ca multi dintre tinerii cercetatori de la ELI-NP isi simt activitatea profesionala sabotata de actuala conducere.

"Institutul si proiectul ELI sunt in cadere libera, nu se mai poate face cercetare si normal ca cercetatorii sunt intr-o situatie in care multi dintre ei isi cauta de lucru, pentru ca in fizica nucleara Romania este o pepiniera importanta pentru institutiile din Europa si nu numai. Practic cam 80% din tinerii cercetatori, care sunt si angajati pe perioada determinata, asistenti cercetare, doctoranzi sau care si-au luat doctoratul, au spus ca toti trimit CV-uri in strainatate, in urma situatiei, ca urmare a sabotarii activitatii de la ELI-NP. Orice element de cercetare este sabotat in mod sistematic. Deci practic in acest moment marele laser, de la proiectul care readucea cercetatorii in tara si tinea creierele in Romania, reprezinta principalul element de exod, s-a transformat in ce nu trebuia sa fie", a precizat George Epurescu.


Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored