Terry Jones, care din 2016 suferea de o formă rară de demenţă, a murit în seara zilei de 21 ianuarie. Potrivit unui comunicat citat de BBC, soţia lui, Anna Soderstrom, şi cei trei copii i-au fost alături în ultimele clipe. 

„A fost o luptă lungă şi grea, dar extrem de curajoasă şi mereu tratată cu umor. Sperăm ca această boală să fie, la un moment dat, eradicată complet“, a transmis familia. 

Sir Michael Palin, colegul său din Monty Python, l-a descirs pe Jones drept unul dintre cei mai amuzanţi actori şi scenarişti din generaţia sa. „Terry a fost unul dintre cei mai apropiaţi şi preţioşi prieten pe care l-am avut. A fost un om blând, generos şi pasional, mereu dornic să-şi trăiască viaţa din plin. A fost mai mult decât unul dintre cei mai amuzanţi artişti ai generaţiei sale, a fost un comediant complet, cea mai caldă şi minunată companie pe care ţi-ai dori să o poţi avea“, a declarat Palin. 

Născut pe 1 februarie 1942, în Ţara Galilor, Terry Jones a studiat la Oxford, unde l-a şi cunoscut pe Michael Palin, care i-a devenit ulterior prieten şi coleg. 

Jones a debutat în televiziune în 1965, alături de Palin, cu programul „The Late Show“, care s-a dovedit un succes. Cea mai mare reuşită a lui a fost însă „Monty Python's Flying Circus“ (1969 - 1974), alături de Palin, Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam şi Eric Idle.

Terry Jones iubea umor absurd, iar acest lucru a contribuit din plin la succesul „Monty Python's Flying Circus“ şi i-a inspirat pe mulţi comedianţi din noua generaţie. Istoric pasionat, Jones a scris o serie de cărţi şi a realizat mai multe documentare despre istoria antică şi medievală. 

Nominalizat la premiile Primetime Emmy pentru scenariul episodului „The Peasant“ din serialul documentar „Medieval Lives“ (2004), în care a şi jucat, Jones a mai fost nominalizat la BAFTA pentru Cel mai bun cântec original - „Every Sperm is Sacred“ (din „The Meaning of Life“), notează News.ro.

„The Meaning of Life“, musical pe care l-a regizat alături de Terry Gilliam, a primit marele premiu al juriului la ediţia din 1983 a Festivalului de la Cannes.

Nominalizat la Grammy şi la Hugo Awards, Terry Jones a regizat 18 producţii, primele două fiind lungmetraje „Monty Python“ din 1975 şi 1979. Ca scenarist, este creditat la peste 50 de filme, seriale, documentare şi scurtmetraje.