Romania

Ambasadorul francez Marc Barety, convocat de Islamabad cu privire la o "campanie islamofoba sistematica" a lui Macron

Islamabadul l-a convocat luni pe Marc Barety, ambasadorul Fratei in Pakistan, pentru a se plange de "campania islamofoba sistematica" a presedintelui francez Emmanuel Macron, dupa ce acesta a aparat libertatea de a publica caricaturi religioase ale profetului Mahomed in Franta, relateaza AFP.

Aceasta convocare intervine in contextul in care manifestatii de mica amploare au avut loc luni, impotriva Frantei, in Pakistan, o tara al carei premier, Imran Khan, l-a acuzat duminica pe Macron de "atacarea islamului".

Marc Barety a fost convocat "pentru a i se comunica ingrijorarea Pakistanului cu privire la campania islamofoba sistematica, sub acoperirea libertatii de exprimare" in Hexagon, a declarat pentru AFP un purtator de cuvtnt al Ministerului pakistanez de Externe, Zahid Hafeez Chaudhri.

Contactat luni de AFP, Quai d'Orsay nu a raspuns.

Emmanuel Macron afirma miercuri ca Franta nu va renunta la "caricaturi", inclusiv la caricaturile profetului Mahomed, in cadrul unui omagiu adus profesorului Samuel Paty, decapitat dupa ce le-a aratat elevilor sai caricaturi ale profetului Mahomed ale revistei satirice Charlie Hebdo.

Blasfemia este o problema incendiara in Pakistan, unde inclusiv acuzatii nedovedite cu probe cu privire la ofensarea islamului pot antrena asasniate sau linsaje.

"Presedintele Macron ar fi putut sa linisteasca", i-a reprosat duminica, pe Twitter, Imran Khan, un fost campion de cricket si play-boy, care se prezinta de-acum ca un musulman foarte pios."Este regretabil ca el a ales sa incurejeze islamofobia, atacand islamul in loc de teroristii care practica violenta, indiferent ca este vorba despre musulmani, adepti ai suprematiei albilor sau despre ideologi nazisti", a adaugat el.

Premierul pakistanez a anuntat duminica, totodata, ca i-a scris CEO-ului Facebook Mark Zuckerberg, pentru a-i cere sa blocheze continuturi islamofobe, dupa ce platforma a anuntat, la jumatatea lui octombrie, ca interzice continuturi care neaga Holocaustul.

"Avand in vedere defaimarea recurenta a musulmanilor pe retele de socializare, va cer sa interziceti islamofobia si ura impotriva islamului pe Facebook, asa cum ati facut cu Holocaustul", a scris el.

Contactat de AFP, un reprezentant Facebook a declarat luni ca intreprinderea este impotriva "tuturor formelor de ura, inclusiv ura fata de comunitatea musulmana".

Cateva zeci de persoane s-au adunat luni in mai multe orase pakistaneze mari - inclusiv la Quetta (sud-vest) si Peshawar (nord-vest).

Manifestantii au cerut boicotarea produselor frantuzesti, iar lideri religiosi au indemnat la manifestatii mai importante vineri.

In orasul Lahore (est), un tricolor francez a fost incendiat.


Football news:

Schalke terminated the contract with Ibisevic and suspended Bentaleb and Harit
Bielsa, flick, Klopp, Lopetegui and Zidane are the contenders for the best coach of the year award
Messi, Ronaldo, Lewandowski, Ramos, de Bruyne and 4 Liverpool players are among the contenders for the best
Zlatan about getting the Swedish Golden ball: I Plan to win it in 50 years
Anton Ferdinand was racially abused in comments to a post about a documentary about racism and Terry
Zlatan is named player of the year in Sweden for the 12th time
Ronaldo scored the 70th goal in home matches of the Champions League, repeating the record of Messi