Romania

Bruxelles-ul vrea ca Parchetul European să fie operațional de la 1 martie 2021

Comisia Europeană a făcut apel miercuri la statele membre să-și numească rapid procurorii delegați pentru a permite Parchetului European (EPPO), noua armă a UE împotriva fraudei, să-și înceapă activitatea la 1 martie 2021, deși inițial acesta trebuia să funcționeze de la finalul lui 2020, relatează AFP.

Acest Parchet European, care va avea puterea de a cerceta, urmări și trimite în judecată în fața jurisdicțiilor naționale pe autorii infracțiunilor penale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, a fost instalat la sfârșitul lunii septembrie, în Luxemburg. Șefa EPPO, românca Laura Codruța Kovesi, și cei 22 de procurori reprezentând statele care participă la această cooperare consolidată au depus jurământul.

Însă intrarea sa în funcțiune depinde de numirea de către țările participante a procurorilor delegați, care vor fi însărcinaţi în aceste state cu efectuarea anchetelor, dar şi de adaptarea legislaţiilor naţionale pentru a integra această nouă autoritate judiciară.

„Câteva state membre și-au numit procurorii delegați, care vor începe să lucreze din 15 ianuarie pentru a testa diferitele proceduri în cadrul Parchetului European”, a declarat comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, la finalul unei reuniuni prin videoconferință a miniștrilor europeni.

„Fac apel la toate celelalte state membre să accelereze nominalizările, pentru a fi în măsură să-și demareze activitățile de la 1 martie 2021”, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă.

Football news:

Ex - Liverpool defender Flanagan is close to a move to Poland's Jagiellonia
Rodgers on 2-0 with Southampton: Should have scored more. Leicester are 2nd in the Premier League
Real Madrid may call up Castilla's top scorer Hugo Duro due to Jovic's departure
Covid at Ruiz's. The midfielder will not play for Napoli against Juve in the Italian Super Cup
Lampard on Hudson-Odoi: Callum is in great shape and will definitely get playing time
Agent: Cheryshev is not going to leave Valencia. The coach trusts him
Bayern gave the midfielder Dayak Union on loan with a buyout option