Romania

Celebrele trucuri de memorie ale lui Sherlock Holmes sunt într-adevăr eficiente (studiu)

Celebrul detectiv Sherlock Holmes, eroul imaginat de scriitorul britanic Sir Arthur Conan Doyle, îşi aduce minte toate detaliile imaginându-şi că depozitează informaţiile într-un ''palat al memoriei'', o tehnică originară din Grecia antică. Cercetătorii au descoperit, într-un studiu recent, că această metodă funcţionează într-adevăr pentru a crea amintiri de lungă durată, relatează Agerpres citând livescience.com.

Utilizatorii acestei tehnici mnemonice, denumită ''metoda loci'', navighează mental în jurul unui loc familiar, cum ar fi o alee (sau palatul lui Holmes). Pentru a-ţi aduce aminte o informaţie, o ''arunci'' de-a lungul unei poteci, iar ulterior reconstitui traseul şi o ''recuperezi''. Spre exemplu, dacă eşti familiarizat cu Central Park din New York, îţi poţi imagina cum te plimbi pe alei, lăsând cuvântul ''carte'' la debarcader, sintagma ''sticlă de apă'' la următoarea curbă şi cuvântul ''spaţiu'', la fântână. Când vrei să-ţi aminteşti acele cuvintele, refaci cu ajutorul imaginaţiei exact paşii parcurşi.

Antrenându-se prin această metodă, cei mai buni campioni ai memoriei îşi pot aduce aminte o cantitate impresionantă de informaţie, cum ar fi liste de cuvinte, serii de cifre şi pachete de cărţi de joc, potrivit unui studiu publicat pe 3 martie în revista Science Advances. Campionatele Mondiale de Memorare testează însă doar memoria de scurtă durată şi doar câteva studii au analizat ceea ce se întâmplă la nivelul creierului atunci când oamenii folosesc această metodă pentru îmbunătăţirea memoriei.

''Ne-a fascinat felul în care această performanţă extraordinară a memoriei, aşa cum este întrebuinţată în campionatele mondiale de memorare, este posibilă'', a spus autoarea principală a studiului, Isabella Wagner, specialistă în neuroştiinţe la Universitatea din Viena. Un al cercetător care a contribuit la realizarea studiului, Boris Konrad, cercetător la Institutul Donders pentru Creier, Cogniţie şi Comportament din Nijmegen, Olanda, este la rândul său un campion al memoriei.

Metoda loci foloseşte locuri binecunoscute sau rute pe post de ''schele'' sau ''structură'' pentru a încorpora informaţia nouă, fără legătură cu alte informaţii, a spus Wagner. Combinaţia de cunoştinţe anterioare - ruta familiară - şi informaţia nouă ''este foarte puternică pentru a stimula memoria'', a adăugat aceasta.

Pentru a evalua metoda loci, Wagner a cooptat 17 ''atleţi de memorie'' care s-au clasat printre primii cei mai buni 50 de campioni ai memoriei, alături de alţi 16 care aveau acelaşi caracteristici cu atleţii în ceea ce priveşte vârsta şi inteligenţa. Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI) pentru a realiza imagini ale creierelor participanţilor în timp ce aceştia studiau cuvinte aleatorii de pe o listă. Oamenii de ştiinţă le-au dat apoi pe rând participanţilor trei cuvinte din acea listă solicitându-le să-şi amintească dacă acestea erau în aceeaşi ordine în care fuseseră studiate anterior.

În cea de-a doua parte a studiului, au invitat 50 de participanţi care nu aveau nicio experienţă anterioară în mnemonică şi au antrenat 17 dintre ei timp de 16 săptămâni pentru a-şi aminti informaţii folosind metoda loci. Ceilalţi participanţi au fost într-un grup de control (16 dintre ei au reprezentat ''control activ'', ceea ce a însemnat că au fost antrenaţi folosind o tactică diferită de memorare denumită ''antrenamentul memoriei de lucru'', iar 17 au fost ''control pasiv'' şi nu au fost antrenaţi deloc). Cercetătorii au realizat apoi tomografii cerebrale folosind tehnologia fMRI în timp ce participanţii îndeplineau aceleaşi sarcini, atât înainte, cât şi după antrenament. Cercetătorii au cerut ulterior participanţilor să-şi amintească ce cuvinte erau pe listă după 20 de minute şi după 24 de ore de la tomografiile prin fMRI.

Echipa a folosit acest test pentru a defini ''amintirile slabe'' sau cele care puteau fi rememorate după 20 de minute, dar nu şi după 24 de ore, în comparaţie cu ''amintirile durabile'' sau cele care puteau fi rememorate 24 de ore mai târziu. Patru luni mai târziu, cercetătorii au testat din nou abilitatea participanţilor de a memora şi de a-şi reaminti cuvinte.

Aşa cum era de aşteptat, participanţii au dovedit o memorie mai bună, mai de durată după antrenarea prin metoda loci, decât după antrenamentul cu altă tehnică de memorie sau fără nicio tehnică, potrivit Agerpres.

Football news:

In 1936, the City was supposed to come to the USSR. The tour was approved by Stalin, but the organizer was shot
Petrzhela on Kudela's disqualification: A disaster! Black is black, and white is white. How else to say it?
Neymar was named the best player of the week in the Champions League
Fans turned to Agnelli with criticism of the reform of the Champions League: You will only increase the gap between the rich and the rest in the expectation that fans will sacrifice time and money
If you put a judge, Hitler and Napoleon, and give me two bullets, I would put both of them in the judge. The coach of the student league conquered the English-language Internet
Real Madrid expects Ramos to leave. The club thinks it has a better offer (Cadena SER)
Owen Hargreaves: Cavani as an insurance policy for Manchester United. He needs to be kept, he is a great scorer