Romania

Ciclonul Gati a făcut opt victime în Somalia

debbie ciclon

Un ciclon care a lovit Somalia în această săptămână a provocat moartea a opt persoane, deplasarea câtorva mii de locuitori, a inundat terenuri agricole şi ar putea agrava invazia de lăcuste, au declarat un oficial somalez şi agenţii ONU, relatează sâmbătă Reuters, potrivit Agerpres.

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că ciclonul tropical Gati a lovit regiunea semiautonomă Puntland şi apoi a slăbit în intensitate, însă continuă să cadă ploi moderate şi slabe.

Opt pescari yemeniţi şi-au pierdut viaţa, a declarat Mohamed Yusuf Boli, un oficial din oraşul de coastă Hafun, care a precizat că "ciclonul a distrus, de asemenea, numeroase bărci şi case. Oraşul se află sub ape şi situaţia este îngrijorătoare".

OCHA a afirmat că 42.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza ciclonului.

"Ciclonul a perturbat mijloacele de trai prin distrugerea de bărci de pescuit, uciderea animalelor şi inundarea terenurilor şi culturilor agricole", a afirmat agenţia ONU într-un raport.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a declarat la începutul acestei săptămâni că ciclonul ar putea agrava o invazie de lăcuste, permiţând roiurilor să ajungă în oraşul Hargeisa şi în Jigjiga, în Etiopia vecină.

De asemenea, în urma trecerii ciclonului, roiurile de lăcuste ar putea să se deplaseze spre sud-est, în regiunea Ogaden, şi să depună acolo ouă, a avertizat FAO.

Somalia este afectată de cea mai mare invazie de lăcuste din ultimii 25 de ani. Roiuri de miliarde de insectele flămânde au devastat culturile agricole în această ţară şi aşa vulnerabilă în faţa foametei.

Somalia nu a fost singura ţară afectată. Etiopia şi Kenya s-au confruntat cu o situaţie similară. Invazia de proporţii istorice din estul Africii a fost corelată de experţi cu variaţiile extreme ale climei, regiunea fiind lovită de secetă, apoi de precipitaţii neobişnuit de abundente.

Football news:

Berbatov on Bale: He will be returned to Real Madrid if he does not start to show the level that Mourinho expects
Pogba's time at Manchester United is running out again. The club did not buy a top player, but a beautiful story for social networks, Paul lost the battle for influence to Brun
Roma made an extra substitution in the Italian Cup match. The club faces a technical defeat
The Premier League is investigating the transfer of Snodgrass to West Brom. West Ham banned him from playing against them at the sale
Football has broken into Fortnite. The game will host the Pele Cup, add the uniforms of Man City, Juventus and Milan, and a legendary celebration
Shalimov about Miranchuk: Atalanta is an ideal team for him. Don't go anywhere
Agent about Wendel in Zenit: A risky deal, may not be justified