logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Romania

Coadă la Catedrala Mântuirii Neamului de Bobotează. Oamenii au venit şi de la ora 4 dimineaţa ca să ia apă sfinţită | FOTO, VIDEO

Coadă la Catedrala Mântuirii Neamului, acolo unde Patriarhul Daniel va ţine slujba de sfinţire a apei de Bobotează. Credincioţii au venit şi de la ora 4 dimineaţa, în speranţa că vor ajunge să ia apă cât mai repede.

"Nu-mi trebuie multă agheasmă. (...) În fiecare an se schimba agheasma din casa(...) Mă rog pentru familie, sănătate, prieteni. (...) S-a sfinşit şi ieri apa, dar normal asta se ia şi astăzi e datina de a se lua. E mai bune în ziua de Bobotează, are mai mare putere apa sfinţită. Când mergem acasă luăm o gură de apă şi anafură. Dimineaţa se bea apa pe nemâncate, pana pe 14 Ianuarie", a spus unul dintre cei prezenţi.

Circa 200 de oameni aşteaptă la rând de mai multe ore.

"Pe la 8:30 am ajuns. Am răbdare şi încă am venit din bulevardul Lacul Tei. In fiecare an vin aici la Patriarhie ca sa iau agheasmă. Respect acele noua zile şi beau ( n.r - agheasma). (...) Foarte mult cred în puterea apei sfinţite. (...) Mă rog pentru pace, pentru liniştea sufletească, pentru liniştea în familie şi mai alea pentru judecată de apoi", a afirmat şi Diana.

"La 4:30 am ajuns, iar politia de aici mi-a spus ca la 6:30 să fiu aici, iar când am ajuns la 6:30 era aici coada. Pentru asta stă lumea la coadă, pentru apa sfinţită. Mai bine sfinţeau apa înainte ca sa nu stăm la coadă, să facă slujba după aceea. La slujba oricare vrea poate să stea", a afirmat un credincios.

Slujba va fi ţinută de Patriarhul Daniel.

Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută şi sub denumirile "Arătarea Domnului" şi "Epifania", este celebrată de creştini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfinţirea apei, include şi o serie de obiceiuri şi tradiţii - fetele îşi visează ursitul, iar bărbaţii scot crucea din apă.

Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO