Directorul executiv a companiei a transmis că cele 1.5 de milioane de doze pot trata 140.000 de pacienţi şi vor fi disponibile pentru utilizare în cazuri disperate şi pacienţi din studii clinice, fiind donate „pentru o distribuţie extinsă în perspectiva unor autorizări viitoare”.

Medicamentul va fi oferit gratuit spitalelor şi medicilor pentru a fi utilizat în situaţiii de urgenţă în cazul pacienţilor foarte bolnavi, în condiţiile în care este un tratament experimental, neaprobat nicăieri în lume. Mai multe studii clinice implicând mii de pacienţi infectaţi sunt în desfăşurare în întreaga lume.

Compania plănuieşte să producă doze pentru tratamente complete a 500.000 de pacienţi până în luna octombrie şi încă peste 1 milion de tratamente până la sfârşitul anului.

Directorul executiv al Gilead, Daniel O'Day, recunoaşte că sunt multe necunoscute în legătură cu siguranţa şi eficienţa medicamentului, dar că în pofida acestui lucru compania a investit într-o producţie de masă: „dacă pacienţii vor avea nevoie de el, noi trebuie să finm pregătiţi”.

Totuşi medicamentul este destinat pentru acei pacienţi cu forme grave de boală.

Antiviralui urmează a fi „distribuit şi prescris de doctori care au în grijă pacienţi adulţ

i şi adolescenţi bolnavi de COVID-19, în funcţie de situaţie, în măsura în care studiile clinice nu sunt disponobile sau fezabile”, a transmis Departamentul de sănătate şi servicii publice.