Autorităţile medicale din ţări precum Islanda, Danemarca, Norvegia, Suedia şi Germania au constatat, în luna martie, că zeci de turişti întorşi acasă din staţiunea austriacă Ischgl au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cunoscut drept „Ibiza Alpilor”, datorită  petrecerilor „apres ski” organizate aici în timpul iernii, la care participau zeci şi chiar sute de persoane, orăşelul a creat condiţiile perfecte pentru răspândirea virusului SARS-CoV-2.

În ciuda avertismentelor venite din ţările menţionate cu privire la problemele din Ischgl, oficialii tirolezi au omis să ia măsuri hotărâte, temându-se de impactul negativ asupra afacerilor locale. „Lăcomia a avut prioritate asupra responsabilităţii pentru sănătatea comunităţii şi a oaspeţilor", a titrat, la acea vreme, cotidianul austriac „Der Standard”.

Sezonul se deschide în 17 decembrie

Autorităţile locale, hotelierii, administratorii afacerilor din zonă şi cadrele medicale au pus la punct o strategie care să redea încrederea turiştilor că vor putea petrece, din nou, aici, în siguranţă. „Să nu dăm COVID-19 nico şansă!” este motto-ul sub care staţiunea Ischgl a plănuit redeschiderea sezonului de iarnă în 26 noiembrie. De data aceasta, Guvernul le-a stricat planurile decretând la începutul lunii noiembrie o carantină strictă în toată ţara. Printre multe restricţii – închiderea şcolilor, a cafenelelor, restaurantelor, a sălilor de sport de interior etc -  s-a numărat şi interzicerea părăsirii caselor cu excepţia unor motive esenţiale.

Carantina decisă de cancelarul Sebastian Kurz este în vigoare până în 7 decembrie. Cu toate că nu se ştie clar dacă Guvernul va prelungi sau nu anumite restricţii, autorităţile din Ischgl au anunţat că din 17 decembrie, staţiunea îşi aşteaptă turiştii cu „239 de kilometri de pârtii, 45 de telecabine şi teleschiuri de ultimă generaţie, pârtii speciale şi multe altele”.

Strategia anti-COVID-19 a austriecilor din Ischgl

Autorităţile locale au conceput o strategie anti-COVID-19 despre care susţin că va asigura un concediu în siguranţă pentru turiştii din toată Europa, conform site-ului oficial al staţiunii. Una dintre primele măsuri: anularea concertului deschidere a sezonului, care ar fi adunat în acelaşi loc mii de oameni. Staţiunea este celebră şi pentru concertele de iarnă organizate aici, anul trecut, de exemplu, finalul sezonului 2018/2019 a fost marcat de un concert Lenny Kravitz, cu 18.000 de participanţi. 

Celebrele petreceri apres ski din staţiune vor exista, dar cu o regulă strictă: „atât în interior, cât şi în aer liber, consumul de alcool este permis numai atunci când eşti aşezat pe scaun.”

Turiştii trebuie să-şi descarce o aplicaţie pe telefonul mobil, cu care se vor înregistra oriunde merg, fie că e vorba de un restaurant, pârtia de schi sau hotel. Aplicaţia înregistrează atunci când ai fost la mai puţin de 1 metru de o persoană infectată şi te anunţă să iei măsuri. 

 Autorităţile recomandă oaspeţilor să prezinte un rezultat negativ al testului COVID-19 făcut cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge la cazare. Oaspeţii  care nu au acest test, pot să-l facă la unitatea de cazare şi vor suporta costurile. De asemenea, li se va lua temperatura şi vor completa  un scurt chestionar.

De asemenea, când ajung la pârtia de schi, turiştii primesc o eşarfă multifuncţională cu rol de mască de protecţie care trebuie purtată obligatoriu în telegondole, în restaurante (nu la masa), la toaletă, în magazine, la casierii, în autobuz, în  zone de acces, în staţii  şi în alte locuri publice. 

La restaurant s-a asigurat distanţarea între mese; numărul de clienţi este limitat; meniurile sunt digitale şi muzica live va fi interzisă. 

Expert în turism: „Până în februarie cu cred că vom prea vedea turişti în Austria” 

„Adevărul” a vorbit despre măsurile luate în Ischgl cu specialistul în turism Cezar Dumitru, fondatorul unuia dintre cele mai urmărite bloguri de turism din România -  „Imperator Travel”. 

„Folosirea unor aplicaţii de mobil tipul track and trace (în care sunt avertizate persoanele care au stat în apropierea unui turist infectat-nr) nu e o noutate. Sunt folosite în Asia din vară. În Taiwan, de exemplu, au avut un succes deosebit, ţara ajungând astfel să aibă foarte puţine cazuri”, susţine specialistul.

Cu toate acestea el este de părere că astfel de aplicaţii nu au funcţionat în Europa şi nu vor „face minuni” pentru turismul din Austria: „Numărul de cazuri în Austria este mare şi nu cred că va fi o scădere spectaculoasă care să-i facă pe turişti să meargă liniştiţi la schi în Alpi. În plus de aceasta, Ischgl este o destinaţie preferată nu neapărat de cei care iubesc schiul, ci mai ales petrecerile apres ski, care anul acesta nu vor prea mai fi. Până în februarie nu cred că prea vedea turişti în Austria”.

În ceea ce priveşte situaţia din România, Cezar Dumitru crede că se pot lua astfel de măsuri şi  este de părere că Statul a făcut prea puţin pentru turism. „În afară de plăţile acelea compensatorii pentru şomerii din sistem nu a făcut nimic. În Grecia, Germania, Danemarca, Statul a garantat voucherele emise de agenţiile de turism, de exemplu. La nemţi, guvernul a subvenţionat încălzitoarele de la terase, pentru a se asigura că restaurantele vor funcţiona şi iarna în siguranţă. De asemenea, statele care au testat masiv sunt într-o situaţie foarte bună”, a concluzionat specialistul. 

Vă mai recomandăm

Staţiunea de schi din Austria care a răspândit COVID-19 în toată Europa: „Lăcomia a avut prioritate“

Pandemia Covid-19. Europa încearcă să salveze Crăciunul