Romania

Dan Dungaciu: În viitoarea ordine mondială vom avea doi actori principali. Întrebarea va fi: Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?

Principalul element care va configura viitoarea ordine mondială, cu toate simplificările de rigoare, va fi modul în care te raportezi la cei doi actori principali, respectiv SUA și China, a declarat Dan Dungaciu, sociolog și expert în geopolitică, profesor universitar și Coordonator de doctorat la Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială a Universităţii din București (Catedra de Sociologie).

„Drama aceasta va fi prezentă. Sigur că unii o au deja. În politica externă românească, întrebarea care nu trebuie pusă niciodată este: pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata? Adică America sau UE?”, a spus el, într-o conferință de specialitate.

• Vom avea asemenea probleme și noi. Australienii, în varianta lor: Pe cine iubești mai mult? China sau America? Adică cei care îți dau banii sau care dau securitate? Aceste dileme vor apărea pentru toată lumea. Ce e mai bine? Să ai securitate sau să ai economie? Australienii văd că astăzi spun: Să ai securitate.

„Aceste întrebări vor veni. Sunt întrebările viitorului la care va trebui să fim pregătiți să răspundem. Probabil noi ne vom întreba, mai mult retoric: Încotro ne îndreptăm? Cu cine jucăm în această polarizare America-China? Nu vorbesc aici că vom juca cu China într-o varianta, dar indiferent că te aliniezi, care va fi nivelul de aliniere?”, a explicat expertul.

• Nu va fi un război între America și China. Între URSS și America nu a fost niciodată un război. Asta nu înseamnă că nu erau aliniați toți în perspectiva evitării războiului sau a unui război potențial. Alinierea va fi principalul cuvânt de ordine.

“Atitudinea față de China a României va fi, probabil, una dintre mizele semnificative inclusiv în raport cu raportarea României pe viitoarea scenă globală”, a mai arătat Dungaciu.

• Mi-ar plăcea să văd la București o dezbatere despre viitorul ordinii mondiale între un universitare din SUA și unul din China.


• Cine crede că vreodată China va juca rolul Rusiei în România cred că se înșeală din perspectivă strategică.

Citește și:

Football news:

Tiago Silva: At 35, players leave the Premier League, and I'm just starting out. This is the most difficult League
Barcelona will pay Suarez half of the salary for the remaining year on the contract (Onda Cero)
Manchester United will not pay more than 25 million euros for Teles. The player hopes that the deal will be finalized this week
Morata's transfer to See is agreed. Tomorrow he will fly to Turin and sign a contract
Pamakana Interesting man UTD
Karasev is scheduled for the young boys-Tirana match in the Europa League
Les Ferdinand: the Decision to take a knee was very powerful, but its impact has decreased. The message is lost