Romania

Deschid o Academie a ospitalității la Oradea, garantată de Școala de la Lausanne

Ray F. Iunius, vorbind din fața ecranului pe care a fost prezentat deja logo-ul academiei pe care o înființează în Oradea Foto: C.C.

Cei care vor absolvi OHMA - Oradea Hospitality Management Academy vor primi diplome licențiate de École Hôtelière de Lausanne (EHL). Colegiul Economic "Partenie Cosma" din Oradea va găzdui academia, cu titlu gratuit.

Scris de Călin Corpaș - Cei care vor absolvi OHMA - Oradea Hospitality Management Academy vor primi diplome licențiate de École Hôtelière de Lausanne (EHL). Colegiul Economic "Partenie Cosma" din Oradea va găzdui academia, cu titlu gratuit.

După International School of Oradea, iată că o nouă academie privată va fi găzduită de campusul școlar de la “Partenie Cosma”. Româno-elvețianul Ray F. Iunius este generatorul acestui proiect deocamdată unic în România. Iunius este o legendă vie a Școlii Hoteliere de la Lausanne, un reper mondial în materie. Devenită universitate în anii ’90, școala de la Lausanne produce manageri pentru industria luxului din întreaga lume, fără să se limiteze doar la industria hotelieră. Director general adjunct și profesor la EHL vreme de peste douăzeci de ani, Iunius a ieșit la pensie în Elveția, însă a venit în România cu scopul declarat de a ridica ștacheta în privința standardelor de ospitalitate din țara noastra. Este convins că se poate, iar de felul în care vom reuși să gestionăm resursa umană, în România, depinde succesul acestei țări, în deceniile ce vin.
Ray F. Iunius a ales Oradea, impresionat fiind de transformarea orașului. “Oradea este un mic miracol în România, ni se arată că se poate.
De aceea, vrem să facem în Oradea ceva unic și dorim să începem cu această industrie, care a suferit puternic”, este de părere profesorul-antreprenor.

“Oradea este un mic miracol în România, ni se arată că se poate. Sunteți orădeni și poate nu vă dați seama. Dar văd șantiere, văd un oraș în care oamenii sunt preocupați să investească în învățământ. Pornim cu partea de învățământ vocațional. Nu există practică și teorie separate, se îmbină. Elita pentru mine înseamnă oamenii motivați. Dacă ai o pasiune și îți transformi pasiunea în meserie, ești fericit și în pandemie.
Vrem să recrutăm această elită de tineri, care au pasiune și motivare. Cu ei vom lucra”.

Cuvintele îi aparțin lui Ray F. Iunius, cel care va deschide la Oradea prima academie de management al ospitalității, sub licența elvețiană oferită de locul unde româno-helvetul Iunius a lăsat o amprentă puternică. Este vorba despre Școala Hotelieră de la Lausanne (EHL), acolo unde acesta i-a pregătit pe managerii din industria luxului, într-un mediu școlar socotit ca fiind cel mai bun din lume.

Cât costă cursurile?

Pentru Ray Iunius, industria ospitalității trebuie să își propună să-și facă fericiți clienții sau invitații, așa cum preferă el să le spună.
Oradea Hospitality Management Academy (OHMA) va oferi 60 de locuri celor ce vor să se specializeze în domeniul HoReCa, indiferent că vorbim despre managementul hotelier, bucătărie, servire sau recepție. Fiecare domeniu de specializare va oferi trei certificate și o diplomă, în funcție de nivelul pe care cursantul dorește să îl atingă: “Foundation” – cunoștințe de bază; “Intermediate”- nivel intermediar sau “Advanced” – nivel avansat, fiecare modul fiind întins pe șase luni.
Diplomele și certificatele vor fi sub licența Școlii Hoteliere de la Lausanne – VET by EHL – “Vocational Education & Traning by École Hôtelière de Lausanne”. Acest aspect este foarte important, deoarece licența EHL va deschide absolvenților școlii de la Oradea (OHMA) porțile tuturor entităților din domeniu, indiferent de meridian.
Înscrierile vor debuta pe 15 iulie, iar cursurile o dată cu debutul anului școlar, în septembrie. Costurile pentru urmarea acestora costă de la 1.400 până la 6.000 de euro/elev, în funcție de complexitatea cursurilor pe care le urmează. Ray Iunius speră că industria ospitalității din Oradea va reacționa pozitiv la vestea înființării academiei sale, astfel încât aceasta să aibă din ce să-și selecteze cursanții. Condițiile ca un candidat să fie admis la OHMA sunt: să fi împlinit vârsta de 16 ani, să aibă cunoștințe de bază ale limbii engleze, dar și, ca să-l cităm pe Ray Iunius, “să știi citi, să știi scrie și să socotești”. “Nu le dăm un doctorat, dar îi calificăm”, promite Ray Iunius, subliniind că instructorii vor fi atât români, cât și străini.

Oamenii lui Iunius

Winsedswiss este compania prin care Iunius înființează la Oradea academia ospitalității, în companie fiind cooptați Radu Szekely, fost consilier al ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, dar și Christine Schillings, implicată și în ridicarea hotelului DoubleTree by Hilton, în Oradea. Ruxandra Balica se va ocupa direct de academia din Oradea. Deja, OHMA se bazează pe colaborarea cu entități hoteliere din Oradea, precum Hilton – stabiliment în care a fost lansată academia, sau Ramada, mai cu seamă că cei care conduc Ramada au studiat la EHL, în Elveția și cunosc standardele de acolo. Care, sperăm noi, se vor transfera în chip fericit, la Oradea.

Citiți principiile noastre de moderare aici!

Football news:

The real life thinking about to return to Zeballos. The decision is up to Zidane
Lopetegui before the semi-final with Manchester United: Let's believe that Sevilla can beat them
Felix about 120 million for a transfer to Atletico: If something doesn't go your way, I don't care
The Captain Of The Wolverhampton Cody: I am proud of our performance this year
Ex-Director of Brescia: There is something of Guardiola in Pirlo. He will find a better way to work with Ronaldo
Lazio offered 18 million euros to Fenerbahce for the forward murica
Shakhtar forward Moraes before the semi-final with Inter: the Matches we always want