În mod tradiţional, slujbele de Luminaţie au loc anual, în ultima sâmbătă a lunii octombrie, însă în acest an, pentru evitarea aglomeraţiilor în cimitire, reprezentanţii Episcopiei Sălajului au anunţat că vor fi alocate două zile. De asemenea, purtarea măştii va fi obligatorie atât pentru cei care participă la slujbele de pomenire a morţilor, cât şi pentru preoţii care le oficiază.

"În acest an, dată fiind situaţia excepţională generată de creşterea numărului de persoane infectate cu coronavirus, îndemnăm stăruitor pe toţi credincioşii noştri să acorde o atenţie sportită recomandărilor autorităţilor şi să respecte măsurile speciale instituite cu această ocazie. Astfel, pentru a se evita aglomeraţia, acolo unde se impune, mai ales în cimitirele urbane, slujbele de pomenire a celor adormiţi se vor oficia în două zile: sâmbătă, 31 octombrie, şi duminică, 1 noiembrie. Persoanele confirmate cu COVID-19, cele aflate în carantină, precum şi cei care au intrat în contact direct cu persoane confirmate pozitiv sunt rugate să rămână în case, iar dragostea faţă de cei adormiţi să o manifeste prin citirea Psaltirii sau a unui acatist pentru cei răposaţi. Dat fiind faptul că la acest eveniment participă şi rudenii din alte localităţi, recomandăm limitarea numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii la un singur mormânt în acelaşi timp. Nu uităm, de asemenea, că purtarea măştii de protecţie este obligatorie pentru toţi cei care participă la slujbele de pomenire a celor răposaţi, inclusiv pentru personalul bisericesc", a declarat preotul Claudiu Nechita, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului.

Sălajul se află în scenariul roşu de la sfârşitul săptămânii trecute, în prezent rata de infectare fiind de 4,31 la mia de locuitori, cea mai mare din ţară.

Vă mai recomandăm: