Romania

Efectele dramatice ale carantinei în Italia. Oamenii au rămas fără bani şi mâncare. ”Totul s-a schimbat. Viaţa nu îţi mai aparţine”

Luna de carantină, impusă de pandemia de coronavirus, lasă urme adânci asupra italienilor. Oamenii nu mai au bani şi mâncare.

„Am primit un telefon de la o prietenă, plângea. Şi-a epuizat toate economiile, mai avea în portofel 2,5 euro.”

Stefano era agent imobiliar înainte ca pandemia să îl lase fără venituri. Acum, el şi familia sa sunt la mila celorlalţi. „Trăim fără bani de mai bine de o lună. Viaţa ni s-a schimbat de pe o zi pe alta. Totul s-a schimbat. Totul. Viaţa ta nu îţi mai aparţine.”

În aceeaşi situaţie este şi Maria Rosa, femeie de serviciu înainte de criză. Peste noapte s-a trezit că nu mai are ce să le dea copiilor de mâncare. „Când eşti mamă, te comporţi precum o leoaică. Îţi faci griji, dacă ai ce să pui pe masă. M-a cuprins panica.”

Guvernul italian a promis bani familiilor afectate de pandemie, dar ajutorul nu a ajuns încă la oameni.

„Acest virus le-a răpit atât de mult italienilor. Da, a luat mii şi mii de vieţi. Dar, de asemenea, le-a răpit oamenilor mijlocele de întreţinere, viitorul, le ia unora şi ultimii bănuţi din portofel,” spune Jean Mackenzie, corespondent BBC.

În lipsa ajutorului de la stat, oamenii se ajută cum pot şi apelează la bunăvoinţa celor mai avuţi. Pe numeroase străzi au fost instalate coşuri în care oamenii pot dona alimente şi alte produse de necesitate imediată.

Italia este printre ţările cele mai  afectate de epidemia de coronavirus. Are cei mai mulţi morţi, peste 17.000, iar costurile economice sunt încă greu de estimat. Starea de urgenţă a fost prelungită până lunea viitoare, însă numărul îmbolnăvirilor s-a redus semnificativ în ultimele zile, ceea ce oferă speranţa ca restricţiile să fie ridicate treptat după Paşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Football news:

Angel Di Maria: I'm Glad I didn't move to Barca in 2017. I am happy at PSG
The wife of a Serbian from galaxy called for shooting rioters
Modric on how Mourinho criticised Ronaldo: Cristiano almost cried at half-time
Giorgio Chiellini: I came close to leaving Juve twice: to Real Madrid in 2010 and to Manchester City in 2011
Herrera on Neymar and Mbappe: PSG don't sell stars, they buy them
Enrique on the 2015 Champions League final: Told the team: the Worst thing that can happen is to be a Juve player in a match against Barca
Gladbach shows how the concepts of Cruyff and Guardiola can be applied