Romania

Explozie la Beirut - Autortățile vor să stabilească responsabilitățile în patru zile

Beirut explozie

Autorităţile libaneze au dat termen patru zile unui ”comitet de investigaţie” să stabilească responsabilităţile în exploziile care au devastat marţi seara Beirutul, a anunţat joi, la postul francez de radio Europe1, şeful diplomaţiei libaneze Charbel Wehbe, relatează AFP.

”În această dimineaţă s-a luat decizia să se înfiinţeze un comitet de investigaţie, care are maximum patru zile (la dispoziţie) să prezinte un raport detaliat cu privire la responsabilităţi. Cum, ce, cine, unde? Vor fi luate decizii judiciare. Este grav şi luăm asta în serios”, a declarat ministrul libanez de Externe.

”Vinovaţii acestei crime îngrozitoare vor fi pedepsiţi de un comitet de judecători”, a adăugat el.

Miercuri, Guvernul a cerut plasarea în arest la domiciliu a persoanelor care se fac vinovate de stocarea în portul din capitală a unei mari cantităţi de nitrat de amoniu, o substanţă folosită în compoziţia anumitor îngrăşăminte dar şi a unor explozivi.

”O NEGLIJENŢĂ FOARTE GRAVĂ”

Exploziile uriaşe  s-au soldat la Beirut cu 137 de morţi şi 5.000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, iar 300.000 de oameni au rămas fără locuinţă.

Catastrofa a fost cauzată, potrivit autorităţilor, de un incendiu la un depozit în care se afla nitrat de amoniu.

”Este un accident (...). Rapoartele preliminare arată că este vorba despre o proastă gestionare a unor produse explozive. Este o neglijenţă foarte gravă, care a durat timp de şase ani”, a declarat joi Wehbe.

Ajutoare internaţionale încep să sosească în liban, din Egipt şi din ţări de la Golful Persic.

Preşedintele francez Emmanuel Macron se afla joi dimineaţa în drum către Beirut, primul şef de stat în vizită după catastrofă. El urmează să fie primit de omologul său Michel Aoun şi de principalii conducători politici şi să se întâlnească cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Football news:

Liverpool will buy Jota for 41 million pounds. Wolverhampton will pay up to 13.5 million for Hoover
8 is Bavaria's favorite number. Now she beat Schalke: Gnabry scored a hat-trick, Sane scored 1+2, Lewandowski came up with an assist by rabona
Liverpool agreed a 5-year contract with Jota. The transfer amount could be 43 million euros
I left everything and went to the other side of the world for my favorite team. The heartwarming story of a Norwegian fan in love with Santos
Lewandowski scored in the 1st round of the Bundesliga in 7 seasons and repeated the championship record
Gnabry scored a hat-trick against Schalke
Lewandowski scored for Schalke in their 10th Bundesliga game in a row. This is a League record