Romania
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Încă o durere de cap pentru UE. Partidul populist al pro-rusului Robert Fico câștigă alegerile legislative din Slovacia, dar are nevoie de aliați pentru coaliție

Partid populist pro-Moscova condus de fostul premier Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia, potrivit rezultatelor după numărarea a aproape toate voturile.

Robert Fico

Fostul premier Robert Fico și partidul său Smer-SSD au câștigat detașat, cu p aproape 24% din voturi, alegerile parlamentare anticipate din Slovacia. Fico este cunoscut pentru atitudinea prietenoasă față de Rusia.

Partidul liberal Slovacia Progresistă (PS) urmează cu 17%, iar partidul HLAS, care ar putea deveni pivotul pentru formarea următorului guvern, este al treilea cu 15,43%. Fostul coleg al lui Fico şi liderul HLAS, Peter Pellegrini, şi-a păstrat deschise opţiunile privind viitoarele coaliţii în comentarii televizate, pe măsură ce rezultatele deveneau mai clare.

Într-un peisaj politic fragmentat, niciun partid nu a cucerit majoritatea în noul parlament, așa că urmează negocieri dificile și probabil îndelungate pentru formarea guvernării.

„Cheia” alianțelor ar putea-o deține formațiunea clasată pe locul al treilea, Hlas-SD, a fostului aliat al lui Fico în Smer-SDD, fostul premier Peter Pellegrini.

După numărarea voturilor, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Pellegrini a spus că încă n-a fost contactat de Fico, dar ar fi firesc să fie, pentru că partidul lui și al lui Fico au ideologii apropiate.

În campanie, Fico a promis că dacă va învinge, va pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina, unde Slovacia nu va mai trimite „niciun glonț”. El a avertizat de asemenea cu represalii neprecizate împotriva actualei guvernări pro-occidentale.

Fico respinge eticheta de „ pro-rus”, dar acest rezultat va fi celebrat la Moscova și a alarmat Bruxelles-ul și Washington-ul.

Fico nu a comentat imediat victoria sa la alegeri.

Liderul grupării pro-occidentale Slovacia Progresistă, Michal Šimečka, a spus că respectă victoria Smer-SSD, dar o consideră „o știre proastă” și ca „un mare risc pentru Slovacia”.

Victoria populistului Fico a trezit temeri în capitalele occidentale, de apariția unui nou stat UE favorabil Rusiei, ca și Ungaria, capabil să „deraieze” într-o măsură atât ajutorarea Ucrainei invadate de ruși, cât și procesul integrării europene, în general.

Fico a condus Guvernul Slovaciei timp de mai bine de un deceniu, mai întâi între 2006 și 2010 și apoi, din nou, din 2012 până în 2018. El a fost forțat să demisioneze în martie 2018, după săptămâni de proteste în masă pentru uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová. Kuciak a investigat corupția în rândul elitei țării, inclusiv a persoanelor conectate direct cu Fico și partidul său SMER.

Pe de altă parte, politicianul-veteran Fico este cunoscut pentru „cotiturile ideologice” din carieră și nu este exclus să vireze din nou spre occident după eventuala instalare la putere.