Romania
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Italienii de la Intesa Sanpaolo au obţinut aprobarea lui Putin pentru a-şi vinde sau ceda activele din Rusia

Banca italiană Intesa Sanpaolo a obţinut aprobarea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-şi vinde sau ceda activele din Rusia, potrivit document postat vineri pe un site web al guvernului rus, transmit Reuters și news.ro

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Reuters a relatat în exclusivitate în august că cea mai mare bancă din Italia se apropie din ce în ce mai mult de a obţine aprobarea pentru a-şi transfera afacerile din Rusia către managementul local, pe măsură ce poziţia Moscovei privind cedările de active s-a schimbat.

Intesa a refuzat să comenteze.

La începutul acestui an, supraveghetori de la Bănca Centrală Europeană (BCE) au intensificat presiunea asupra băncilor pentru a-şi reduce expunerea faţă de Rusia.

Banca italiană a intrat pe piaţa rusă în urmă cu jumătate de secol, prin deschiderea unei reprezentanţe, pe care a decis să o închidă la începutul lunii august.

Banca sa locală, care deserveşte doar clienţi corporativi, avea 861 de angajaţi şi 27 de sucursale, la 30 iunie.

Decretul, care a fost datat 28 septembrie, a citat un alt decret semnat în august 2022 de Putin, care i-a dat puterea de a emite derogări speciale pentru ca anumite tranzacţii care implică active energetice şi financiare să continue.

Cel mai recent decret spunea că Moscova permite tranzacţii care ar duce la cedarea directă sau indirectă a 100% din acţiunile Intesa.

Banca oprise noile finanţări către clienţii ruşi şi noile investiţii în activele ruseşti, atunci când a izbucnit conflictul. Cu toate acestea, banca are o expunere transfrontalieră faţă de ţară prin împrumuturi acordate de afacerile sale interne clienţilor ruşi. Aceasta a însumat 700 de milioane de euro (741,51 milioane de dolari) la sfârşitul lunii iunie, fără provizioane şi garanţii pentru creditele de export.

Rusia a înăsprit constant cerinţele de ieşire, de când companiile occidentale au început să plece, la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea numeşte o ”operaţie militară specială” în Ucraina, în februarie 2022.

Intesa a încercat încă de anul trecut să rupă legăturile cu afacerile sale din Rusia, dar sancţiunile occidentale care lovesc potenţialii cumpărători au îngreunat plecarea băncilor europene, inclusiv a rivalei UniCredit şi a Raiffeisen Bank din Austria.

Aprobarea pentru plecarea Intesa ar putea deschide calea unor aprobări similare pentru alte bănci străine aflate încă în Rusia.