Romania

Judecătorii de la Curtea Constituţională îl ţin pe Liviu Dragnea în şah

Judecător raportor pentru Codul penal a fost desemnată fosta preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Ea s-a făcut remarcată prin poziţia intransigentă faţă de asaltul PSD-ALDE la legislaţia din domeniul justiţiei, exprimată în opiniile separate la deciziile privind legile Justiţiei şi OUG 13. De altfel, Livia Stanciu a condus completul de 5 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat pe Liviu Dragnea în 2016 la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

După condamnarea, pe 21 iunie, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, Dragnea a intenţionat modificarea Codului penal prin ordonanţă de urgenţă, dar partenerul său de coaliţie, Călin Popescu Tăriceanu s-a opus. Din acest motiv, liderul PSD a accelerat adoptarea actului normativ în Parlament, unde a reuşit să îl treacă în numai patru zile (vezi aici cele mai importante modificări aduse Codului penal).

Termenul iniţial de 17 septembrie i-a dat practic toate planurile peste cap lui Liviu Dragnea, deoarece DNA a făcut recurs la sentinţa de 3 ani şi jumătate de închisoare dată de Înalta Curte, cerând o pedeapsă mai mare, de 7 ani de închisoare. Mai mult, vineri completul de trei judecători de la Înalta Curte a motivat sentinţa prin care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi jumătate cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, ceea ce înseamnă că din acest moment poate începe apelul în acest dosar la completul de cinci judecători.

Printre alte modificări aduse Codului penal, PSD a dezincriminat parţial abuzul în serviciu, tocmai infracţiunea pentru care Dragnea a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.

Football news:

Watch your language when you talk about Florence. The poor are also robbed. Fiorentina fans responded to Ribery
Manchester United and Manchester City will compete for Coulibaly and Skrinjara
Juventus and Manchester City are the leaders in the fight for Adam Traore
Pep Guardiola: I Want Messi to stay in Barcelona
Kike Of Setian: Of course, we can win the championship. This is evidenced by facts and mathematics
Bartomeu on Messi: We have to renew the contract. Leo told me that he wants to finish his career at Barca
Chelsea are willing to pay Havertz 8 million euros a year and will soon start negotiations with Bayer