Romania

La 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, trei astronauți decolează spre Stația Spațială Internațională

Un american, un italian și un rus trebuie zboare sâmbătă spre Stația Spațială Internațională, în ziua în care lumea celebrează 50 de ani de când omul a pășit pentru prima oară pe lună, în cadrul misiunii Apollo 11, relatează AFP.


Alexander Skvortsov de la agenția rusă Roskosmos, Andrew Morgan de la NASA și Luca Parmitano de la Agenția spațială europeană trebuie să plece la 16.28 GMT de pe cosmodromul din Baikonur, Kazahstan.


Această misiune programată pe 20 iulie va coincide cu primii pași pe Lună a astronauților americani Neil Armstrong și Buzz Aldrin în 1969.


Din cei trei pasageri care vor pleca spre SSI sâmbătă, doar rusul Skvortsov, în vârstă de 53 de ani, era născut în timpul evenimentului care a marcat victoria SUA asupra URSS în cursa pentru spațiu.


La cinci decenii după Apollo 11, Rusia și Occidentul sunt încă rivali în ceea ce privește dezvoltarea domeniului aerospațial, dar la bordul Stației Internaționale, accentul este pus pe cooperare de la lansarea sa în 1998.


Donald Trump a ordonat ca NASA să trimită din nou oameni pe Lună nu mai târziu de 2024, ca o etapă prealabilă unei misiuni pe Marte.


Botezat Artemis, acest proiect ambitios marchează prima întoarcere pe satelitul Pământului după 1972.


Anumiți experți consideră acest termen nerealist din cauza restricțiilor bugetare cu care se confruntă NASA și din cauza întârzierilor la realizarea unei noi generații de rachete și echipament.


Din 2011, rachetele rusești sunt singurele capabile să trimită echipaje pe Stația Spațială. Dar eșuarea lansării din octombrie 2018, scandalurile de corupție din cadrul agenției Roskosmos și apariția companiei SpaceX a lui Elon Musk ar putea pune în pericol această exclusivitate.

În iunie, NASA a spus că va organiza pentru prima dată excursii turistice la bordul Stației Spațiale Internaționale operate de Boeing și SpaceX. Prețul estimat al unui sejur de 30 de zile: 58 de milioane de dolari pe pasager.

Rusia a trimis deja 7 turiști pe stație și plănuiește, potrivit Roskosmos, să reia aceste expediții începând din 2021. Un acord în acest sens a fost semnat la începutul anului între agenția spațială rusă și compania americană Space Adventures.

Football news:

Gasperini on two penalties for Juve: They are above any rules in Italy. Did we have to cut off our hands?
Sarri Pro 2:2 with Atalanta: We played with one of the best teams in Europe right now
Pep Guardiola: Manchester City have won a place in the Champions League on the pitch. I hope that UEFA will allow us to play
Atalanta extended their unbeaten streak to 14 games and is ranked 3rd in Serie A
Ronaldo scored his 27th goal in Serie A, converting a penalty in the game against Atalanta. Immobile has 29 balls
Sterling scored 27 goals for the season and broke his record. He scored a hat-trick against Brighton
Three Atalanta players have scored 15+ goals in the Serie A season. This is the best result since 1952