Romania

La Naționalul ieșean, evenimentele continuă: Cochilii, de Radu Popescu, premieră online pe Scena 5

Teatrul Național Iași propune publicului o nouă premieră în cadrul proiectului Lecturi³: Cochilii, de Radu Popescu, în regia lui Ionuț Cornilă. Spectacolul-lectură va fi transmis online, pe Scena 5 (pagina de Facebook a Naționalului ieșean), în data de 30 noiembrie, de la ora 19:00. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Horia Veriveș, Mălina Lazăr, Petronela Grigorescu, Cosmin Maxim, Ada Lupu și Dumitru Năstrușnicu.

Ionuț Cornilă, regizorul spectacolului, mărturisea despre experiența oferită de acest proiect: „Este pentru prima dată când cochetez cu ideea de a privi un text din punct de vedere regizoral și, oricât aș încerca, actorul din mine iese la suprafață. Sunt atras în primul rând de texte în care m-aș vedea jucând și Cochilii, piesa lui Radu Popescu, este un astfel de text.

Cochilii este o piesă cu și despre oameni. Oameni din culturi și cu backgrounduri diferite, aflați într-un cadru idilic, care stârnește pofte. Indiferent de colțul de lume din care ne tragem, indiferent de pregătirea pe care o avem, de educație sau de regimul în care ne-am născut, nu suntem în fond decât fiare sălbatice gata oricând de orice pentru a ne satisface nevoile și pentru a supraviețui. Restul nu e decât cochilie.”

Regizorul și actorul Ionuț Cornilă. Foto: Odin Moise

Proiectul LECTURI³ este realizat de Teatrul Național Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași (Filit) și „Alecart”. El a fost inițiat din dorința de a promova dramaturgi români contemporani din România și din Republica Moldova, de a face cunoscute publicului piesele lor de teatru prin montarea unor spectacole-lectură.

Dramaturgul Radu Popescu s-a născut în 1976, la Galați.  O piesă pe care a scris-o la 17 ani a fost nominalizată, în 1995, la concursul „Piesa Anului”, organizat de UNITER. A absolvit Regie Teatru în 2007 și Masterul de Scriere Dramatică în 2009, la U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” din București. În perioada 2004-2006, la recomandarea  regizoarei Cătălina Buzoianu, i-au fost montate la Teatrul Radiofonic trei texte: Aix Nebunul, Picnic (Picnic la marginea fumului) – o piesă bazată pe întâmplări reale din războiul din Cecenia și piesa pentru copii Papucii lui Abu Cassem, după o poveste orientală.

În anul 2010, a înființat Teatrul Apropo și Festivalul Bucharest Fringe (Maratonul Teatrului Independent), unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru independent din România.

În 2017, a reprezentat România în cadrul Programului european de promovare a dramaturgiei contemporane Fabula Mundi, cu textele Testament (Ultima dorință) și Clătite (Norocos de la naștere). În următorii trei ani, participă în cadrul acestui program la proiecte importante de teatru la Torino, Milano și Viena, atât în calitate de dramaturg, dar și ca regizor de teatru.

Printre textele premiate se numără: S-a furat mireasa! – Marele Premiu de Dramaturgie Yorick (2013), Cadranul Plus Plus – câștigător al Marelui Premiu la Concursul Național de Dramaturgie Valentin Nicolau (Yorick, 2015), Căsuța – Locul I la Concursul de Comedie Românească, FestCO (2016), Clătite (Norocos de la naștere) – câștigător al competiției naționale a European Pop Drama și nominalizare la Concursul Național de Monodramă, Bacău (2016), Cercurile Încrederii – câștigător al Concursului Național de Dramaturgie, Timișoara (2017), Zloată (Viitorul Președinte al României) – câștigător al Concursului de Dramaturgie DramAUTOR, ediția a 4-a, organizat de Teatrul Tomcsa Sandor din Odorheiu Secuiesc și Teatrul Szigligeti din Oradea și Cu drona – câștigător al Concursului de Dramaturgie inițiat de Teatru Scurt din Oradea (2018).

Football news:

Platini on Ronaldo: He's an idol for boys, like me in the ' 80s. Cristiano and Messi are two different phenomena
Lautaro on the contract with Inter: The agent and the club are working on it. I feel good in Milan
Messi worked in Barcelona's general group on the eve of the Spanish Super Cup final with Athletic
Pablo Sabaleta: Man City are capable of reaching the final of the Champions League, but the opponents there do not forgive mistakes
Filipe Luis: Simeone is not so good at communicating with players, but sometimes goes over pride
Ronaldo: Ronaldo is not the same as in Real Madrid. Now he knows how to control himself. Staying in the shadows for the entire match, he can harm the opponent in a minute
Soslan Gatagov is among the commentators of the Liverpool - Manchester United match on Okko. Track with Stognienko-separately