Romania

Lista secretă a proiectelor de hotărâre de la Consiliul Judeţean

Cap de afiş sunt propunerea de buget, un studiu privind concesionarea administrării Aeroportului, dar şi scandalul legat de opacitatea alegerii CA de la Apavital. Întâmplător sau nu, pagina de internet a CJ, unde ar trebui să fie afişate aceste proiecte, nu a funcţionat în ultimele zile.

Consilierii judeţeni au astăzi, în şedinţa pe februarie a CJ, o listă cu peste 40 de proiecte de discutat şi adoptat. De fapt, dezbaterile au avut loc vineri, când unul dintre proiecte a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei de azi. Este vorba despre cel care transferă 75 de hectare din administrarea Consiliului Judeţean în cea a Regiei Autonome Aeroportul. Suprafaţa respectivă, care se întinde de-a lungul laturii dinspre est a pistei părea să facă pereche cu un alt proiect, cel prin care consilierii sunt invitaţi să aprobe un studiu care să arate cât de mare e necesitatea şi cât de oportună ar fi concesionarea activităţii aeroportuare.

Acesta şi alte trei proiecte ale Aeroportului (privind investiţii în echipament şi concesionarea unei suprafeţe de 50 mp lângă terminalul T1 pentru amplasarea unui magazin) figurează în continuare pe ordinea de zi.

Cealaltă societate unde CJ este acţionar covârşitor majoritar, Apavital, vine şi ea cu două proiecte. E de aşteptat însă ca opoziţia să ridice subiectul concursurilor secrete pentru ocuparea unor joburi bănoase. Este vorba de cele şapte posturi de administrator neexecutiv pe care au candidat doar 18 persoane - două dintre cele câştigătoare fiind chiar consilieri judeţeni. Mai mult, în derulare este acum concursul pentru ocuparea celor cinci posturi de director, pe un mandat de patru ani. Competiţia este una încă şi mai opacă, dar unul dintre consilierii care a prins un mandat de administrator s-a plâns inclusiv în Comisia Juridică a CJ de cerinţele foarte stricte impuse pentru fiecare funcţie de director.

La fel ca la selecţia şefilor Aeroportului, preşedintele Maricel Popa a susţinut zilele trecute că legea nu-i dă voie să se amestece în funcţionarea instituţiilor din subordinea CJ, dar cel mai bun răspuns rămâne apartenenţa politică a câştigătorilor. Ziarul de Iaşi a relatat deja că trei dintre noii administratori ai Apavital sunt membri PSD şi ALDE.

Un alt proiect de hotărâre care va isca discuţii aprinse este proiectul de buget al judeţului pentru anul în curs. Trebuie menţionat că niciun amendament propus de liberali şi de cei de la Mişcarea Populară nu a fost adoptat la discuţiile în comisiile de specialitate şi e de aşteptat ca la şedinţa de plen de astăzi să fie amintit acest refuz al alianţei PSD-ALDE-UNPR, dacă nu chiar propuse din nou amendamentele respective.

De menţionat că, întâmplător sau nu, pagina de internet a Consiliului Judeţean nu a funcţionat în acest weekend, astfel că proiectele puse în discuţie au rămas la fel de secrete pentru public ca şi concursurile de la Apavital.