Romania

Medici fără frontiere avertizează despre situația de la Beirut: 'O criză sanitară 'similară' celei din războiul civil'

beirut

Cu peste 300.000 de sinistraţi în urma exploziilor devastatoare de marţi la Beirut, Libanul s-ar putea confrunta cu o criză sanitară comparabilă cu cea din timpul războiului civil (1975-1990), a avertizat joi preşedintele organizaţiei neguvernamentale Medici fără frontiere (Médecins sans frontieres. MSF), franco-libanezul Mego Terzian, alertând asupra unei posibile penurii de medicamente, într-un interviu acordat agenţiei France Presse.

În primul rând, el a atras atenţia că spitalele din Beirut sunt supraaglomerate, în special camerele de urgenţă. Unii pacienţi au trebuit să fie transferaţi în afara oraşului. Dar, potrivit lui, situaţia părea să se stabilizeze de miercuri, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Cozmin Gușă aruncă bomba: Să-mi confirme dacă este adevărat că este homosexual. Am o serie de informații în acest sens!

'Personalul medical libanez, mai ales cel care are deja experienţa războiului civil, a reuşit să facă foarte rapid trierea în faţa sălilor de urgenţă şi să prioritizeze pacienţii care trebuiau trimişi în blocul operator', a afirmat directorul MSF.

Dar profesionalismul cadrelor medicale nu poate salva singur situaţia, întrucât multe spitale au fost avariate, a spus el, indicând că numai în cartierul Achrafieh, din centrul Beirutului, au fost puternic avariate trei unităţi spitaliceşti, între care una cu 1.100 de paturi. Centrul de dializă din Beirut, principalul din ţară, a fost complet distrus.

Şeful MSF a salutat promptitudinea ţărilor vecine care au sărit în ajutor Libanului, menţionând că Iordania, Qatarul şi Kuweitul vor desfăşura spitale de campanie.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

La cererea autorităţilor, Medici fără frontiere va încerca să asigure aprovizionarea cu anumite medicamente, în special antibiotice şi analgezice, precum şi pungi de sânge, a indicat Mego Terzian.

'Prioritatea noastră în zilele următoare va fi monitorizarea' persoanelor sinistrate, a spus Terzian, subliniind că 300.000 de locuitori ai capitalei libaneze au rămas fără acoperiş deasupra capului. 'O altă prioritate vizează bolnavii cronici, cei cu cancer, bolnavii de HIV sau boli respiratorii, cum ar fi astmul, în contextul riscului de perturbare a furnizării de medicamente', a afirmat directorul MSF, care a mai amintit că 'depozitele de medicamente şi vaccinuri situate în portul Beirut au fost avariate'.

Football news:

It's time to learn the names of new Borussia heroes. Now there are 17-year-old boys making goals
Paulo Fonseca: it's Important to bring Smalling back to Roma. We have only 3 Central defenders
Arteta about 2:1 with West ham: Arsenal made life difficult for themselves with losses, but they fought and believed in victory
Palace midfielder Townsend: Could have beaten Manchester United with a bigger difference. We had moments
Philippe Coutinho: I am motivated and I want to work hard to make everything work out well on the pitch
Torres on Chelsea: I Thought I could remain a top player, but I was unstable. Although there were enough successes
Neville on the broken penalty against Manchester United: an Absolute disgrace