Romania

Metoda neobisnuita de a afla cat de mult traiesc rechinii-balena, cei mai mari pesti din lume

Oamenii de stiinta au reusit sa determine varsta aproximativa a doi rechini balena conservati in Pakistan si Taiwan printr-o metoda cu totul deosebita: urmele la nivelul vertebrelor lasate de nivelul mare de carbon-14 din atmosfera. Acest izotop se afla in mediul inconjurator in cantitate mare in perioada Razboiului Rece, cand se testau bombe nucleare.

Se stia si pana acum ca rechinii-balena, pe numele lor stiintific Rhincodon typus, traiesc mult. Insa nimeni nu stia cat de mult. Specia, in pericol de disparitie, e foarte greu de studiat in salbaticie, arata Live Science.

Lungi de 10 metri, in medie, rechinii-balena sunt cei mai mari pesti din lume. Putine se stiu insa despre ei, aici intrand si speranta de viata.

Se observase deja ca la nivelul vertebrelor au un fel de inele, asemeni celor din trunchiul copacilor. Insa nu se stia cu ce regularitate apareau acestea. Acum s-a determinat ca acestea apareau anual. Ce a dus la aceasta descoperire e tocmai cantitatea de carbon-14 de la nivelul lor. S-a observat ca in anii '50-60, aceasta era dubla ca urmare a exploziilor la care rechinii-balena au fost martori.

De-a lungul timpului, fiecare fiinta vie de pe planeta a absorbit aceasta cantitate suplimentara de carbon-14, care inca exista.

Dar pentru ca cercetatorii stiu rata de descompunere a acestui izotop, il pot folosi de acum ca indicator al varstei, cel putin in cazul vietuitoarelor care au inele de crestere, asa cum sunt rechnii-balena."Deci orice animal care era viu atunci a incorporat aceasta crestere brusca de Carbon-14", a spus doctorul Mark Meekan, autorul studiului, de la Institutul australian de Stiinte Marine din Perth.

Cercetarea, publicata in jurnalul Frontiers in Marine Science, mai arata ca, cel mai probabil, rechinii-balena traiesc 100-150 de ani. Exemplarele analizate au murit inainte de vreme, nu din cauze naturale.

Citeste si Premiera in adancuri: Comportament atipic afisat de doi rechini albi

A.P.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.


Football news:

Kylian Mbappe: Liverpool are a machine. This is the merit of the coach and the result of work in training
Newcastle are in talks with Coutinho's agents
Borussia have agreed the transfer of 16-year-old Birmingham midfielder Bellingham
Gareth bale: I Don't understand why I get booed by my own fans. This is a feature of Real Madrid
Milan are planning to sign a new Central striker in the off-season
Home teams of the Bundesliga are very difficult without spectators: only 3 wins in 22 matches
Juventus will only release Pjanic to Barcelona in exchange for Artur