Romania

Nelu Tataru, despre locurile la ATI: "Speram ca pana la sfarsitul lunii sa avem inca 200 de paturi"

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a precizat ca in acest moment sunt pregatite 1.200 de locuri pentru Terapie Intensiva - peste 800 fiind ocupate - si pana la finalul lunii spera sa existe inca 200 de paturi. Tataru a explicat ca paturile de Terapie Intensiva - unde ajung cele mai grave cazuri - se elibereaza doar prin vindecare sau prin deces.

"In momentul in care impunem acele restrictii, noi trebuie sa ne asteptam ca e o franare, ca vom avea o crestere foarte mica de la o zi la alta, dar acea franare o vedem in 14 - 28 de zile, in conditiile in care se respecta aceste precautii. Ramane ca, dupa aia sa ne asezam intr-un platou, sa putem scadea. Nerespectand aceste reguli, vom intinde foarte mult si vom avea numarul de transmiteri crescute, cu focare multe si cu numarul de cazuri noi, crescut", a declarat, luni seara, la Digi 24, Nelu Tataru.

Acesta a facut din nou apel la responsabilitate.

"Cred ca ar trebui cu totii sa fim mai responsabili atat noi ca si sector, dar si populatia civila care ar trebui sa inteleaga ca aceasta pandemie se transeaza in prespital, nu in spital. Noi primim tot ce se adreseaza, avem aceasta Ordonanta de Urgenta in care asimptomaticii sunt tratati la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie, pentru a putea descongestiona spitalele pentru cei cu simptomatologie medie spre severa, dar raman de baza terapiile intensive", a mai afirmat Tataru.

Ministrul Sanatatii a fost intrebat despre locurile disponibile la ATI si a precizat: "Noi am plecat la inceput cu spitalele suport Covid, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensiva in care aveam 740 de paturi complet utilate. In acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate (...) Speram ca pana la sfarsitul lunii sa avem inca 200 de paturi sa putem merge strict pe suport Covid".

Intrebat in cat timp se vor ocupa locurile de la ATI, Tataru a afirmat: "Depinde de numarul de cazuri de la o zi la alta si de numarul de cazuri grave de la o zi la alta. Avem acel procent de, sa spunem 3-5%, care merg in terapie intensiva. Noi trebuie sa stim ca aceste paturi de Terapie Intensiva care se completeaza cu tot ce insemana patologie severa, critica, se elibereaza prin vindecare sau prin deces. Cred ca aceste lucruri pe care noi le socotim, medical vorbind, ar trebui sa le inteleaga si cei din prespital care ar trebui sa respecte niste reguli. Ei, de acolo, sunt cazurile grave si dificile cu care corpul medical se lupta in acest moment".

Grupul de Comunicare Strategica a anuntat luni 2.844 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numarul total al cazurilor de COVID-19 ajungand la 2212.492. De asemenea, s-au inregistrat si 79 de decese, bilantul fiind de 6.470. In prezent, 825 de persoane sunt internate la Terapie Intensiva.


Football news:

Shilton on the Hand of God: the Unpleasant aftertaste is over. Maradona - one of the best in history
Inter will fine Vidal for sending off against Real Madrid. The player received two yellow cards in 7 seconds
Conor: Rest in peace, Diego
Some love Ronaldo, some love Messi, but they can't even dream of the adoration that Maradona received. Ardiles about Diego
Argentina is drowning in tears. Maradona's coffin displayed in the presidential Palace
Dimitar Berbatov: Ramos will do well at Manchester United. Tiago Silva has proved that it is never too late to move to the Premier League
Maradona's lawyer: the Ambulance drove for half an hour. For 12 hours, my friend was left without medical supervision. Criminal idiocy