Romania

Nicuşor Dan anunţă plata datoriilor de la Primăria Capitalei către RADET şi Termoenergetica: Elcen va ieşi din insolvenţă

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

„Până la sfârşitul lui decembrie vom compensa acea datorie de 400 de milioane de lei pe care Primăria Capitalei o are către RADET şi Termoenergetica şi pe care RADET şi Termoenergetica o au către Elcen. Compensând această datorie, Elcen îşi plăteşte către ANAF datoria principală şi beneficiază de acea scutire de penalităţi şi iese din insolvenţă, astfel încât de la anul să poată atât Termoenergetica şi Primăria Capitalei împreună, cât şi Elcen să acceseze fonduri europene”, a declarat Nicuşor Dan.

Acesta a spus că sunt două probleme care au dus la lipsa de investiţii în sistemul de termoficare din Capitală. „Primăria Capitalei nu şi-a achitat la timp subvenţia către operatorul ei, mai întâi RADET şi apoi Termoenergetica, care la rândul lui nu a putut către Elcen, care la rândul lui nu a putut plăti mai departe către Romgaz şi alţi furnizori. A doua problemă este că aceste două societăţi fiind o lungă perioadă în insolvenţă nu au fost eligibile pentru fonduri europene şi atunci nu au avut bani ca să facă investiţii”, a mai spus primarul general.

În opinia ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, cei care au vitregit compania de accesul la fondurile europene „ar trebui să plătească”.

„Din păcate, pe durata insolvenţei, Elcen nu a îndeplinit condiţiile necesare obţinerii finanţării din fonduri europene. Şi aici este din punctul meu de vedere o problemă, faptul că Elcen a fost premeditat aruncat în situaţia de insolvenţă şi a vitregit compania de a avea acces la această finanţare din fonduri europene nerabmursabile şi cineva ar trebui să plătească pentru acest lucru”, a spus Florin Cîţu.

De asemenea, primarul general a dat asigurări că preţul gigacaloriei nu va creşte în această iarnă. El a precizat că această iarnă şi cea viitoare vor fi dificile, în condiţiile în care „reţeaua de transport nu a fost modernizată în ultimii 30 de ani şi care s-a deteriorat foarte tare în ultimii ani”.

„Iarna 2022-2023 va fi mult mai bună decât iarna aceasta şi iarna viitoare. (...) Avem de schimbat 1.000 de km de conducte reţea principală, avem bani pentru 350, specialiştii au spus care sunt zonele cele mai vulnerabile, deci cu ele o să începem. În toamna lui 2022 mare parte din zonele vulnerabile vor fi deja schimbate. Iarna viitoare o să avem probleme mai mici decât acum, dar vom avea probleme”, a mai spus Nicuşor Dan.

Datoriile curente ale Primăriei Capitalei şi ale instituţiilor din subordine sunt de circa 3 miliarde lei, existând popriri de 80 milioane lei pe conturile municipalităţii, declara Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, pe 18 noiembrie, într-o conferinţă de presă. Acesta spunea că vrea să recunoască toate datoriile Primăriei, subordonatelor şi companiilor municipale, să le adune într-un singur coş, la primărie, ca municipalitatea să-şi recapete credibilitatea pe piaţa financiară. 

Football news:

Barcelona will not sign Garcia in the winter due to financial problems
Rodgers on the draw with Everton: It was unlucky that Leicester did not score the second goal
Ancelotti on 1-1 with Leicester: I don't remember Hames scoring with a right before
Andrea Pirlo: In my 1st season at Juve, we were behind Milan, but we took the title. Everything depends on us
The judge made two mistakes. De Gea was pushed and there was no foul on our cancelled-out goal. Solskjaer on the loss to Sheffield
Maguire on the defeat to Sheffield Wednesday: We gave the opponent two goals, we didn't play at the level we expected
Wilder on registration in the Premier League: I don't want to talk about the beginning of an incredible rescue. We just want to show what we are worth