Romania

Noul an universitar a fost deschis online. Peste 1.400 de elevi au urmărit LIVE ceremonia de deschidere

FOTO: Claudia Timofte

Ceremonia de deschidere a anului universitar a avut loc în prezența rectorului, prorectorului, decanilor, membrilor Senatului Universității și a unui număr foarte redus de studenți.

Scris de Crina Dobocan - Ceremonia de deschidere a anului universitar a avut loc în prezența rectorului, prorectorului, decanilor, membrilor Senatului Universității și a unui număr foarte redus de studenți.

Restul studenților au urmărit festivitatea de deschidere online, care a fost transmisă LIVE, atât de Bihon.ro, cât și de pe pagina de facebook a Universității din Oradea. În jur de 1.500 de tineri au vizionat transmisiunea live.

,,Acest an universitar marchează 240 de ani de învățământ superior la Oradea. Cei mai mulți dintre noi știm că la început a fost Facultatea de Filozofie, apoi în 1788 s-au înființat pe rând Facultatea de Drept și Academiile Teologice. Nu contează denumirile sau forma de organizare a universității noastre în cei 240 de ani, conteaza ceea ce am lăsat în urmă și ceea ce reprezentăm azi”, și-a început discursul rectorul Constantin Bungău, menționând că în prezent, în cadrul Universității din Oradea există 15 facultăți, cu peste 15.000 de studenți la studii de licență, masterat și doctorat.

Împreună cu formele de învățământ postuniversitare, Universitatea din Oradea școlarizează peste 20.000 de studenți.

„La licență, avem un număr de 106 programe de studii, iar la master 66. Am promis că vom dezvolta universitatea noastră și până acum, rezultatele certifică evoluția ascendentă. Astfel, pe lângă Certificatul Grad de Încredere Ridicat în domeniul călității procesului de învățământ, cercetării și managementului universitar, certificat care a fost dobândit și reconfirmat pentru universitatea noastră, obiectivele de progres arată astfel: a crescut cifra de școlarizare. La admiterea din 2020, avem 3.952 de boboci la studii de licență (cu 8% peste admiterea din 2019), la studii de masterat sunt admiși un număr de 1.565 de studenți (reprezentând o creștere cu 6%). La studii doctorale avem 140 de doctoranzi în anul I. Investițiile în infrastructură sunt la cel mai înalt nivel din istoria universității, peste 63 de milioane de lei prin proiectele universității noastre, semnate și în derulare pentru un Campus Sustenabil, lucrări care vizează renovarea și dotarea spațiilor de învățământ ale facultăților. În stadiu avansat sunt proiectele de construcție a căminelor noi – două în parteneriat cu Primăria Oradea și unul din fonduri externe, prin Compania Națională de Investiții și implicit, cu Ministerul Educației și Cercetării. Și în domeniul cercetării reușim să fim mai eficienti și mai performanți. Ne mândrim cu un onorabil loc 10 la nivel universitar național și 743 la nivel internațional, în ultimul clasament Scimago. În anul universitar 2019-2020, am depășit 200 de lucrări cotate în prestigioasa bază de date ISI Web of Science. Pe partea de inovare și transfer tehnologic, prin parteneriat cu Consiliul Județean, vom contribui la înființarea Parcului Științific și Tehnologic al orașului, printr-o investiție deja în derulare, de peste 33 de milioane de lei. Tot în acest domeniu, avem interesul de a construi în Campusul Central un Centru de Transfer Tehnologic modern și performant, în parteneriat cu Primăria Oradea, proiect cu buget de aproximativ 7 milioane de euro”, a anunțat Bungău.

Acesta le-a urat bun venit bobocilor și le-a urat succes în noul an tuturor studenților. El le-a spus că, în contextul pandemiei, trebuie să se adapteze unui plan de reziliență, care va susține și implementa măsuri de protecție și adaptabilitate.

Ceremonia de deschidere a noului an universitar, LIVE pe Bihon.ro

Citiți principiile noastre de moderare aici!

Football news:

Rashford with 4 goals led the race of scorers of the season Champions League
Holand scored the most goals (12) in the first 10 matches in the Champions League
Pirlo about 0:2 with Barca: this match will help Juventus grow
Griezmann did not make any effective actions in 6 matches under Koeman
Ole Gunnar Solskjaer: Leipzig made Manchester United work hard. Rashford had a big impact on the game
Roberto victory over Juventus: the Best response to the unrest in Barcelona - it's a game
Ronald Koeman: Barcelona played their best match of the season against Juventus. We had a lot of chances