Romania

Parabola celor 15.000 de specialişti

Dacă neamţul îl admiră în secret pe rus?

Baranga, comediograful bolşevicilor, nu strungarul numit şef la Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, făcea, prin anii 1970, o distincţie foarte clară între licheaua din perioada interbelică şi cea din timpul comunismului. Prima, scria autorul „Mielului Turbat”, se străduia să păstreze aparenţele, în vreme ce a doua nu dădea nici două parale pe reputaţie. De fapt, cu cât erai perceput mai ticălos în societate cu atât celorlalţi le era mai frică de tine. Căci regimul comunist - se ştie - se baza mai ales pe teamă.  

Ajungând în zilele noastre şi referindu-ne la întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare, ne miră oarecum modul diferit în care PSD şi PNL se pregătesc pentru scrutinul de pe 6 decembrie. În vreme ce Marcel Ciolacu depune eforturi vizibile pentru a salva aparenţele, prezentându-ne un partid al penalilor chipurile înnoit, din care au dispărut câteva canalii celebre, liberalii se comportă exact pe dos. Nu numai că PNL nu vrea cu niciun chip să renunţe la personajele controversate, dar partidul lui Orban s-a umplut de secăturile care au măcelărit legile justiţiei. În plus, liberalii înşişi, prin acest nou Florin Iordache - l-am numit pe Florin Roman -, par nerăbdători să stopeze definitiv orice tentativă de a mai aduce dreptatea în societatea românească. Nu e vreo întâmplare că, de un an de zile, marii corupţi sunt declaraţi nevinovaţi pe bandă rulantă.  

Chestiunea pare cu atât mai bizară, cu cât mascatul Ludovic Orban a anunţat solemn că scopul guvernării PNL va fi acela de a reforma instituţiile statului distruse de PSD. Cu cine le va reforma? Cu Roman antidemocratul şi iubitorul de imunitate? Cu Turcan - avocata traseiştilor? Cu Gorghiu - ce voia ca pedepsele de până-n şapte ani să se consume în sânul familiei, ca să nu mai fie stresaţi bandiţii? Cu Baranga analfabetul? Cu piţipoancele buzate numite în administraţia centrală? Cu nulităţile năsoase ce iau cu asalt administraţia locală? 

Nu trebuie să fii profet ca să anticipezi că urmează nişte ani foarte grei - şi din pricina pandemiei, dar şi fiindcă pesediştii şi-au bătut joc ani de zile de economie, înlocuind investiţiile importante cu pomenile electorale. Chiar şi unui partid sănătos la minte, la suflet şi la trup i-ar fi dificil să găsească soluţiile optime pentru a diminua pagubele produse de criză, dar ce măsuri deştepte ar putea gândi o formaţiune ca PNL, deja pradă imposturii?

Cu 24 de ani în trecut, conducerea CDR, cu Emil Constantinescu şi PNŢCD pe post de vedete, promitea că, în numai 200 de zile, cei 15.000 de specialişti aduşi la manete vor schimba radical România. A fost invers! Dezastrul economic pe care l-am trăit atunci a aruncat PNŢCD la groapa de zoaie şi i-a transformat pe ţărănişti, în frunte cu jenantul Constantinescu, în paiaţele tranziţiei, ce nu se mai încheie.

Şi, totuşi, printre ţărănişti, mai dibuiai câte unul - doi oameni mai acătării, ce au lansat programe economice ce se bucură de succes şi astăzi. În PNL, care-s specialiştii?

Brusc, preşedintele Iohannis şi-a exprimat recent intenţia de a participa, împreună cu viitoarea putere, la un amplu proces de reformare a Constituţiei României. Ieri, aş fi aplaudat iniţiativa (pe care chiar o consider un veritabil proiect de ţară!), dar azi mă întreb cu îngrijorare: dacă neamţul îl admiră în secret pe rus?

Football news:

Lampard on whether Giroud will start in the Premier League: we'll See. Forward scored 4 goals for Sevilla
Lucescu after 0:3 with Juve: Dynamo is learning, getting experience and should go to the eurovesna
You can't be half-pregnant and half-make the playoffs. Tuchel on PSG's chances in the Champions League
Barcelona first ever Champions League penalty kick in 5 consecutive rounds
Almost pregnant doesn't mean pregnant. This is Tuchel's metaphor about PSG's chances for the Champions League play-offs: we explain their alignment with Manchester United and RB
We know more than half of the participants in the Champions League playoffs. Who is already there, and who postponed until the last round?
Maguire about 1:3 with PSG: the Opponent scored illogically-a ricochet and pinball around the penalty area