Romania
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Partidul pro-rus al lui Robert Fico, câștigă alegerile din Slovacia. Acesta a promis oprirea sprijinului către Ucraina

Partidul pro-rus al lui Robert Fico, câștigă alegerile din Slovacia. Acesta a promis oprirea sprijinului către Ucraina

Partidul pro-rus al lui Robert Fico, câștigă alegerile din Slovacia FOTO Facebook/Robert Fico

Tagul "audio" nu este suportat de browser-ul tău.

Partidul de stânga-populist Smer al fostului premier Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia după ce a promis că va opri trimiterea de arme către Ucraina și va bloca potențiala aderare a Kievului la NATO.

Cu 98% din buletinele de vot numărate în țara de 5,5 milioane de oameni, Smer a avut 23,4% din voturi, înaintea Slovaciei Progresiste, liberale, orientate spre Occident, cu aproape șapte puncte procentuale și aproape 200.000 de voturi.

Câștigătorul alegerilor are prima șansă de a forma o majoritate în parlamentul de 150 de locuri, scrie Politico, citat de stirileprotv.ro

Fostul coleg al lui Fico şi liderul HLAS, Peter Pellegrini, şi-a păstrat deschise opţiunile privind viitoarele coaliţii în comentarii televizate, pe măsură ce rezultatele deveneau mai clare.

Un guvern condus de Fico şi de partidul său SMER-SSD ar însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene privind sprijinul acordat Ucrainei, chiar în momentul în care blocul încearcă să îşi menţină unitatea în opoziţia faţă de invazia Rusiei.

"Vrem să evaluăm totul, aşa că vom aştepta numărarea finală", a declarat Robert Kalinak, un candidat SMER-SSD şi aliat de lungă durată al lui Fico, adăugând că partidul va comenta rezultatele complete mai târziu duminică.

Sondajele de la ieşirea de la urne au dat PS drept câştigător, dar proiecţiile a două site-uri de ştiri slovace, bazate pe rezultatele obţinute în 90% din districte, îl dau pe Fico drept câştigător cu o marjă de aproximativ 5 sau 6 puncte procentuale.

Eveniment Quarterly Report