Romania

Patronii acuză: Noua lege a pensiilor este ca o bombă cu ceas pusă în economie

„În anul 2020, pentru că urmează alegeri şi pentru că se vor voturile celor 4 milioane şi ceva de pensionari, li se face un cadou electoral imens necorelat cu realităţile economice - de producţie, de productivitate, de import, monetare şi se dă peste cap toată economia naţională”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă reprezentantul Consiliului.

„Dacă această lege se aplică, în anul 2020 o să avem un puseu inflaţionist de minim 15%, vom avea o creştere a deficitului balanţei de plăţi în jur de 5 miliarde de euro, or să se deterioreze criteriile de convergenţă şi nu o să putem să mai intrăm în zona euro - încă nu ştiu câţi ani după ce se vor reface şi dacă se vor putea reface - şi nu vor fi respectate corelaţiile macroeconomice”, a spus liderul patronal. Ovidiu Nicolaescu a mai precizat că „legea subminează stabilitatea economiei româneşti”, deoarece „creşterea de 61% într-un an (la 1.777 de lei), raportat la valoarea cuantumului punctului de pensie de la 1 iulie 2018 (1.100 de lei) nu este sustenabilă”.

„Această creştere masivă într-un an va determina patru deteriorări fantastice ale economiei româneşti, va determina un puseu inflaţionist, când creşte ceva cu 60 şi ceva la sută într-un an, atunci avem de-a face cu o inflaţie majoră. După aprecierile mele, vom avea o inflaţie de cel puţin 15%, deci este ceva ce în România nu am avut-o de peste 10 ani”, a declarat Ovidiu Nicolescu. Potrivit reprezentantului CNIPMMR, un alt efect este acela că se va amplifica deficitul balanţei comerciale, deoarece pe piaţă vor intra zeci de miliarde într-un consum pentru care România nu are producţie.

„România este cel mai mare importator de produse agricole din toată Uniunea Europeană. În acel an, vom avea un deficit de comerţ extrerior dublu, vom avea cel putin 4-5 miliarde în plus faţă de anii anteriori, iar din cauza acestor elemente se va deteriora stabilitatea economică, fapt ce va îndepărta România de la zona euro”, menţionează sursa citată. „Noi avem un calcul din care se arată veniturile la bugetul statului şi sumele imense de deficit la care vom ajunge. Spre exemplu: am făcut un calclul că în anul 2021 deficitul la bugetul de pensii va fi de 30 de miliarde de lei. Asta înseamnă 7 miliarde de euro. De unde va lua România aceşti bani?”

Noul proiect de lege al pensiilor a fost pus în dezbatere publică de către ministerul Muncii, urmând să intre în Parlament pentru procedura parlamentară. Noul proiect al Legii Pensiilor prevede, printre altele, o modificare în ceea ce priveşte Pilonul II, potrivit ministrului Muncii. Este vorba de un comision de 0,5 % pe care Casa de Pensii îl va încasa din comisionul de virament de 2,5% perceput de companiile care administrează acest sistem. Proiectul prevede un calcul al pensiei minime în funcţie de vechime. Astfel, pensionarii cu vechime minimum 15 ani vor încasa 45% din salariul minim brut, în timp ce pensionarii cu vechime între 10 şi 15 ani vor primi 40% din salariul minim brut.

Football news:

Cadiz, who retired, will sign Negredo
Zaa from crystal Palace showed racist threats from the instagram account. The police detained a 12-year-old (!) schoolboy
Ole Gunnar Solskjaer: no One wins alone, unless you're Maradona
Ocampos on Messi: you Look at him as a God, but he is real. Leo helps the players
Solskjaer on the martial-Rashford-Greenwood trio: Nothing new for Manchester United. Remember Ronaldo, Rooney and Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona have won La Liga 8 times in 11 years. Historic achievement
Lineker on the CAS decision on Manchester City: it's Hard to know what will happen to the FFP rules after this