Romania
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Percheziții DIICOT la mafia gunoaielor, care introducea ilegal deșeuri în țară. Cum funcționa rețeaua

Potrivit procurorilor, grupul infracțional s-a constituit în 2021 în vestul țării, dar acționa și în municipiul București.

Pe primul palier al grupului se aflau intermediarii sau brokerii de deșeuri. Ei se ocupau de importuri de deșeuri, pe care le disimulau ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării sau valorificării.  

Importurile s-au efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar disimularea s-a realizat și prin falsificarea documentele însoțitoare în care s-au făcut mențiuni nereale.

Pe cel de-al doilea palier, potrivit procurorilor DIICOT, se aflau transportatori români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deşeurilor. Actele de transport și documentele însoțitoare au fost întocmite cu mențiuni false.

Pe cel de-al treilea și ultimul palier al grupării s-au aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea sau reciclarea deșeurilor.

În perioada în care au urmărit gruparea infracțională, procurorii DIICOT au documentat 57 de astfel de transporturi, însumând cantitatea de peste 1500 de tone de deșeuri. Pentru alte transporturi depistate la intrarea în țară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României.

„Cei rămași”. Viața ultimilor muntăreni din Munții Apuseni. Cum arată școala din junglă

Recomandări

„Cei rămași”. Viața ultimilor muntăreni din Munții Apuseni. Cum arată școala din junglă

Aproximativ 40 de persoane urmează să fie conduse la sediul DIICOT pentru a fi audiate în acest dosar penal în care sunt urmărite infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, contradandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.