Romania

Polonia: Președintele Duda își schimbă poziția privind interzicerea avortului în caz de malformații congenitale

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat joi că femeile ar trebui să aibă dreptul de a întrerupe o sarcină în cazul unor malformații congenitale ale fetusului, distanțându-se de poziția conducerii conservatoare a partidului de guvernământ, transmite NBC News.

„Nu se poate ca legea să fie cea care cere acest tip de eroism din partea unei femei”, a declarat Duda intr-un interviu acordat postului de radio RMF.

Declarația acestuia vine după șapte zile de proteste masive izbucnite în întreaga Polonie în urma unei decizii a Tribunalului Constituțional care a interzis avorturile în caz de malformații congenitale.

Decizia a dus la o interdicție aproape totală a avorturilor în una din țările europene care deja avea cea mai restrictivă legislație privind întreruperile de sarcină.

Hotărârea a declanșat proteste masive la nivel național, zeci de mii de polonezi răspunzând unui apel făcut de grupurile pentru drepturile femeilor de a ieși în stradă pentru a-și apăra libertățile.

Joi noaptea, bărbați din gruparea de extrema dreaptă Tinerii Polonezi au atacat în timpul nopții femei care participau la proteste în unele orașe, printre acestea numărându-se Wroclaw, Poznan și Bialystok.

Atacurile au avut loc după ce președintele partidului de guvernământ Dreptate și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, le-a cerut susținătorilor săi să iasă în străzi pentru a apăra bisericile după ce mai multe femei au întrerupt liturghia de duminica trecută și au vandalizat biserici.

Mulți au interpretat apelul lui Kaczynski drept o aprobare a folosirii violenței împotriva protestatarilor.

Afirmația de joi a lui Duda este în antiteză totală cu reacția sa inițială de săptămâna trecută când a salutat decizia, subliniind că se opune avorturilor chiar și atunci când un fetus suferă de malformații congenitale grave.

Președintele polonez a exprimat o opinie diferită față de Kaczynski, considerat liderul de facto al țării, în ceea ce privește siguranța publică, afirmând că poliția este singura responsabilă de protejarea străzilor.Citește și:

Football news:

Griezmann about his childhood: I tried to get into 10 clubs in France, but no one gave me a chance
Austin Matthew McConaughey (co-owner) is preparing for MLS: all season tickets have been sold, although there are only 2 players in the team, and the stadium (for $240 million) is still under construction
Lineker on Liverpool: Huge praise for Klopp's spectacular performance despite injuries
Griezmann on the match with Argentina at the 2018 world Cup: Offered Deschamps 4-4-2 and personal custody of Messi. He listened
Ex-inter defender Maicon may move to Sona from Serie D
IFAB about playing with your hand: Not every touch of the ball is a violation. The final decision rests with the referee
Griezmann on leaving Atletico: I needed a change. The decision was very difficult