Romania

Polonia și Ungaria, din nou sub lupa Comisiei Europene din cauza legilor justiției și migrației

Legea din Polonia contestată de Bruxelles, adoptată în februarie, prevede că magistraţii care contestă legalitatea reformelor judiciare sau numirea vreunui alt magistrat riscă sancţiuni care pot merge inclusiv până la excluderea din sistem. În plus, magistraţii vor fi obligaţi să-şi informeze superiorii cu privire la orice apartenenţă a lor în trecut la un partid politic sau la orice activitate în cadrul unor ONG-uri ori pe social media.
În acest caz, executivul comunitar a deschis procedura de infringement în aprilie, acum fiind trimis un aviz motivat, a doua etapă a procedurii. În timp ce Bruxelles-ul reclamă că aceste ”reforme” pot fi folosite de politicieni pentru a controla hotărârile judecătoreşti, guvernul de la Varșovia susţine că acestea ajută la modernizarea sistemului judiciar. 

În cazul Ungariei, C.E. a trimis guvernului o scrisoare de punere în întârziere pentru regulile de azil adoptate în contextul pandemiei. Conform acestor reguli, pentru a primi azil în țară, migranţii trebuie mai întâi să obţină din partea unei ambasade ungare un permis special de intrare. Bruxelles-ul consideră însă că această dispoziție reprezintă ”o restricţie ilegală de acces la procedurile de azil”. 

Executivul comunitar le-a dat celor două ţări termen două luni pentru a lua măsurile cerute. După emiterea avizului motivat rămas fără răspuns în acest termen, Comisia Europeană se poate adresa Curţii de Justiţie a UE. Cele două țări acuză însă C.E. că face evaluări mai degrabă politice decât juridice, notează Agerpres. 

Football news:

Ex-President of Barca Laporta will take part in the new elections
Antonio Cabrini: Maradona would still be alive if he played for Juventus. The love of Naples was strong but unhealthy
Ferguson on Rashford's charity: Fiction for a young man. He should give me some advice
A Preston player who twice touched an opponent's genitals was disqualified for 3 matches for aggressive behavior
Atalanta Director: everything is fine with Miranchuk, there are no symptoms of coronavirus
Kovid mocks the Latvian championship: the team got only 8 people (but still did not finish the match)
Gerard Pique: We all hope that Messi will stay at Barca