Romania
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Poluare gravă în estul României: râu cu maluri din gunoaie în Buzău. Poliția a deschis dosar penal VIDEO

Un adevărat dezastru ecologic a ajuns în atenția Poliției din județul Buzău. O uriașă cantitate de gunoi a fost găsită îngropată pe malul râului Câlnău. Ancheta, declanșată imediat ce un localnic a sunat la 112 să reclame că mai multe utilaje scot balast din pământ și umple gropile cu deșeuri.

„Au excavat, au luat balastul, au tras gunoiul în loc, după care au adus pământ din balastieră și au acoperit gunoiul cu pământ. Am sesizat că se excavează și se încorporează gunoi care este adus și din altă parte”, susține Stelian Mihalcea, din Poșta Câlnău.

Acesta este doar unul dintre numeroșii localnici din satul Potârnichești care au sunat la 112 pentru a sesiza excavările și ascunderea unor deșeuri în gropile făcute de excavatoare, sub o coastă de deal ferită de ochii lumii, la malul râului.

„S-au descoperit deșeuri menajere în gropi, la o adâncime de un metru și ceva. Deșeurile nu sunt foarte vechi, pentru că atunci când eram noi copii jucam fotbal pe pajiștile acelea de lângă râu. În ultimii ani s-a dus acolo gunoi. Am văzut un excavator care făcea gropi, probabil că pentru depozitarea gunoiului, a plasticului”, spune un alt localnic din Poșta Câlnău, zona Satul Nou.

Direcția Apelor Române și Poliția din Buzău au demarat cercetări pentru a afla cine se află în spatele dezastrului ecologic. Anchetatorii au efectuat săpături în zonă, în a doua jumătate a lunii septembrie, și au depistat cantități uriașe de gunoi în gropile indicate de martor, pe albia majoră a râului Câlnău.

„S-a stabilit faptul că în zona menționată de apelant ar fi deșeuri îngropate. Astfel, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de îngropare a deșeurilor”, a declarat Ane-Mari Vrapciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al județului (IPJ) Buzău.

Sătenii sunt convinși că deșeurile ar proveni de la comunele din zonă, inclusiv de la cea pe raza căreia se află depozitul ilegal. Ei spun că autoritățile ar fi încercat să scape în acest mod de gunoaiele strânse de la oameni, ca să reducă facturile pentru depozitarea lor într-o rampă autorizată.

Primarul neagă acuzațiile

Primarul din comuna Poșta Câlnău neagă acuzațiile și spune că gunoiul găsit de polițiști este acolo de mai bine de trei decenii, aruncat de localnicii din toată comuna. Primăria Poșta Câlnău ar fi încredințat lucrarea de igienizare unei firme profilate pe extracția balastului.

„Acum curățăm, salubrizăm zona aceea, iar încet-încet o să facem și zona aia curată. Despre asta este vorba, nu despre îngropat gunoiul, ci mai degrabă despre dezgropat gunoi. La anchete o să se vadă că sunt deșeuri vechi, acumulate dinainte de a avea serviciu de salubritate în comună”, spune Sorin Munteanu, primarul comunei Poșta Câlnău.

Excavator surprins în timp ce sapă pe malul râului. SURSA S.M.

Excavator surprins în timp ce sapă pe malul râului. SURSA S.M.

În același timp, însă, Direcția Apelor Române a sancționat deja cu o amendă de 75.000 de lei societatea care și-a folosit utilajele pentru excavările ilegale și îngroparea deșeurilor în pământ, fapt ce contrazice afirmațiile primarului.

Un raport al Gărzii de Mediu Buzău, prezentat în ședința Colegiului Prefectural, arată că îngroparea gunoaielor este o practică împământenită. Comisarii de mediu au verificat, în această vară, un număr de 45 de primării din județul Buzău, pornind de la 36 de sesizări privind îngroparea deșeurilor, incendierea sau depozitarea neconformă a acestora.

Rezultatele arată că s-au dat șapte amenzi și două avertismente, iar un număr de șapte primari au plângeri penale la parchete pentru încălcarea legislației de mediu.