Romania

PressOne: Vechiul CNATDCU lasa mostenire 23 de sesizari de plagiat fara verdict, in cazul unor persoane publice influente

100 de sesizari de plagiat in teze de doctorat inregistrate in 4 ani si doar 71 de verdicte pronuntate, este bilantul de la sfarsit de mandat al primului Consiliu National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), potrivit unei analize pressone.ro.

Dintre aceste 71 de verdicte, 49 s-au soldat cu retragerea definitiva a titlurilor de doctor, iar 22 cu mentinerea definitiva a titlurilor. Alte 4 decizii sunt, in prezent, in diverse faze de contestare. O alta sesizare dintre cele 100 a fost clasata din motive procedurale.

Desi a dat 71 verdicte definitive - unele de retragere a titlurilor, unele de mentinere - nu a reusit, in niciunul dintre dosare, sa respecte termenul legal de 45 de zile pentru emiterea unor verdicte.

O analiza a deciziilor de retragere a titlurilor arata ca acestea au fost pronuntate, cu foarte putine exceptii, abia dupa ce persoana vizata si-a pierdut functia oficiala - astfel s-a intamplat in cazul fostilor ministri Petre Toba, Florian Bodog sau Darius Valcov.

"Bilantul cifrelor indica, la prima vedere, o aparenta eficienta si intransigenta academica," puncteaza PressOne.

Nume grele

Dintre aceste 71 de verdicte, 49 s-au soldat cu retragerea definitiva a titlurilor de doctor, iar 22 cu mentinerea definitiva a titlurilor. Alte 4 decizii sunt, in prezent, in diverse faze de contestare. O alta sesizare dintre cele 100 a fost clasata din motive procedurale.

Raman 23 de sesizari "in lucru", pentru care Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - institutia care solutioneaza sesizarile de plagiat in tezele de doctorat - nu s-a pronuntat in cei patru ani de mandat (mai 2016 - iunie 2020).

Conform sursei citate, o analiza individuala a sesizarilor releva o realitate care poate fi catalogata cel putin ciudata: in cazul persoanelor care inca ocupa functii publice importante, CNATDCU s-a ferit sa emita verdicte, chiar daca lucrul asta a insemnat tergiversari intinse pe ani de zile si depasirea de zeci de ori a termenelor prevazute de legislatie.

- Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei si procuror general interimar, sesizare din mai 2016;


- Robert Negoita, primar al Sectorului 3, sesizare din iunie 2016;
- Mihai Tudose, actual europarlamentar, fost premier, sesizare din iulie 2017;
- Lucian Netejoru, judecator si seful Inspectiei Judiciare, sesizare din septembrie 2018;
- Catalin Alexandru Ionita, chestor de politie si directorul Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul de Interne, sesizare din ianuarie 2019;
- Gabriel Vlase, director al Serviciului de Informatii Externe, sesizare din august 2019.

Citeste si: Camelia Bogdan cere verificari urgente in cazul plagiatului de care e acuzat Lucian Netejoru. Asteapta deja de 19 luni

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.


Football news:

Juventus are Interested in Jacko
Micah Richards: Arsenal need to keep the Forward. It can attract other top players
York on Keane's criticism of De Gea and Maguire: Roy himself was not perfect when he played. He should be more restrained
Setien on Griezmann: When he plays, I am asked about Fathi, and Vice versa. Antoine is important to Barca
Setien on the situation with Messi: I haven't heard anything from him. Everything else is speculation
Sane did not pose in the number 10 shirt out of respect for Coutinho
Alvaro Morata: Atletico are close to the level of top clubs. We beat the best team in Europe to the Champions League