Romania

Prim-ministrul Poloniei îndeamnă oamenii să iasă la vot, afirmând că noul coronavirus a devenit o boală "ca oricare alta"

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat joi că polonezii nu ar trebui să se teamă să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidențiale programat pe 12 iulie deoarece noul coronavirus a devenit o boală „ca oricare alta”, relatează Reuters.

Andrzej Duda, candidatul partidului de guvernământ Lege și Justiție și președintele în exercițiu, se va confrunta pentru un nou mandat cu primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, într-o cursă care se anunță strânsă după rezultatul primului tur care a avut loc duminica trecută.

Polonia a fost afectată într-o măsură mai redusă de pandemia de COVID-19 comparativ cu alte state europene, înregistrând doar 1.500 de decese din cauza coronavirusului la o populație de 38 de milioane însă continuă să raporteze sute de noi infecții zilnic.

„Acum aceasta este o boală despre care putem spune că este ca oricare alta, așteptăm doar un vaccin”, a declarat Morawiecki, potrivit agenției de presă PAP.

„Iar instituțiile care evaluează primul tur (n.r. al alegerilor) au confirmat că a fost organizat într-o manieră foarte corespunzătoare. Haideți să nu ne fie teamă să votăm în turul doi”, a adăugat acesta.

Realegerea lui Duda este crucială pentru ambițiile guvernului lui Morawiecki de a-și implementa agenda conservatoare, care include reforme ale justiției despre care Uniunea Europeană susține că subminează principiile democratice.

Mai devreme în cursul săptămânii premierul polonez a făcut un apel special către vârstnici, îndemnându-i să nu fie descurajați de pandemie și să iasă la vot în turul doi.

În pofida declarațiilor acestuia și a relaxării măsurilor de carantină, Polonia nu a asistat până acum la o scădere susținută a numărului de noi infecții.

Autoritățile responsabile de sănătatea publică au raportat miercuri 382 de noi cazuri, cel mai mare număr din 17 iunie, iar joi încă 371 de cazuri.

Football news:

Barcelona conceded 5 goals in a Champions League match for the first time in history
Bayern have scored 36 goals for the season in the Champions League. This is their record
Mueller came in 3rd place for goals scored in the knockout stages of the Champions League. Only Messi and Ronaldo have more
Messi beat Raul to 4th place in the Champions League
Barcelona conceded 4 goals per half in the Champions League for the first time in history
Messi is playing the 23rd match in the 1/4 final of the Champions League. This is a tournament record
Muller has scored 5 goals for Barcelona in 5 Champions League matches