Decizia a fost luată după ce Procuratura Generală a examinat demersurile parvenite de la Procuraturile Generale ale celor două state.

Prin urmare, având în vedere că inculpatul Platon deţine cetăţenia Republicii Moldova şi îşi ispăşeşte pedeapsa penală pe cauza pe care a fost condamnat, şi în acelaşi timp, este vizat în alte dosare pe care urmărirea penală este în desfăşurare, iar în lipsa lui ar putea fi încălcat termenul rezonabil al cercetărilor şi, în consecinţă, s-ar leza drepturile şi interesele părţilor vătămate, Procuratura Generală nu poate satisface demersurile colegilor din Ucraina şi Federaţia Rusă, ambele fiind respinse.

Amintim că, printr-un demers, datat cu 10 decembrie 2019, Procurorul General al Ucrainei a solicitat întoarcerea lui Veaceslav Platon în Ucraina pentru efectuarea procedurilor legale privind adoptarea unei decizii finale în ce priveşte solicitarea Republicii Moldova de extradare a acestuia. 

La data de 11 decembrie 2019 Procuratura Generală a Federaţiei Ruse a expediat un demers prin care solicita extrădarea numitului pentru a fi tras la răspundere penală pentru o serie de infracţini grave, comise pe teritoriul Rusiei.

În prezent, inculpatul îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul nr.13 după ce a fost condamnat pentru escrocherie, spălare de bani şi corupere activă. De asemenea, acesta continuă să fie cercetat penal şi pe alte capete de acuzare, cum ar fi: evaziune fiscală, cauzare de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere, delapidarea averii străine.